MEGOSZTÁS

Hát csak belekezdek ebbe a cikkbe, de már most látom, hogy nem lesz egyszerű frappánsan és közérthetően elmagyarázni a Yongnuo komplett vakurendszerét, hiszen lassan megszámlálhatatlan típusú vakujuk és rádiós kioldójuk van. Azért csak menni fog, ha más nem két, esetleg három részletben. 🙂

Összetett Yongnuo vakuvezérlési rendszer

Az első és legfontosabb kérdés, hogy TTL-ben, vagy manuál módban szeretnénk-e vakuzni? A kettő közti különbséget bővebben leírtuk a Fénysuli erre vonatkozó cikkében, így tehát itt most röviden taglalnám.

TTL vs. Manuális vakuzás

Manuál

Ha manuális módban dolgozunk, akkor a vakukat a fényképezőgéppel csak simán elvillantjuk az expozíció pillanatában. Hogy milyen erővel villan az a vaku, vagy villannak azok a vakuk, az attól függ, hogy magán a vakun milyen erőt állítunk be kézzel. Ennek a rendszernek előnye, hogy olcsó, illetve az, hogy konstans és kiszámítható, hiszen a vakuk minden exponál ekkorát fognak villanni, amilyenre beállítottuk. Hátránya viszont, hogy ha változnak a fényviszonyok, változik a vaku vs. modell/tárgy távolság, illetve ha bármi egyéb okból változtatni akarunk valamit, akkor a vakuk állítgatását magunknak kell elvégeznünk. A régi időkben ez még úgy működött, hogy odaszaladgáltunk egyenként a vakukhoz megnyomogatni a szükséges gombokat, de ma már erre is kínál megoldást a Yongnuo. A legolcsóbb rendszer persze még mindig a szaladgálós. Ha minimalista felszerelést keresel, akkor szaladgálni fogsz, de kíméled a pénztárcád.

TTL

Ha TTL módban dolgozunk, akkor a vakukat a fényképezőgéppel nem csak egyszerűen elvillantjuk, mert a fényképezőgép képes kommunikálni velük, és megmondja nekik, hogy milyen erőset kell villanniuk az adott kamera beállítások mellett a megfelelő expozícióhoz. Ennek a rendszernek előnye, hogy kényelmes megoldás, könnyedén tudjuk távvezérelni a vakunkat vagy vakuinkat, hátránya viszont, hogy drága és olykor ha nem is kiszámíthatatlan, de nehezen kiszámítható, magyarán nem mindig azt csinálja, amit szeretnénk.

Vakutípusok

A Yongnuo szinte komplett rendszert kínál már, vagyis stúdióvakut, rendszervakut, rádiós kioldót és kábeleket, viszont fényformálókkal nem foglalkoznak – egyelőre legalábbis.

Stúdióvakuk

Kezdjük a stúdióvakuval. Ezt nem mondhatom többesszámban, mert egy típust kinálnak – egyelőre…

Yongnuo YN300W TTL stúdióvaku

Egyetlen stúdióvakujuk az YN300W, egy 300Ws-os, TTL-képes stúdióvaku, mely természetesen képes hagyományos, manuális módban is működni. Hálózati áramról üzemeltethetjük, de persze ráköthetjük hordozható áramforrásra is, ilyet azonban a Yongnuo nem kínál hozzá. Ha TTL módban akarjuk használni, akkor TTL-képes rádiós kioldót, vagy TTL kábelt kell használnunk hozzá, ha csak manuális módban akarjuk használni, akkor megteszi egy bármilyen típusú manuális kioldó (persze olyan, amit lehetőség van jackdugóval stúdióvakuhoz csatlakoztatni), vagy egy szinkronkábel. Előbbihez (vagyis a TTL-hez), a Yongnuo az YN622C vagy YN622N rádiós kioldókat kínálja, vagy az OC-E3, illetve az FC-682 TTL kábeleket. Utóbbi verzió (vagyis a Manuális használat) esetén az RF-602, RF-603 vagy RF-603II rádiós kioldót. Az YN300W stúdióvakura Bowens bajonettes fényformálókat tehetünk.

