MEGOSZTÁS

Nemrég esett le a tantusz, hogy az YN622C-TX vezérlő ugyan már jóideje létezik, de normális teszt még nem volt róla, csak egy afféle “hands-on” próba, és az is csak a Nikonos verzióból, mert akkoriban még Canon nem volt. Gőrcső alát vettem hát a Canon verziót és bizony vegyesek az érzelmek.

Kezdem mindjárt a lényeggel, mert bizonyára vannak páran, akik anomáliát tapasztalnak a saját kioldójukkal és csak azért kattintanak egy ilyen tesztre, hogy meggyőzőjenek igazukról, vagy épp tévedésükről. Mondom a legfontosabbat: az YN622C-TX hatótávja…hát finoman szólva soványka. Legutóbb arról adtunk hírt, hogy a Yongnuo frissítette a hardvert az YN622-TX-ekben, mert sok volt a panasz, hogy nem olyan jó a hatótávja, mint a sima YN622 kioldónak, és ezt próbálták kiküszöbölni. A probléma itt épp csak az, hogy személyes véleményem – és tesztem – szerint a sima YN622 hatótávja is igen gyengusz a manuális Yongnuo kioldókhoz képest. Az YN622C párost már több mint egy éve használom, igaz nem túl sűrűn, de ennek is megvan az oka. Sokszor hagyott már cserben. Miután tisztában lettem a korlátaival, már gyakrabban használtam. Tudtam, hogy nem kell fal mögé tenni, és nem szabad messze eltávolodni a vakutól, mert gondok lesznek. Jelentem az YN622C-TX verzélő hatótávja pont ugyanolyan, tesztem szerint számszerűleg

 

18 méter,

mindezt szabadtérben. Zárt térben egy téglafal már gondot jelent neki. Frissen töltött Eneloop akksikkal. Nagyjából az a kategória, mint a régi hagyományos infrás vezérlés, annál is körülbelül ezek a határok (ha jó ott inkább csak 10-12m szabadtérben). Az érdekesség az, hogy ha közelítjük e két eszköz hatótávjának határait, nem is feltétlenül azzal a jelenséggel találkozunk, hogy nem süti el a kioldó a vakut, hanem először szinkronhibákba ütközünk. Villan a vaku, de nem az expo pillanatában. Vagy villan a vaku, de nem működik a HSS. Aztán ahogy távolodunk már a vaku is egyre ritkábban villan és állandósul a szinkronhiba, 20 méter fölött pedig már a vaku se villan.

Ezzel szemben a Yongnuo manuális kioldói lazán viszik a 100 métert, zárt térben pedig nincs az a fal, ami megakadályozná a jelátvitelt. Rossz pont. Az újak állítólag jobbak lesznek…hát ráfér. Azt hiszem érik egy hatótáv teszt különféle rádiós kioldókkal.

A fentieket leszámítva az YN622C-TX verérlő egyébként remek kis szerkezet, ugyanazokat a paramétereket tudjuk állítani vele, amit az újabb Canon gépek vakuvezérlés menüjében. Csakhát addig amíg a Canon menübe kész kínszenvedés belépni, még akkor is, ha eltároljuk a Saját menüpontok közé, addig a Yongnuo kioldón minden funkcióra gombok szolgálnak és egy háttérvilágított, informatív kijelzőn tudjuk ellenőrizni a paramétereket.

Mint ismeretes, az YN622-TX csak egy vezérlő, vagyis jeladó, hozzá vevőegységként a sima Yongnuo YN622 egységeket kell használni.

Üzemmódok

Négyféle vezérlési módot találunk az YN622C-TX-ben, épp ahogy a Canon menüben is:

 

 

 

  1. ETTL vezérlés (ALL, A:B csoportarány, A:B+C csoportarány), 
  2. Manuális verzélés, 
  3. Multi (stroboszkóp) mód, és 
  4. Gr (Group) vezérlés. 

Utóbbi a Canon menüben csak akkor lesz elérhető, ha a TX-et tesszük rá, a sima YN622C nem csalogatja elő a Canonokból a negyedik verziót. Ez ugyanis az a vezérlési mód, amikor A-B-C csoportokat tudunk külön-külön irányítani, akár úgy is, hogy TTL és manuál módokat kombinálunk. A Canon menüben elérhető D és E csoport is, ezeket azonban az YN622C-TX nem tudja kezelni, a Canon menüben sem tudjuk aktiválni őket.

