MEGOSZTÁS

Új, hordozható beauty dishek érkeztek a Jinbeitől, tekintélyes 80-as és 120-as méretekben.

Kezdjük rögtön azzal, hogy ugyan a fenti illusztráción ezüst belsejű BeautyBox látható, ám kapható belőle fehér belsejű is, ha valaki lágyabb fényű fényformálót szeretne.

A Jinbei BeautyBox tulajdonképpen egy ernyőként nyitható octobox, azonban nincs belső diffúzora, ellenben van benne deflektor, mint egy beauty dishben, és ha akarunk húzhatunk rá külső diffúzort… épp ahogy egy beauty dishre is. A BeautyBox nagyban hasonlít a korábban már tesztelt Aurora Firefly II fényformálóhoz, ám utóbbit rendszervakuhoz szánják, a Jinbei viszont egy Bowens bajonettes, stúdióvakuhoz való darab, persze megfelelő adapterrel rendszervakuval is használható.

Mivel a BeautyBoxot elsősorban azért stúdióvakuval használjuk, így nem olyan érzékeny arra, hogy a deflektor milyen formában van rögzítve, ha megnézitek a Firefly tesztjét, ott egyértelműen látszott, hogy a fényt javarészt előrefelé vetítő rendszervakunál nem volt mindegy, hogy a deflektort kifelé vagy befelé fordítottuk. A BeautyBoxban is lehet egyébként forgatni ugyanígy, tehát domborúra vagy homorúra, de stúdióvakunál nincs sok értelme, nem lesz különbség.

A BeautyBox legnagyobb előnye a hagyományos beauty dish-vel szemben a hordozhatóság, ugyanis könnyen össze lehet csukni és ki lehet nyitni, összecsukva pedig egy kisebb táskában elfér. A hordozhatósága ellenére nagyjából megtartja a beauty dish fényének karakterisztikáját, tehát egész okos dolog: megvan a “félkemény” fényünk, amit annyira szeretünk, mégsem kell egy lavórt cipelni.

A box merevítése 8db rugalmas fémpálcából áll, a végükön rugós rögzítőkkel, melyek kinyitáskor egyszerűen bekattannak a helyükre a fém, Bowens bajonettes adapterben, összecsukáskor pedig egyenként kell meghúzkodni őket, így lehet behajtani a pálcákat.

A hagyományos beauty dish-eket jellemzően 38-40cm-es, 55cm-es és 70cm-es méretben lehet kapni, addig a Jinbei BeautyBox 80cm-es és 120cm-es átmérővel kapható, tehát emiatt azért mégsem teljesen egy kategória. Ennek megfelelően a mintafotókon látható, hogy az 55-ös beautynál lágyabb a fénye, mivel nagyobb méretű a fényformáló.

Balra az ezüst, középen a fehér BeautyBox stúdióvakuval kivillantva, jobbra egy hagyományos, 55cm-es beauty dish. A képeken jól megfigyelhető a fény szóródása/eloszlása a fényformálóban.

Kattints a nagyobb mérethez, a benyilazott árnyéknál látszik, hogy hasonló, de azért nem teljesen ugyanaz a fénye, mint egy hagyományos beauty dish-nek, már a méretéből adódóan sem.

A fenti mintafotókon látszik hogy a fehér beauty boxnál van egy gyenge, de éles árnyék a szürkekártyánál. Ez talán azért keletkezett, mert nem volt teljesen a tárgy felé fordítva a fényformáló, így oldalt direkt fényt szökhetett ki belőle. Ez azért történhet meg, mert a deflektor eléggé távol van a villanócsőtől és a deflektort még kifelé is fordítottam egy próba kedvéért. Javaslom a majdani felhasználóknak, hogy a deflektort fordítsák inkább befelé, hogy kisebb valószínűséggel szökhessen ki direkt fény a boxból.

Másik hátránya a hagyományos beautyval szemben, hogy nincs hozzá méhsejtrács, amivel igazán ütőssé, kontrasztossá lehetne tenni a fényét.

Egy szó mint száz, nem teljesen olyan, mint egy hagyományos beauty dish, ellenben elfér egy hátizsákban, könnyen hordozható. Valamit valamiért.

A Jinbei BeautyBox 80cm-es és 120cm-es átmérővel 33.500 illetve 39.000 Ft-os áron kapható a Mikrosatnál.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here