MEGOSZTÁS

Hallottál már az amerikai éjszakáról? Arról, hogy mi ez, hogy csinálják és miért így hívják? Elmondjuk.

Az amerikai éjszaka nevű világítástechnika lényege az, hogy nappal fotózunk (vagy épp filmre veszünk) olyan hangulatot, ami – hellyel-közzel- úgy néz ki, mintha éjszaka készült volna. Nyilván egy az egyben nem lehet nappal éjszakát varázsolni, de amolyan sejtelmes, filmes éjszakát mi magunk is tudunk kreálni, jóllehet kissé technikaigényes a dolog.

Azért hívják amerikai éjszakának, mert a régi hollywoodi filmekben költséghatékonyság miatt az éjszakai felvételeket is nappal vették fel ezzel a technikával. Talán pár esetben még ma is így csinálják, pl egy víz alatt úszkálós jelenetet (pl. A part c. filmben) sokkal könnyebb nappal felvenni, mint éjjel. Sajnos e témában csak egy memét találtam, illetve az alábbi trailerből 0:40-nél látható pár kocka az amerikai éjszakás jelenetből.

A technika csupán komoly világítástechnikából és némi utómunkából áll. A komoly világítástechnika alatt értsd hatalmas mennyiségű watt vagy wattsecundum, vagyis komoly fényteljesítmény szükséges, ugyanis jópár blendével túl kell világítanunk a napsütést. Ekkora teljesítményű lámpákkal  már el tudjuk érni, hogy verőfényes napsütésben a műfény legyen a főfényünk, a napsütés pedig csak kiegészítő dekorfény, élfény stb., és mivel a kamerát a műfényhez állítjuk be, így a környezet árnyékos részei csúnyán bebuknak feketébe. Pont mint éjszaka. Innentől nincs más dolgunk, mint utómunkában valamelyest színteleníteni a képet (hiszen az emberi szem sötétben nem lát színeket), és kissé elhúzni kékbe a fehéregyensúlyt. Az eredmény egy olyan kép lesz, mintha az holdvilágnál készült volna. A legolcsóbb ugye vakukkal megoldani a fotósoknak, a filmesek már mélyebben a zsebükbe kell nyúljanak, ha ilyen látványt szeretnének.

Fotó: Visual Group (fotós ismeretlen)

A dolog jól működik fekete-fehérben is, ugyanis a még alexpósan is világosan derengő kék eget még inkább el tudjuk sötétíteni, teljesen feketére.

Fotó: Dobos Tamás – tamasdobos.hu

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here