MEGOSZTÁS

A mai tesztben az olcsó kínai W-Tianya CPL szűrő új, már nem is olyan olcsó változatát mutatjuk be. A régi verzió párezer forintba kerül, az új nano-cucc viszont már tizenötezer forint. Megéri-e vajon a különbséget?

Az első szembetűnő különbség az új szűrőt kézbe véve az, hogy elődjénél vékonyabb kialakítású. Én 1mm-re saccolom a különbséget a kettő között, ami nem sok, de biztos számít ultranagylátószögű obik esetén. Ennek a méretcsökkenésnek viszont a forgatható rész kezelhetősége esett áldozatául. A régi verzió rákfenéje is az volt, hogy egy síkban van a menetes résszel, így nehéz megfogni és tekerni, de még használható, mert könnyen forog. Ezzel szemben az új verziónál ez a forgatható gyűrű jóval keskenyebb, még nehezebb megfogni a forgatáshoz, ráadásul a gyártó volt olyan “kedves”, és feszesebbre tervezte, hogy nehezebb legyen forgatni. Nem tudom, hogy csak a nálam lévő verzió szorult-e ennyire, de már-már a használhatatlanság határát súrolta. Egyszerűbb volt nem rászorítani a menetet az objektívre, és az egészet forgatni, de így meg vigyázni kell, mert ha nem figyelünk és túlságosan kilazítjuk, előbb-utóbb leesik és biztos nem akkor fog, amikor fogjuk, ez Murphy.

Balra az új W-Tianya, jobbra a régi verzió

Egy feketepont az új szűrőnek.

Régi W-Tianya tulajdonosoknak feltűnik, hogy a szűrő csomagolása is kisebb és kompaktabb lett. A régi verzió “fa” doboza háromszor akkora volt, mint maga a szűrő, vastagságra kb 15x akkora, nincs az a fotóstáska, amibe kényelmesen elfért. Én egy régi UV szűrő dobozába raktam át, a fadobozt meg Jabbar-féle horoggal (SkyHook) dobtam ki a kukába. Az új verzió végre használható dobozt kapott.

Egy fél pirospont jár emiatt az új szűrőnek.

Ami a szűrő hatékonyságát és színezetét illeti, én nem vettem észre semmi különbséget a régi és az új verzió között, mindkettő szépen végzi a dolgát. Most a teszt alatt nem igazán jött ki, de munka közben már tapasztaltam, hogy a régi W-Tianya picit sárgásbarnára színezi a képet. Ez a legtöbb polárszűrőre igaz, talán a legdrágábbak kímélnek meg minket ettől. Ha olyanok a körülmények, hogy kijön ez a hiba, az bosszantó tud lenni, mert nehéz korrigálni még RAW esetén is.

Kérdezhetitek, hogy miért van sötét folt az égen a szűrős képeknél. Verőfényes napsütés volt és a polárszűrő egyik tulajdonsága (egyszerűen magyarázva), hogy csak ott mélyíti az ég kékjét, ahol 90 fokos szögben süt a nap. Tehát sem nappal szemben, sem napnak háttal nem fogjuk látni a polárszűrő hatását. A fenti képek fullframe 17mm-es ultranagylátószöggel készültek, az égbolton középen van az a kb 90 fokos tartomány, ahol a polárszűrő a hatását érezteti. Ez tehát nem szűrőhiba (mint például az a sávosodás, ami a vario-ND szűrőknél jöhet elő).
Egy közelebbi, megfelelő szögben fotózott, már utómunkázott képen viszont elég látványos a különbség a polárszűrős és a polárszűrő nélküli képek között:

Egyformán utómunkázott képek, felül polárszűrő nélkül, alul W-Tianya polárszűrővel

Azt viszont tudni érdemes, hogy a régi és az új szűrő egyaránt kb 2 FÉ-et vesz le az expóból.

Ami az élességet illeti, itt sem véltem különbséget felfedezni a két szűrő között, mindkettő jól teljesít ebből a szempontból. Az alábbi képre kattintva eredeti méretben nyílik meg, az alsó képpár 100%-os nézet. Balra a régi szűrő, jobbra az új:

Ezek alapján semmilyen pont nem jár az új szűrőnek.

A végére hagytam viszont a nano bevonatot, ami a szűrő keményebb árcímkéjéért felel, és ami a becsillanást hivatott csökkenteni. Az alábbi képsorozaton látszik, hogy a kitakart napos képhez némi kontrasztvesztés mindkét szűrő esetében fellelhető, de valóban, az új W-Tianya nem csillan be annyira, mint a régi verzió, csak épphögy egy picit.

A kérdésem már csak az, hogy egy polárszűrő esetében (a fenti “naphoz képest 90fok”-szabály miatt) van-e értelme azt vizsgálni, hogy ellenfényben becsillan-e? Milyen esetben használunk polárszűrőt erős ellenfényben, hiszen ilyenkor vajmi kevés hatása van? Nyilván fordulhat elő ilyen, hiszen például a fenti képen látható épület ablakán lévő tükrőződést szépen levette a CPL.

Egy pont a Griffendale-nek, pontosabban egy pirospont az új szűrőnek.

A végelszámolásnál tehát egy feketepont és másfél pirospont a W-Tianya Super DMC nano-CPL mérlege. Necces, ha azt vesszük, hogy kétszer annyiba kerül, mint a régi verzió.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here