Ha a Gr csoportvezérlést választjuk, akkor az egyes csoportokat külön-külön, vegyítve az alábbi módokra lehet beállítani:

 

 

 

 

  1. TTL +/- 3FÉ korrekcióval
  2. Manuál 1/1 – 1/128 erő között
  3. SS – SuperSync mód
  4. OFF – csoport kikapcsolva

 

 

SuperSync mód
 
Az SS, vagyis SuperSync mód az YN622C-TX vezérlő egyik okossága. Segítségével lassú villanási idejű – egyébként manuális, vagyis nem TTL – vakukat tudunk rávenni a HSS gyorsszinkron üzemmódra, tehát arra, hogy meghaladjuk velük a gépvázunk vakuszinkron idejét, és akár 1/8000s záridő mellett is vakuzni tudjunk. Ilyen lassú villanási idejű vakuk jellemzően a hagyományos stúdióvakuk és esetleg a régebbi rendszervakuk. A Yongnuo azt ajánlja, hogy a manuális vakuk ilyesfajta használata esetén célszerű azokat 1/1-es maximális erőre tekerni, mert ott a leglassabb a villanási idejük. Ez leginkább csak a rendszervakukra igaz. A tesztem alapján a dolog működik, de nem olyan tökéletesen, mint a TTL vakukhoz kapcsolódó, valódi HSS gyorsszinkron. A SuperSyncet úgy kell használni, hogy a kamerán (vagy akár a kioldón, tökugyanaz) be kell kapcsolni a HSS módot, a TX-kioldó adott csoportjának (A/B/C/stb) módját pedig SS-re kell állítani. Ezt a SuperSync módot az FN menüben finomhangolni is lehet, a késleltetést lehet állítani 0.0-2.0 értékek között (talán millisecundum?). Ez a finomhangolás láthatóan hatással van a képünk megvilágítására gyors záridők esetén, nálam a Mikrosat Classic12 1200Ws-os stúdióvakuval 2.0-ra kellett állítani a legjobb eredmény érdekében, de ez vakutípusonként más érték lesz. Tökéletesre azonban nem tudtam csiszolni a dolgot. A vakuszinkron idő túllépésével egyébként járó fekete csík valóban megszűnik, de a záridő gyorsításával a képünk egyre kevésbé lesz egyenletesen megvilágított, 1/4000s záridő esetén nálam a kép alja kapott csak rendes megvilágítást, a kép teteje felé folyamatosan fogyott a fény. Ez volt a stúdióvakuval, próbáltam egy Yongnuo YN560-III rendszervakuval is, az jóval gyorsabb villanási idejű, így hiába állítottam 1/1 erőre, csak annyit tudtam elérni vele, hogy a Canon 6D szokásos 1/160-1/180s körüli vakuszinkron idejét ki tudtam tolni 1/250s-ra. 1/320-adnál már megjelent alul a fekete csík, de még 1/1000s-nál is jóval nagyobb része volt a képkockának megvilágítva, mint SuperSync nélkül.
 
Maszkolás mód
 
Ez az YN622C-TX vezérlő másik okossága, az ötletet a Hensel Freemask alapjaira építették, ám amíg a Hensel rendszere automatikus, addig a Yongnuonál félautomata. A lényege az, hogy stúdiófotózásnál a hátteret külön világítjuk meg, és a hátteret világító vakut a C-csoportra tesszük. A tárgyunkat, vagy modellünket az A és/vagy B csoport vakui világítják. Az első exponálásnál villan mindhárom vaku, a második exponálásnál a GR/* gombot nyomva tarva a kioldó kikapcsolja az A és a B csoportot, és csak a hátteret megvilágító C vaku villan, így kapunk egy sziluettképet, amit Photoshopban jóval könnyebb kijelölni és körbevágni. Ehhez viszont az kell, hogy a témánk statikus legyen és a kamera is állványon rögzüljön azért, hogy a sziluettkép Photoshop maszkja tökéletesen illeszkedjen a megvilágított képre. (a Hensel rendszere annyival tud többet, hogy nem kézzel kell kikapcsolni a főfényt, hanem elég csak sorozatlövésre állítani a fényképezőt, a második exponál automatikusan nem villan a főfény, csak a háttérfény.)

 
Zoom
 
Az A-B-C csoportokba tett TTL vakuk zoomfejét is állíthatjuk a TX-ről, állíthatjuk manuálisan is, és beállíthatunk automata módot is, amikor a zoomfej igazodik a használt objektív gyújtótávolságához. Mindezt 24-105mm között.
 
