MEGOSZTÁS

Végre sikerült megkaparintani egy rádiós vezérlőt az 560-as vakuimhoz. Hiszitek vagy sem, az első példányokat úgy elkapkodták, hogy még egy blogtesztre sem jutott hozzám, egészen a második szállítmány érkezéséig. Ennél már több eszem volt, és időben szóltam, hogy egy canonos példányt mindenképpen tartsanak meg, mert amúgyis szükségem lesz rá. Megjött, kipróbáltam, íme a verdikt:

Semmi félrebeszélés, ez most egy igazi kínai termék a maga előnyeivel és hátrányaival. Pici doboz, benne pici eszköz egy szem buborékfóliában és egy használati útmutató belehajtogatva. Kiveszed és meglepődsz, hogy milyen könnyű és kopogós. Mondjuk ki, gagyi műanyag. Akkor lesz csak eszközhöz méltó súlya, ha belerakjuk a két cerzuzaakksit. Most már érted, miért csak 15.900 Ft-ba kerül. Baj ez? Embere válogatja. Az építési minősége biztosan nem olyan, mint amit a Yongnuo vakuk és rádiós kioldók esetében megszoktunk, de nézzük a jó oldalát: KÖNNYŰ!!! Nem fogja terhelni a kis szervezeted azzal, hogy még nehezebbé teszi az amúgy sem könnyű fényképezőgép+objektív kombódat.

Szögezzük le az elején: manuális kioldó ide vagy oda, ebből is van Canon és Nikon verzió (a talp különbözik)! De azt is tudni kell, hogy csak a vaku felébresztés nem fog működni, ha a fényképezőgépeddel ellentétes márkájú verziót használsz, minden más kompatibilis. Illetve a kamera távkioldás még ami márkaspecifikus, ugyanis az YN560-TX-et össze lehet kötni a fényképezőgéppel egy kábellel, és egy kézben tartott RF-603 kioldóval lehet elexponálni a gépet. Itt is jelentősége van a Canon/Nikon változatnak a kábel miatt, ezt a kábelt azonban nem adják hozzá gyárilag, opcionális kiegészítő.

Canon vakutalp csavaros szorítóval

A Yongnuo YN560-TX tehát a Yongnuo YN560III manuális rendszervakuit tudja elsütni, illetve azok üzemmódját és paramétereit (villanási erősség, stroboszkóp üzemmód, zoomfej állás) változatni, egyenesen a kameráról vezérelve, dedikált gombokkal, háttérvilágításos LCD kijelző segítségével.

2db AA méretű ceruzaelemmel vagy akksival működik

Kamera kioldókábel csatlakozása. Elöl a vörös plexi mögött sajnos nincs AF segédfény.

FONTOS: a vakuk távvezérlése csak a 2013. január után készült YN560III típusokkal működik! Legalábbis a gyártó ezt írja, ebben csak azt nem értem, hogy a Yongnuo YN560III-at eleve 2013 januárjában dobták piacra, szóval akinél ennél korábban készült Mark III-as vaku van, az előtt emelem kalapom. Biztos a Yongnuo dolgozóinak szól ez a felhívás, akik a gyár irodaházában működő, belsős Yongnuo mintaboltban már fél évvel a bemutatás előtt megvehették. 😀

Azt is tudni érdemes még, hogy az YN560-TX elsüti a Yongnuo RF602, RF603 és RF603II kioldókra tett egyéb vakukat is, de ezeket csak elvillantja, a paramétereket nem tudjuk állítani, továbbá ha egy RF602 bekerül a képbe, döntenünk kell mit használunk, ugyanis más kommunikációs csatornán működnek, mint a 603-as kioldók. Listaszerűen egyszerűbb leírnom, hogy hogyan működik a rendszer. Adott egy YN560-TX kioldó, melyet az alábbiakkal párosítva tudunk egyszerre egy időben használni:

  • Csak rádióvezérelhető YN560III vakuval vagy vakukkal
  • Csak RF603/RF603II kioldókra szerelt egyéb vakuval vagy vakukkal (ekkor csak elvillantja őket)
  • Csak RF602 kioldókra szerelt egyéb vakuval vagy vakukkal (ekkor csak elvillantja őket)
  • Több vakuval melyek egy része RF603/II kioldón csücsül (más vakutípusok, csak villannak), a másik része pedig YN560III vaku 603-as kioldó JELÉNEK fogadására állítva (ezek távolról is vezérelhetők lesznek).
  • Több vakuval melyek egy része RF602 kioldón csücsül (más típusok, csak villannak), a másik része pedig YN560III vaku 602-es kioldó JELÉNEK fogadására állítva (ezek távolról is vezérelhetők lesznek).

