MEGOSZTÁS

Néhány éve tanítok rendszervakus világítást egy fotósuliban, ahol a hallgatóknak mindig megmutatom Joe Mcnally őrületes “karácsonyfáját”, amikor a HSS gyorsszinkronról esik szó.

Jóllehet ez egy 2008-as fotózás volt, akkoriban még tényleg őrületesnek tűnt egy ilyen setup, de ma amikor már a legtöbb strobistnak van otthon egy 3 vagy 4 vakut csokorba fogó állványadaptere, és harmincezer forintért kaphatunk már rádióvezérelt rendszervakut, 45ezerért meg HSS-képeset is, annyira talán nem döbbenetes (de az! :D).

Meglepő vagy sem, mulatságos vagy sem, ez a fotózás kitűnő példa a HSS használhatóságára. Verőfényes sivatagi nap, a gép fénymérője ilyenkor azt mondja, hogy 1/8000s meg 1/4000s-nál bizony nem megyünk lejjebb, vagyis a hagyományos vakuszinkron időt még csak megközelíteni sem tudjuk. McNally meg azt mondja erre, hogy márpedig ő szeretne egy kis drámaiságot adni a képeinek, így csokorba fogja a Nikon SB800-akat és mindegyiket Auto-FP (HSS) módba állítja, mely révén át tudja lépni a hagyományos vakuszinkron időt. Igen ám, de ilyenkor a vakuk gyengébb teljesítményűek lesznek, ezért kell megsokszorozni őket, hiszen a nap ellen nagyon kell a kraft. Először megpróbálják megszórni a fényét egy féligáteresztő derítőlappal, de aztán kiderül, hogy az olyan sokat levesz a fényből, hogy még egy tucat rendszervaku is kevés túllőni a napsütést. A közeli portréknál már jobb a helyzet, de a legütősebb eredmény a táncosokkal születik a második videóban. Imádom ezt a sorozatot! 🙂

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here