MEGOSZTÁS

A Phottix is nagyot virított a Photokinára és azt kell, hogy mondjam úgy tűnik szintet lépnek, ami örvendetes dolog, de sajnos árban is. Ezt figyeljétek!

A Phottix bemutatta két legújabb termékét, az egyik a Phottix Indra500 stúdióvaku, mely a Profoto B1-hez és a Yongnuo YN300W-hez hasonlóan TTL funkcióval is bír. Az Indra500 ráadásul beépített vevőegységet kapott, amit a Phottix Odin rádiós kioldóval tudunk vezérelni, sőt HSS gyorsszinkron funkciót is biztosít a gyártó 1/8000s záridőig. Mindezt 500Ws teljesítménnyel, szóval kiváló utazó, külsős kit, mivelhogy akkumulátorról is működik (külső akkumulátort kínál hozzá a gyártó). Ezzel gyakorlatilag megegyezik a Profoto B1-gyel (leszámítva, hogy a B1-ben beépített akksi van),  sőt itt még HSS-t is kapunk, ami a Profotoból hiányzik, továbbá jócskán rátesz egy lapáttal a Yongnuo YN300W-re, ugyanis nagyobb teljesítményű nála, beépített a vevője (a Yongnuora YN622-t kell csatolni) és a Yongnuoval ellentétben akkuról is működik. A Phottix Intdra500 egy feltöltéssel 400 maximális erejű villanásra képes. A TTL mellett manuális és stroboszkóp üzemmód is rendelkezésre áll, továbbá 2. redőny szinkron, a beépített vevő pedig egyaránt fogajda a canonos és a nikonos Odin kioldó jeleit, illetve a Phottix Strato II rádiós kioldó jelét is. Manuális módban 1/128-adig szabályozhatjuk le az erejét 1/3 lépésekben. Az újratöltési ideje max 2mp, akkuról és hálózatról egyaránt működtethető, a beállítófénye LED-es.

A vaku hátulján hatalmas LCD kijelzőt találunk és megvilágított kezelőgombokat. Nagyon profi! De sajnos az ára is profi, a Phottix kb 1300 dolláros árat adott meg, mint vaku + akku kombó. Ez áfa nélkül kb 320.000 Ft, áfával ugorja a 400-at. Ehhez jön még az Odin kioldó, ami szintén nem a legolcsóbbak közé tartozik, ráadásul 2015-től jön annak új verziója Mark II jelöléssel, ami jó eséllyel nem épp lefelé fogja vinni az árát.

A külső alapján érezhetően szintet lépett a Phottix, már a legrosszindulatúbb, vaskalapos fotósok sem mondhatáják erre, hogy tipikus kínai termék, de ez sajnos meglátszik az árazásban is. Összehasonlításképpen a Yongnuo YN300W (akku nélkül, mert a Yongnuo nem gyárt még külső akkut) 488 dollár, a Profoto B1 (ami nem tud HSS-t, és beépített akksija van) pedig 2000 dollár, szóval a Phottix még így is lényegesen olcsóbb a világ első akkus TTL stúdióvakujánál.

Mint fentebb említettem a Phottix jövőre lecseréli az Odin TTL rádiós kioldóját. Az Odin II-ben áttervezték a kezelőfelületet és az egész kioldó kicsit előrefelé áll, nem függőlegesen, mint a régi verzió. Az új kioldó immáron AF segédfényt is kap. Tudása megegyezik a régi Odinnal, vagyis 5 vakucsoportot kezelhetünk vele könnyedén TTL és Manuál módban vegyítve, újdonság azonban a Digital ID funkció, ami a 32 működési csatornán belül még bevezet egy négyjegyű PIN kódot is. Ennek segítségével ha két Odinnal dolgozó fotós ugyanazon csatornán áll, akkor sem tudják véletlenül elsütni egymás vakuját. Az Odin II 1/256-ig tudja leszabályozni a vakukat, bár nem nem tudni melyiket, mert tudomásom szerint minden vaku 1/128-ig megy csak jelenleg. Talán gondoltak a jövőre.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here