MEGOSZTÁS

A mai részben szetteket ajánlunk az egyes fotós munkákhoz. Az alapkiindulás talán az, hogy ha gyorsan változó körülmények között dolgozunk, akkor a TTL rendszer lesz a barátunk, ha viszonylag statikus körülmények jellemzőek a munkánkra, akkor manuális. Ez így szép és jó, de nem mindig ilyen egyértlemű. Ott van például egy esküvő, aminek van dinamikus és statikus része is.

Yongnuo rendszer Esküvőfotózáshoz

Kezdjük akkor ezzel, úgyis a többséget ez érdekli, meg a modellfotózás. Vagy nem, de azért így sejtjük. 🙂 Egy esküvőfotósnak több dolgot is figyelembe kell vennie. Először is ott van a kreatív képek készítése. Ha itt vakut szeretnénk használni, akkor gyorsnak kell lennünk, mert a kreatívra gyakran nincs túl sok idő. Ha ezt a kevés időt még vakuállítgatással kell töltenünk, abból sok jó nem sül ki. Aztán ott vannak a szertartások. Akarunk vakuzni? Nyilván egyéne válogatja, de ha igen, ott csak egy gépvázra rakott vaku jöhet szóba, szép is lenne a polgármesteri hivatalt telerakni lámpaállványokkal…vagy a Szent István Bazilikát… 🙂 Aztán ott van a lagzi. Egy vaku? Több vaku? A lagzi, azon belül is a tánctér világítása már jórészt állandó, nem kell túl sokat bajlódni vele. Egyszer beállítjuk és órákon át elvagyunk vele. Ott van viszont az autofókusz kérdése. A tánctéren sötét van rendszerint, nem árt ha a kameránkat egy AF segédfénnyel támogatjuk.

Elég összetett probléma sajnos. Mi egy esküvőhöz TTL rendszert ajánlanánk. Azért mert mindent tud, ami szóba jöhet, és ha egyszerűsödnek a körülmények, át lehet vele nyargalni manuális vezérlésre. Két lehetőségünk van.

1. Ha akad már otthon esetleg egy Canon 600EX-RT vakunk, akkor a Yongnuotól beszerezhetünk további YN600EX-RT-ket mellé és egy YN-E3-RT kioldót. Ezzel már készen is vagyunk, van egy szép rendszerünk, ami mindent tud, és van benne (mármint a kioldóban) AF segédfény. Jóllehet az YN-E3-RT lefoglalja a gépváz vakupapucsát. Ha nekünk kell a vázról is derítés a távoli vakuk vezérlése mellett, akkor a vezérlésre egy YN600EX-RT vakut kell használnunk és nem a kioldót.

2. Ha Canonosok vagyunk, de nulláról indulunk, akkor is választhatjuk a fenti rendszert (persze a Canon aranyárban mért vakujának kihagyásával). Ha Nikonnal dolgozunk, vagy sokoldalúbb rendszert szeretnénk, vagy van már valamilyen TTL vakunk otthon, akkor a következőt javasoljuk:

  • Ami a vakut illeti, muszáj Yongnuo YN500EX, vagy YN568EX-II vakut/vakukat beszereznünk, mert ezek tudnak HSS gyorsszinkront. Nyilván e nélkül is lehet élni, de minek? 🙂 Jó ha van, és rosszabb ha nincs. Mi a kérdés? Ez a két típus adott, az YN565EX-II-t inkább felejtsük el, max akkor jöhet szóba, ha a vakuerő fontosabb (min. és max. egyaránt) fontosabb a HSS-nél. Ha nem az YN568EX-II-t választjuk, ezt a döntést vélhetőleg a pénztárcánk javasolta. Az YN500EX-ről tudni kell, hogy valamivel gyengébb az YN565EX-nél, és előbbit csak 1/64-edig lehet leszabályozni, míg az YN565EX-et (és a többit) 1/128-ig. Ez egy fényérték különbség, de ha lagziban ISO csilliárdokkal fotózunk, akkor számítani fog az az egy fényérték (jómagam az 500EX-et szürkefóliával használom ilyenkor).
  • Ha csak egy, max két TTL vakuból fog állni a rendszerünk, akkor elég venni egy adag Yongnuo YN622 rádiós kioldót. Egy megy fel a gépvázra, a többi a vaku(k) talpára és készen is vagyunk. TTL-ben irányítjuk a távoli vakukat, lesz a gépvázon AF-segédfényünk. Előnye, hogy van saját vakupapucsa, így a gépvázra is tehetünk még pluszban egy derítővakut, ha akarunk. Hátránya viszont, hogy a távoli vakukat egyenként csak menüből tudjuk irányítani Canon esetén, Nikon esetén pedig sehogy sem, ott csak egyszerre az összes vakut tudjuk +/- 2-3FÉ tartományban szabályozni.
  • Ha legalább 3 vakus szettet akarunk építeni (és/vagy Nikonosok vagyunk), akkor már javasolt az egész cucchoz egy vezérlő beszerzése. Ekkor is kell vennünk YN622 kioldókat a TTL vakuk talpa alá, de a gépvázra nem YN622-t teszünk, hanem egy YN622-TX vezérlőt, így azzal könnyedén irányítani tudjuk a távoli vakukat a gépen. Az AF-segédfényről sem kell lemondanunk, hiszen a TX-ben van lézeres segédfény, ugyanúgy mint a legtöbb Yongnuo termékben. Nagy hátránya viszont ennek a rendszernek, hogy a gépvázra így már nem tudunk derítővakut rakni, ugyanis a TX vezérlőn nincs vakupapucs. Csak úgy tudjuk áthidalni a problémát, ha a gépre vakutartó kart szerelünk.
A fenti szettekkel elérhetjük azt, hogy a kreatívon gyorsan és hatékonyan tudjuk használni a vakukat, a szertartásokon – ha kell – egyet fel tudunk pakolni a gépvázra, majd a lagzin át tudjuk állítani a vakukat manuálisra, a gépvázon lévő maradhat TTL-ben, és minden működik szépen, van AF segédfényünk is.
MOYSZ (Mikrosat Optimális Yongnuo Szett – ezt most találtam ki :D): sajnos egyelőre a Canonosok tudják a legoptimálisabb szettet használni, ez pedig az RT rendszer. 1db YN-E3-RT vezérlő és 3db YN600EX-RT vaku. A kreatívon max három vakut használhatunk, ami több mint elég, a szertartáson – ha kell – feldobhatunk egy db vakut a vázra, a lagzin eltesszük a táskába a vezérlőt, a helyét átveszi az egyik vaku, ami a gépvázon van TTL-ben, adja az AF segédfényt és elsüti manuálban a tánctér köré tett többi vakut. Mivel ez csak Canonra érhető el jelenleg, a Nikonosoknak muszáj kompromiusszumot kötni. 
Hát igen, a legdrágább…meglepődtetek? Remélem nem. Csak az nem tudja, hogy az esküvő a fotózás legösszetettebb és legtechnikaigényesebb ága, aki még nem csinálta…úgy rendesen.