NEM FOG MŰKÖDNI a rendszer, ha a szettben vegyítve vannak a 602-es és 603-as kioldók, illetve a 602 és 603 jelére állított YN560III vakuk. Vagy az egyik vagy a másik rendszert használhatjuk csak egyidőben.

Használat előtt az YN560-III-as vakukat pár gombnyomással meg kell tanítani a csoportosításra, ugyanis a vezérlőnk A-B-C-D-E-F csoportokat tud külön-külön kezelni. Ehhez először a vezérlőn kell két gombot egyszerre megnyomni, miáltal az “idomító” jelet küld a vakuknak. Amelyik YN560III vakun leokézzuk ezt a jelet, amaz besorolja magát az A csoportba. Ezt meg kell csinálni minden vakunkkal, így még mindegyik A csoportban lesz, de utána a vakukon (a GRP és vezérlő gombok segítségével) már át tudjuk állítani a csoportot A-ról B-re vagy C-re stb. igény szerint (érdekes módon a vakukon nem csak A-B-C-stb csoport van, hanem pl A csoporton belül A1-A2-A3 is, ennek nem tudom egyelőre mi a jelentősége).
Szerencsére a fenti módon csoportokba sorolt vakuk nem felejtik el régi mivoltukat, szóval később, ha újra egy RF602 vagy 603 kioldóval akarjuk csak simán elvillantani őket, működni fognak úgy, ahogy régen is, nem kell őket visszaállítani a csoport nélküli üzemmódba.

Group beállítás díszeleg mostantól a Yongnuo YN560-III vaku kijelzőjén

Ha felállt a rendszer, akkor gyakorlatilag az YN560-TX vezérlővel tudjuk állítani csoportonként az 560III-as vakuk fényerejét, zoomfejét, üzemmódját váltani Manuál és Multi (stroboszkóp) és kikapcsolt állapot között, illetve a strobi üzemmódban szabályozhatjuk az adott csoport villanásszámát és frekvenciáját Hz-ben megadva. Gyakorlatilag minden funkcióra saját gomb van, a GR gombbal lépkedhetünk a csoportok között, a MODE gombbal válthatunk Manuál és Multi között, a jobbra balra nyilakkal egy, a fel-le gombokkal 0,3 fényértékenként tudjuk az adott csoport erejét változtatni 1/1 és 1/128-ad között. A ZOOM gombot megnyomva ugyanezekkel a nyilakkal tudjuk a vakufej zoomját állítani távolról, csoportonként. Iszonyatosan kényelmes megoldás ez az egész, nem véletlenül vártuk már annyira ezt a kioldót!

Zoom állítás funkció a kijelzőn

A hatótávja ennek is kb 100m nyílt terepen, mint az összes Yongnuo kioldóé, a szinkronideje is nagyon jó, 1D Mark III-mal tesztelve az 1/320s-ot simán vitte, 1/400s-nál jelent csak meg a fekete csík a kép alján.

Egy dolgot találtam, ami miatt nagyon mérges vagyok a Yongnuora, ez pedig az AF segédfény hiánya. Pedig még a vörös, áttetsző plexi is ott van a kioldó elején, takarosan lefóliázva érkezik a gyárból, de az ég adta világon semmi nincs a plexi mögött! Valószínűleg ez egy jövőbeni újabb verzió szolgáltatása lesz, de a helye már megvan most is. Gonoszság, kellett volna…

A Yongnuo YN560-TX kioldó Canon verzióját itt, az ugyanilyen Nikon verziót itt találjátok a webshopban 15.900 Ft-os egységáron. Jó vétel!

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here