MEGOSZTÁS

A harmadik cikkben megmutatjuk, hogy az előző két részben tárgyalt vakuk és kioldók hogyan csoportosíthatók egymással.

Kezdjük először két táblázatos formával, ami bemutatja, hogy melyik vaku melyik vakuval, illetve melyik kioldót melyik vakuval párosítva milyen eredményt kapunk.

Az első táblázatban a Yongnuo vakuinak egymással való kompatibilitását látjuk. A függőleges oszlopban a gépvázra tett irányító (Master) vakuk, a vízszintes sorban az irányított (Slave) vakuk. Összekötve az oszlopban lévő vakut a sorban lévő vakuval, megkapjuk az eredményt.

Vegyünk néhány példát:
1. Ha YN500EX vakut teszünk Masterként a gépvázra, semmit nem tudunk irányítani vele, mert nincs benne Master üzemmód.
2. Ha YN568-II vakut teszünk Masterként a gépvázra, irányítani tudjuk vele (optikai infrás alapon) az 500EX, 510EX, 565EX-II, 568EX-II és 600EX-RT vakukat is, mert ezekben van optikai Slave funkció. Az 560-III és IV manuális vakukban nincs ilyen, tehát azokat nem lehet infra alapon vezérelni.
3. Ha YN560-IV vakut teszünk Masterként a gépvázra, a TTL vakukat nem, de a Manuális, beépített vevővel rendelkező vakukat rádiós alapon tudjuk irányítani.

A táblázatban nem szerepel a Yongnuo YN300W stúdióvakuja, mert azt nem lehet Master vakuval irányítani.

A következő táblázat a rádiós kioldókat mutatja meg. Ugyanígy a függőleges oszlopban az irányító kioldók szereplenk a gépvázon, a vízszintes sorban a Yongnuo vakuk. Összekötve ezeket látjuk az eredményt:

Lássuk mindezt ábrákkal.
Az első ábrán az RF rendszer látható, vagyis a Yongnuo manuális vakukioldói.

A manuális kioldókból két kommunikációs szabvány létezik. Először az RF-602 kioldót adták, ki később az RF-603-at, de ezek nem kommunikálnak egymással, így az RF-602 adóhoz csak RF-602 vevőket társíthatnunk, az RF-603 adóvevőket meg csak egymással lehet passzintani. A beépített vevős YN560-III és IV vakukat is be kell állítani, hogy az RF-602 vagy az RF-603 “nyelvén” értsenek. Ugyanígy az YN560-TX és az RF605 kioldók esetében is meg kell mondani, hogy RF-602 vagy RF-603 nyelven “beszéljenek” a vakukkal/kioldókkal, a kettőt keverni nem lehet. Az alábbi ábra alsó-felső szintjét természetesen keverhetjük is egymással, tehát például a gépvázon van egy YN560-TX vezérlő, ami egyszerre irányítja az YN560-III vakukat és elvillantja az RF-602/603 vevőkre tett más típusú vakukat. Fontos azonban, hogy itt is megajuk, hogy 602 vagy 603 “nyelven” beszéljen a rendszer, vagyis ha az egyéb vakuk alá 602-es vevőket teszünk, akkor az YN560-III vakukat és az YN560-TX vezérlőt is át kell állítani 602-es “nyelvre”.

Ami az ábrákból kimaradt, az az YN300W stúdióvaku. Ha manuális kioldóval szeretnénk használni, természetesen megtehetjük, de kell bele egy szinkronkábellel csatlakoztatott vevőegység, vagy egy 220V-os RF-603AC stúdióvaku vevő, és csak manuális módban fog működni. Ellenben kombinálhatjuk RF vevőre pakolt rendszervakukkal vagy bépített vevős YN560-III és IV típusú vakukkal is.