AF-segédfény
 
Az YN622-TX kapott beépített AF segédfényt is, ami megintcsak egy jó dolog, pláne hogy a Canonokban nincs AF-lámpa, mint a Nikonokban. Ha nincs rá szükség ezt kikapcsolhatjuk.

 
Manuális (középérintkezős) vakuk elsütése
 
Az YN622-TX + YN622 kombinációval el tudunk sütni középérintkezős manuális rendszervakukat is. Ezeket csak elvillantani tudjuk, irányítani nem. A TX-ben van egy bekapcsolható Legacy mód, ami azt a célt szolgálja, hogy középérintkezős vakukat tudjunk elsütni vele, de a gyártó szerint sem fontos bekapcsolni, csak akkor ha a középérintkezős vakuk elsütésével, vagy a vakuk PC-kábellel való elsütésével gondok akadnának. Én nem tapasztaltam problémát, simán vitte a manuál vakut.
 
További anomáliák
 
Felfedeztem még pár hibát a rendszerben, aztán az is meglehet, hogy ezeket már egy firmware frissítéssel rég orvosolták, ennek nem jártam utána.
 
Az egyik, hogy az YN622-TX nem kapcsol ki magától. A beállítások között sem találunk auto-off üzemmódot, ezért ha elfelejtjük kikapcsolni, szépen lassan leszívja az akkukat. Amik állapotát egyébként kijelzi, dehát sovány vigasz, ha úgy marad pár napra és a következő fotózáson már be sem kapcsol. Az LCD háttérvilágítás egyébként automatikus, pár másodperc után kikapcsol, de maga a kioldó nem vált alvó üzemmódba, ha nem nyúlunk hozzá.
 
Egyszer sikerült a fenti maszkolás mód közben meghülyítenem. Úgy tűnt, hogy a kamera élőkép módja kavarhatott be valamit, mert a kioldó nem akarta kikapcsolni a maszk módnál az A-B csoportot, utána meg nem akarta visszakapcsolni őket. (magyarán nem működött gombnyomásra a maszk mód). Azt hittem lefagyott, de a többi funkció működött. Gondoltam ki-be kapcsolom, ám a kikapcsolás után az adatok nem tűntek el a kijelzőről, hanem úgy nézett ki, mintha jócskán lemerült elemek lennének benne és halványan mutatná az értékeket a kijelző (mint a régi zsebszámológépek, amikor gyenge volt bennük az elem). A kioldó ugyanakkor ki volt kapcsolva, mert nem regaált semmire. A halvány számok akkor tűntek el róla, mikor a kamerán kikapcsoltam a LiveView-t. Ezek után visszakapcsolva a TX ismét működött rendesen.
 
A harmadik furcsa dolog az volt, hogy ha az egyik vevőegységet C csoportba állítottam, akkor elkezdett világítani a vevő(!) AF segédfénye, amikor az A csoport zoom-értékét állítgattam. Fordítva nem csinálta. Fogalmam sincs, hogy ez miért volt, de ez akár még hasznos is lehet adott esetben.
Szóval furi nekem ez az YN622C-TX. Mikor megjelent nagyon örültem neki, de nem sokkal utána megjelent a Yongnuo RT rendszere, ezért úgy döntöttem, inkább az lesz a cél, nem a TX, emiatt sosem használtam. A fentiek tekintetében annyira nem is bánom, főleg úgy, hogy a legnagyobb hibája a 622-es rendszernek a gyengusz hatótávolság. Ugyan a sokat emlegetett 100m-re nagyon ritkán van szükség, de a 18-20 méter viszont kevés. Azért egy 50-et nyugodtan tudhatna, és egy falnak sem kellene problémát okoznia a jelátvitelben. Kihangsúlyozom ugyanakkor, hogy a január óta gyártott YN622-TX vezérlők új hardvert kaptak, ami növelt a hatótávon, a kérdés csak az, hogy ezek a TX-ek mikor kerülnek a boltokba.

A Yongnuo YN622C-TX (Canon) és az YN622N-TX (Nikon) vezérlők 16ezer forintos áron, az adó-vevő szettek 32.000 Forintos áron kaphatók a Mikrosatnál.

 

 

 

 

1 hozzászólás

  1. Nem 1,2 voltos akksival kellene tesztelni, hanem 1,5 voltos elemmel (ahogy a leírásában is 2 db 1,5 voltos elem szerepel) Mindjárt nem 18 m lenne a hatótáv.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .