MEGOSZTÁS

Érdekes kis szerkezetre bukkantam a Mikrosatnál, egy egész nagy teljesítményű Walimex Pro LED fotóizzóba.

Ott kezdődik, hogy sima, mezei E27-es foglalatba lehet csavarni. Mondhatnám, hogy ez minden háztartásban előforduló szabvány, de sajnos a halogénizzó, energiatakarékos izzók és LED-ek korában egyre kevésbé, az albérletben ahol lakunk konkrétan egy sincs, ezért kunyiznom kellett egy E-27-es, állványra tehető foglalatot a teszthez.

A Walimex Pro LED izzója méretéhez és típusához képest egész nagy teljesítményű, 45W-os, ami halogénizzó “mércével” mérve egy körülbelül 200W-os izzó fényének felel meg, tehát fotózásra már egész barátságos teljesítmény.

A tesztek alapján egy sötétebb szobában, a Walimex Pro izzót használva és kb 1,5-2m-ről világítva ISO1600-as érzékenységgel és f/2.8-as rekesszel lehetett fotózni egy átlagos portréobjektívvel (50-135mm között).

Az izzó világító felülete egy opálos bura, így szép, egyenletes, homogén fényt ad, ez mögött rejőzik meg a LED dióda (vagy diódák, ezt nem tudom). Mivel a bura domború, ezért egy stúdióvakuhoz hasonlóan minden irányba 180 fokban szórja a fényt, ezért kiváló eszköz arra, hogy softboxba vagy ernyőbe rakjuk, de még önmagában is egészen lágy fényt ad például egy rendszervakuhoz képest.

A 45W-os teljesítmény miatt a lámpának azért akad már némi hőtermelése, így egészen különös módon – izzó létére – aktív hűtést kapott, vagyis amint bekapcsoljuk, hallani fogjuk, hogy felzúg benne egy kis hűtőventillátor, ami folyamatosan megy benne, amíg használjuk.

 

Az izzó színhőmérséklete a gyártó szerint 5500K, a próbáim alapján én inkább tippelném 5200-5300K körülire, vagyis a fehér fénynél egy hangyányival melegebb színe van, de ez nem igazán észrevehető. Zöldes vagy magentás színeltolódás nem tapasztalható.

A Walimex Pro LED izzó rendes neve egyébként LB-45-L, és a Mikrosat webshopban egyelőre nem szerepel. Az ára egyébként 19.900 Ft, legalábbis a dobozáról ezt tudom lelesni.

 

 

 

 

 

 

 

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here