Rendszervakuk

A rendszervakuk garmadájának megismerését már nem ússzuk meg ilyen egyszerűen, hiszen ebből van a legtöbb. Három kategóriát állapítanék meg, úgymint TTL vakuk, fél-TTL vakuk és Manuális vakuk.

TTL rendszervakuk

A Yongnuo TTL vakuit EX-jelöléssel látja el, sorrendben YN500EX, YN565EX-II, YN568EX-II és YN600EX-RT.

Yongnuo YN500EX

Ezek közül a legkisebb teljesítményű az YN500EX, a többi három gyakorlatilag egyforma teljesítménnyel bír, ám az YN600EX-RT kulcsszáma magasabb, mivel a zoomfejének legszűkebb állása 200mm, míg a többié csupán 105mm, emiatt a meglévő erejét maximális állásban kisebb területre tudja koncentrálni, így egy ponton mérve erősebb lesz a fénye a többinél, de pl 105mm-es állásban az ereje megegyezik az 565 és 568 modellekkel. A legkisebb modell, az 500EX egy érdekes szerzet és nem az egyetlen ilyen a Yongnuo kínálatában. Hiába a legkisebb, nem ez a legbutább, ugyanis TTL, Manuál és Stroboszkóp módot tud, elvillan másik vaku fényére, irányítani lehet Canon és Nikon optikai (infrás TTL) vezérléssel, és van benne HSS gyorsszinkron mód.

Yongnuo YN565EX (és EX-II, nincs lényeges különbség a Mark I és Mark II típus között)

Ezzel szemben az YN565EX-II is tud TTL, Manuál és Stroboszkóp módot, illetve el tud villanni másik vaku fényére, de az infrás TTL vezérlésből csak a saját márkáját ismeri, vagyis a Canon verziót Canon rendszerrel, a Nikon verziót Nikon infrás rendszerrel lehet vezérleni (mígy az 500EX esetében ugyanazon vakut tudjuk mindkét márkával irányítani). Az YN565EX ráadásul nem tud HSS gyorsszinkron üzemmódot…cserébe viszont nagyobb teljesítményű, mint az 500EX.

Yongnuo YN568EX-II

Ezek után jön a sorban az YN568EX-II, ami sokáig a Yongnuo top kategóriás vakuja volt. Ez is TTL/Manuál/Stroboszkóp módot tud, elvillan másik vaku fényére, viszont ami az infrás TTL vezérlést illeti, nem csak vezérelhető a Canon vagy Nikon rendszerrel, hanem ő maga is tud irányítani más vakukat (pl az 500EX-et, 510EX-et, vagy az 565EX-II-t). Van benne továbbá HSS gyorsszinkron mód is.

Yongnuo YN600EX-RT vaku és a hozzá kapható YN-E3-RT rádiós vakuvezérlő

Ezt überelte a Yongnuo legújabb, csúcskategóriás vakuja, az YN600EX-RT, ami jelen cikk írásának  pillanatában még nem kapható, de már bejelentették. Az YN600EX-RT egyesít mindent, amit a fenti három vaku tud külön-külön, beleérve a Canon-Nikon infrás TTL kompatibiltást “egyszemélyben”, a HSS üzemmódot stb, és mindennek tetejében még saját TTL rádiós kioldót is lehet kapni hozzá. Önmagában nem lenne túl sok értelme (mert a Yongnuo egyébként is teljeskörű TTL vezérlőrendszerket kínál, ha csak annyiban nem, hogy elég csupán a vezérlőt /YN-E3-RT/ a gépvázra tenni, a vevőegység a 600EX-RT-be már be van építve), de ha tudjuk, hogy a Yongnuo RT rendszere oda-vissza kompatibilis a Canon ST-E3-RT rádiós kioldóval és a Canon 600EX-RT vakuval, vagyis a Canon RT rendszerével, akkor már érthető, hogy miért jó ez. Ha valakinek már van Canon RT vakuja, vehet hozzá olcsóbb Yongnuo RT kioldót a gyári helyett, vagy ha valakinek már van egy Canon RT kioldója és egy Canon RT vakuja, de szeretné bővíteni a rendszert további RT vakukkal, nem muszáj megvennie a Canon drága vakuját, mert helyettesíteti az azonos tudású, de olcsóbb Yongnuo RT vakukkal.

A Yongnuo régebbi TTL vakui az YN465, YN467 és YN468 már kifutott modellek, ezeknél sokkal jobbak a most kapható típusok.

TTL Slave vakuk

Yongnuo YN510EX “fél-TTL” Slave rendszervaku

Létezik a Yongnuonak afféle fél-TTL vakuja is, ez pedig nem más, mint az YN510EX. Ez alapvetően megegyezik az 500EX-szel, annyi különbséggel, hogy önmagában nem tud TTL módban működni, csak akkor, ha egy másik TTL vaku infra jellel irányítja, ez lehet az YN568EX-II vagy az YN600EX-RT (vagy a Canon/Nikon irányításra alkalmas vakui). Vagyis van van egy infrás TTL irányító vakunk (Master vagy Commander vaku), és szeretnénk hozzá irányítható TTL-képes vakukat beszerezni (Slave vakuk), nem szükséges újabb, teljeskörű TTL vakukat beszereznünk (ha tudjuk, hogy az irányított vakukat önmagukban – pl gépvázra téve – soha nem akarjuk használni, mindig csak irányított vakuként lesznek állványon), mert ott az olcsóbb 510EX, ami ezt a funkciót tökéletesen betölti. Gépvázra téve azonban csak Manuális módban fog működni. Ugyanez igaz arra az esetre is, ha TTL rádiós kioldóra tesszük rá, akkor sem fog tudni TTL módban működni, kizárólag akkor teszi ezt, ha optikai (infrás) Slave, vagyis irányított TTL vakuként funkcionál.

Manuális vakuk

Yongnuo YN560-III beépített vevős manuális rendszervaku

Elérkeztünk a Yongnuo manuális vakuihoz, ami jelenleg már csak egyetlen típusból áll, de a piacon megtalálhatók még az elődök is, ezért pár szót ejtenék róluk. Ezek az YN560, YN560-II, továbbá a most kapható YN560-III, és az emellé hamarosan érkező (vagy leváltó?), még nem kapható, de a cikk írásakor már bemutatott YN560-IV. Az 560 és az 560-II közötti különbség az LCD kijelző megjelenése volt, az 560-II és az 560-III között pedig a beépített rádiós vevőegység. A III-as modell esetében ugyanis elegendő csak egy manuális Yongnuo rádiós kioldó jeladó (RF602 v. 603, YN560-TX) a gépvázra, a vaku talpára már nem kell vevőt tennünk, hiszen az már gyárilag bele van építve. Ezzel a módszerrel nem csak pénzt tudunk spórolni, de kényelmesebb megoldás, mint a hagyományos, “egy adó és annyi vevő ahány vaku” felállás.

Yongnuo YN560-IV beépített adó-vevős manuális rendszervaku

Az YN560-IV annyiból tud többet, hogy már az adó is belekerült, tehát tud más YN560-III és YN560-IV vakukat irányítani. Irányítani alatt azt értjük, hogy nem csak elvillantja őket, hanem a vakuról irányíthatjuk a távoli manuális vakuk erejét, zoomfejét, üzemmódját, csoportokba szedve, külön-külön.

A Yongnuo régebbi manuális vakui, az YN460 és YN460-II már kifutott modellek, ezek egyszerűek voltak, mint egy faék.

Folyt köv. a következő részben a rádiós kioldókkal ismerkedünk meg, melyet az egymással való kompatibilitás és felhasználási lehetőségek követnek majd.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here