Lássuk a TTL kategóriát:

A TTL vakukioldás alapja a Yongnuonál tehát az YN622 adóvevő. Ezt használhatjuk önmagában is, egyik egység adó a gépen, a másik egység vevő a vaku talpán. Ugyanakkor vehetünk hozzá egy YN622TX vezérlőt, amivel könnyedén irányíthatjuk a vakuinkat, ehhez vevőként az YN622-ket kell használni a vakuk talpán. Kakukktojás a történetben a Yongnuo és a Canon “közös” RT rendszere, aminek saját vezérlője (adója) és saját vakuja van, csak ezek kompatibilisek egymással (Yongnuo a Yongnuoval, Yongnuo a Canonnal és fordítva).

A Yongnuo stúdióvakuja az YN300W ugyanúgy működik, mint bármelyik Yongnuo TTL vaku, YN622-t rakva a talpára TTL módban tudjuk vezérelni egy YN622-vel vagy egy YN622-TX-szel.

Ha olyan szerencsések vagyunk, hogy van otthon Yongnuo RF Manuális és Yongnuo 622 TTL rendszerünk is, bátran kombinálhatjuk a kettőt egymással, persze ilyenkor a TTL vakuk is manuális módban fognak működni. Ebben az esetben az YN560-TX kioldó lesz a fő vezérlőegységünk a gépvázon, ez vezérli az YN560-III vakukat, elsüti az RF kioldókra tett egyéb vakukat, illetve manuális módban vezérli a Yongnuo TTL vakuit, de ehhez szükség van egy YN622-TX TTL vezérlőre, ami közvetít a manuális 560-TX vezérlő és a TTL vakuk között. Ez a közvetítő 622-TX akár lehet a zsebünkben is, csak afféle átjátszó/nyelvfordító szerepe van a rendszerben. Az alábbi szett gyakorlatilag a Yongnuo vakuvezérlés non-plus-ultrája:

Tovább csűri csavarja ezt a rendszert az YN560-IV vaku megjelenése, amivel ki tudjuk váltani a fenti rendszerben az YN560-TX vezérlőt, így egyszerre vakuzhatunk a gépvázról és vezérelhetjük a távoli vakukat.

A Yongnuo természetesen hagyományos infra alapú vakuvezérlést is kínál, ez megegyezik a Canon és a Nikon saját rendszerével, így nem csak a Canon és Nikon vakukkal kompatibilis, de minden más gyártó olyan vakujával, mely képes az vezetéknélküli infrás vakuvezérlésre. Ilyen a Metz, a Nissin, a Phottix stb.

Ehhez irányítóként/vezérlőként/Masterként/Commanderként (ez mind ugyanazt jelenti) a gépvázon használhatjuk a Yongnuo YN568EX-II vagy a Yongnuo 600EX-RT vakuját, illetve a Yongnuo ST-E2 kioldóját, irányított vakuként másnéven Slave vakuként pedig a Yongnuo összes ma kapható TTL vakuját, illetve más gyártók Slave üzemmódra képest vakuit. Külön ki kell emelni itt a Yongnuo YN510EX és a Yongnou 600EX-RT vakuit, melyek egyszemélyben képesek Canon és Nikon rendszerrel is kommunikálni. Minden más típusnál figyelnünk kell arra, hogy Nikon kompatiblis Masterhez Nikon kompatibilis Slave vakut párosítsunk. Lemaradt a fenti ábráról a Nikon SU-800 infrás vezérlője, ez a Yongnuo és Canon ST-E2-es vezérlők nikonos megfelelője. A Nikon SU-800-zal is tudjuk irányítani a Yongnuo YN510EX és a Yongnou 600EX-RT vakuit, illetve a Nikon kompatibilis egyéb Yongnuo TTL vakukat.

Nem lett feltüntetve továbbá a Masterek között az a számos Canon és Nikon gépváz, amelyeknek a bépített vakuja is képes Masterként/Commanderként vakukat irányítani infrajellel. A kompatibilitás természetesen ugyanaz, mint a fent említett esetekben.

A következő, befejező cikkben adunk pár tippet, hogy egy-egy fotós ágazathoz milyen Yongnuo szettet ajánlunk. Folyt köv…

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here