Yongnuo rendszer Modellfotózáshoz

Itt érdemes külön választani, hogy hol fotózunk gyakrabban modellt? Kültéren vagy beltéren, esetleg házi stúdióban?
1. Inkább kültéri modellfotózás: mivel kültérről beszélünk, valószínűleg sokat fogunk menni, sok beállítást fogunk csinálni, így sokat kell cuccolni és állandóan változnak a fények, a tárgytávolságok, az objektívek. Ehhez egy TTL rendszert ajánlanánk. Mivel itt jó esetben nincs szükség se AF segédfényre, se gépvázra tett vakura, már könnyebb a helyzetünk. Ha a legjobbat akarjuk és Canonnal dolgozunk, persze itt is választhatjuk az RT rendszert, de ha a pénztárca diktál, vagy Nikonnal dolgozunk, akkor van más alternatíva is. Vakuból itt méginkább erőltetném a HSS-t, hiszen gyakran elő fog fordulni, hogy tág rekesszel portréznánk erős fényben. Vagy “ráfanyalodunk” az obi elé pakolt ND szűrőkre, vagy költünk HSS-képes vakura, ez pedig az YN568EX-II. Itt kell a kraft, az sem lesz ritka, hogy többet is egy csokorba fogunk és úgy villantjuk fényformálóba, így nem ajánlanám az YN500EX-et, mert az valamivel gyengébb vaku. Igaz nem sokkal, de minden foton számít az erős fénnyel való csatában.
A rendszer vezérléséhez jöhet az YN622-TX kioldó, a vakuk talpa alá pedig az YN622, mint vevő. Ha szükséges, az egész rendszert átállíthatjuk manuálisra pár gombnyomással. Gyors, mobilis, sokoldalú.
2. Inkább beltéri modelfotózás: ez már egy statikusabb téma, nem kell annyit rohangászni, jó esetben van idő szöszölni a világításokkal, beállításokkal. Ehhez egy Manuális rendszert ajánlanánk. Vakunak mindenképpen néhány Yongnuo YN560-III típust, aminek van beépített vevője. Ha nagyon budget szettben gondolkodunk, akkor vegyünk hozzá egy db RF603-II kioldót, mint adó és szólhat a móka. De mivel ezt úgyis párban adják (megj: a szerzőnek jelen pillanatban fogalma sincs, hogy lehet-e egyetlen db-ot venni), vegyük párban, hiszen régebbről jó eséllyel van már egy valamilyen vakunk, annak a talpára rátehetjük és be tudjuk vonni a rendszerbe.
Ha szeretnénk az YN560-III típusú vakukat irányítani is, akkor RF603 helyett inkább szerezzünk be egy YN560-TX vezérlőt, nem túl drága beruházás, egy fél manuális vaku árában adják, ennyit megér a kényelem és a gyorsaság, amit ad. Ha van már régről egy vakunk, tegyünk a talpára egy RF kioldót és be tudjuk vonni a rendszerbe, annyi különbséggel, hogy a vezérlővel az “idegen” vakut csak elsütni fogjuk tudni, irányítani nem, utóbbit kézzel kell megoldanunk.
Mivel beltérben vagyunk, van konnektorunk is. Ha van konnektorunk, használhatunk YN300W TTL-es stúdióvaku(ka)t is. Drága mulatság, de fényminőségben nem lehet kérdés, hogy “echte” stúdióvakun lévő “echte” stúdiós fényformálókkal könnyebben szebb eredményt kapunk, mint a rendszervakukkal. Ehhez kell egy YN622 vagy YN622-TX kioldó a gépvázra, és annyi YN622 vevő, ahány Yongnuo stúdióvakut használunk. Sok motyónk lesz, nagy is, nehéz is, de profi szett, annyi szent.
MOYSZ Kültér: Canonosoknak ismét a 600RT rendszer az ideális, merthogy nem kell vevőkkel bajlódni és a 600-as vakut 200mm-re be lehet zoomolni, ami néha jól jön az extra fényerő miatt. Nikonosoknak marad a fent leírt rendszer. Miből mennyi? Nyilván egyéne válogaja, mi azt mondjuk, hogy a legtöbb melóhoz elég egy vezérlő, és 4db vaku. Azért ennyi, mert főfénynek sokszor kellhet több vakut is egy csoportba fogni, pl három vaku főfénynek és egy derítésnek. Más esetben egy vaku főfénynek, egy derítésnek, kettő meg díszítő fénynek. Mondhatjátok, hogy mennyi mindent meg lehet oldani egyetlen vakuval is, tudjuk, de a cikksorozat címe Hogyan építsünk Yongnuo vakurendszert. 
MOYSZ Beltér: nem fogjuk ajánlani a stúdióvakut beltérre, mert bazinagy, drága és nehéz, ráadásul brutális méretű fényformálók is kellenek hozzá. Ehhez külön kocsi kell és nem árt egy asszisztens sem. Akinek erre futja, az használja bátran, de azért most a többséghez beszélünk. Beltérre 1db YN560-TX vezérlőt és 4db YN560-III. Egyet főfénynek, egyet derítésnek, kettőt pedig arra, hogy a beltér egyes részeit díszítsük, kivilágítsuk. Három darabbal is lehet élni, a szerzőnek is annyi van, de néha hiányzik neki egy negyedik.
A következő részben sportfotó, házistúdió, enteriőrfotó lesz a téma.

UPDATE 2016. február: Ez egy 2014-es cikksorozat, sajnos a következő rész már nem készült el, mára pedig lényegében új cikksorozatot kellene írni, mert az újabb Yongnuo YN622 II kioldó, a Yongnuo YN685 vaku, az YNE3-RX vevő és a hamarosan megjelenő YN660 vaku elég sokmindent felborított, megváltoztatott, amit e cikksorozatban leírtunk. A Yongnuo valahol próbálja egyszerűsíteni a kínálatát, egyre többminden lesz kompatibilis egyre többmindennel, ami jó dolog, csak épp egyre nehezebb átlátni, hogy mi miért történik. A fejlesztés ráadásul nem áll meg, szinte évente újraírják a “vakutörténelmet”.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here