MEGOSZTÁS

A Yongnuo legújabb rádiós vakukioldója az RF605, mely manuális kioldó ugyan, de a vakucsoportok kezelhetőségét ígéri.

Igen, ez az a kioldó, ami TRANCSI néven fog bekerülni a köztudatba, ugyanis a gyártó elgépelte a feliratot a terméken, de még a dobozon lévő vonalrajzos termékillusztráción is. Erre ugyanis TranCSCiever van írva TranSCiever helyett, ami egyébként azt jelenti, hogy egy készülék lehet adó és vevő is, hogy melyik, azt az automata, vagy mi magunk döntjük el. Hatalmas blődli egy olyan gyártótól, aki a gagyiból akar kitörni, sőt láthatóan sikerül is neki, ámde visszafelé löki magát egy ilyen bakival. Tipikus kínai baklövés elírni egy angol szót.

A Yongnuo RF605 egyébként egyszerű, mint a faék, és pont ettől zseniális. Bármilyen vakut el tudunk sütni vele manuális módban, ezeket a vakukat viszont akár hat csoportba is rendezhetjük, az egyes csoportokat ki-be kapcsolni a kioldón pedig egy gombnyomás. Mondok egy példát: esküvőn a lagzi alatt a tánctér köré teszünk pár vakut, és szeretnénk mindig ellenfénnyel fotózni. Normál kioldóval ezt csak egy oldalról tehetjük meg, ha átmegyük a túloldalra akkor már nincs ellenfény. Ezzel a kioldóval a túloldalra is lerakhatunk egy-egy vakut, és ha a másik oldalról akarunk fotózni, egy gombnyomással kikapcsolhatjuk a hátunk mögött lévő vakukat és bekapcsolhatjuk a szemben lévőket. Ez az RF605-tel egészen pontosan kettő darab gombnyomás (az A gombbal kikapcsoljuk az egyik oldalon lévő vakukat, a B gombot megnyomva meg bekapcsoljuk a túloldaliakat. Ha visszamegyünk az eredeti helyre, megint csak A+B nyominyomi és hadd szóljon).

Az egyes csoportoknak tehát dedikált gombjuk van, A/D, B/E, C/F. Három csoportnál nemigen szokás többet használni, ezért egy-egy csoport ki vagy bekapcsolása (A-C-ig) tényleg csak egy gyors gombnyomás. Ha esetleg több csoportunk van, akkor sincs nagy vész, a D-E-F csoportokat ugyanezen gombok hosszú nyomvatartásával tudjuk aktiválni vagy inaktiválni. A gombok ráadásul világítanak, a kijelző is világít, pofonegyszerű kezelni sötétben is. A csoportok gombhoz rendelése is praktikus, a kijelzőn egymás alatt lévő csoportok tartoznak egy-egy gombhoz. Gondolkozott, aki tervezte, az látszik!

A túloldali funkciógombok sajnos nem világítanak, bár túl gyakran nem is lesz rájuk szükség. A MODE gombbal válthatunk TX (adó) vagy TRX (automatikus adóvevő) üzemmódok között, illetve hosszan nyomva az RF602 v. RF603 kommunikációs nyelvek között. Ez utóbbi akkor fontos, ha más kioldót vagy beépített vevős Yongnuo vakut teszünk a rendszerbe. A CH gomb a 16 csatornát állítja, tegye fel a kezét, aki évi egynél többször állított csatornát a rádiós kioldóján…vagy valaha egyáltalán állított. A TX Group gombbal pedig akkor is tudjuk állítani a csoportokat, ha a kioldó egyébként automatikus adóvevő (TRX) üzemmódban van. Ez utóbbi módban ugyanis a kioldó automatikusan szabaja meg, hogy kioldóként vagy vevőként funkcionáljon, alapvetően azonban azt feltételezi, hogy vevő, így csak egyetlen csoportot mutat, amelyikbe vevőként besoroljuk. Ha azonban vakupapucsra tesszük és jelet kap a kamerától, egyből átáll adó (TX) módba, no ekkor van jelentősége, hogy előtte a TX Grouppal mire állítottuk be.

Az RF605 az RF603-nál picivel nagyobb, megmunkálása szinte megegyezik az YN622 TTL kioldóéval. Ezzel a kioldóval elsüthetjük az RF602 kioldót (ha RF602 nyelvre állítjuk), illetve elsüthetjük az RF603 és RF603II kioldókat, továbbá az YN560-III és YN560-IV vakukat külön vevőegység nélkül. Meg persze másik RF605 kioldókat. Nem kompatibilis ugyanakkor sem az YN622 rádiós kioldóval és külön vevőegység nélkül az YN600EX-RT vakuval sem, utóbbit csak úgy tudjuk (manuális módban) elsütni, ha a talpára teszünk egy RF605, 603 v. 602 kioldót.

Az RF605-nek van saját vakupapucsa is, ezért ha a kamerára tesszük, a tetejére tehetünk még egy vakut, ez a papucs azonban nem viszi át a TTL jelet, így a rátett vaku csak manuális módban használható. Az oldalán találjuk a bekapcs gombot, továbbá egy jackdugó kimenetet, a dobozában ugyanis kapunk hozzá kamerakioldó kábelt. Emiatt (és a vakufelébresztés funkció miatt) ebből a kioldóból is létezik Canon és Nikon verzió és ezen belül is a kamerakábelek miatt több, típusfüggő változat is.

Azt már gondolom magyaráznom sem kell, hogy 2,4GHz frekin működik, 2db AAA elemmel működik, a hatótávja kb 100m, ami a Yongnuo kioldók esetében fedi is a valóságot. Szerencsére a Yongnuo már nem felejti le a szorítót sem az egységekről, így biztosan rögzíthetjük bármilyen típusú vakutartóban.

Van még egy dolog, ami nagyon apróság, sokan talán észre sem veszik, de ez is azt mutatja, hogy az apróságokra is odafigyel a gyártó. Az RF602 és 603 kioldóknál a kettő közül az egyik elemet mindig nagyon nehéz volt kivenni, mert az ember körme nem fért be, hogy kifordítsa, így a rugós végénél kellett kifeszegetni, ami a rugóra nézve nem volt valami kíméletes megoldás. Az RF605-nél csináltak egy aprócska vájatot ennél az elemnél, így már befér az ember körme és könnyű eltávolítani mindkét elemet.

Az RF605 tehát egy – a Yongnuo kínálatában – hiánypótló, hasznos kis termék. A Pixelnek a Soldier személyében már egy ideje van ilyen kioldója, de közel sem olyan profi, mint a Yongnuoé. Amaz csak 3 csoportot kezel, ez 6-ot, a Pixelnél macerásabb a csoportokat kezelni, itt csak egy gombnyomás, ott dedikált adó és vevő van egy szem gombbal, a Yongnuonál pedig félautomata adóvevő LCD-vel és megvilágított, dediklált gombokkal. Hibátlan. Már csak a TRACSÍVERT nem tudjuk megbocsájtani, de ez legyen a legnagyobb bajunk. 🙂

Nekem úgy tűnik, hogy a Yongnuonál felvettek egy külön embert, aki az ergonómiáért és az intuitív kezelésért felel, mert az YN560-IV is egyszerűen kezelhető, mint egy pofon, és az RF605 is remekül sikerült ilyen tekintetben.

A Yongnuo RF605 rádiós kioldó (párban) 18.900 Ft-ért kapható a Mikrosatnál.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here