MEGOSZTÁS

Egy Raman Evazians nevű emberke úgy döntött feltalálja az első off-camera vakut és útjára indítja a Kickstarteren. Érthetetlen mondat ez így 2015-ben igaz? Pedig van benne igazság. Emberünk azt mondja, hogy létezik már ugyan rádióvezérelt rendszervakuzás, de minden megoldásnak (legyen az amerikai, német, kínai stb) az alapja egy olyan vaku, amit alapvetően gépváz tetejére találtak ki, vakupapucsba helyezve, és ez számos kompromisszumot szül.

Ilyen például az, hogy a legtöbb típushoz külön rádiós kioldót kell csatlakoztatni, ha el akarjuk távolítani a gépvázról. Ilyen az, hogy az erejük nem épp a legbikább, vagy az, hogy 4db ceruzaelemmel működnek, így ha tartósabb működést vagy gyorsabb feltöltési időt szeretnénk a fotózás alatt, külső elemtartót kell hozzá csatlakoztatnunk. Kábellel. De beszélhetünk még arról, hogy a legtöbb ilyen rendszerben nincs TTL, nincs HSS gyorsszinkron, nincs 2. redőny szinkron, nincs AF-segédfény és nem lehet keverni a Canon és a Nikon rendszereket (persze mindegyikből van kivétel a piacon, de sosem együtt, egy rendszerben). Aztán ott van még az is, hogy ha a vakunk paramétereit kell állítanunk, ahhoz gombokat kell nyomogatni, tárcsákat tekergetni és – jó esetben – egy LCD kijelzőn nyomon követni mindezt. Egyes rendszereknél még menüzgetni is kell a kamerában vagy a vakuban.

No a fentiek alapján azt hiszem körvonalazódott is Raman Evazians találmánya a Radiostrobe, ami az első olyan rendszer(?)vaku lenne a világon, amit kifejezetten off-camera használatra terveztek, vagyis rádióvezérelt, kameráról eltávolított használatra.

A Radiostrobe vakuja lámpaállványra rögzíthető, a rendszervakuknál nagyobb ház, továbbá a forgatható fej hiánya miatt nem 4, hanem 8db ceruzaelemet tehetünk bele, de lehetőség van hálózatról is üzemeltetni. Ugyanezen okok miatt kondenzátor is nagyobb került bele, így az ereje is nagyobb egy sima rendszervakuénál, a szokásosnál nagyobb Xenon vakucső pedig több villanást bír mielőtt túlmelegedne. Emberünk pakol bele TTL és HSS funkciókat (egy vakut ráadásul egyidőben lehet használni Canon és Nikon gépvázzal, kétfajta kioldóval), valamint 2. redőny szinkront is, és persze a feltöltési ideje is egy rendszervaku+külső akkupack kombinációéhoz hasonlít.

Ezzel még nincs vége. A rendszerhez kapcsolódó rádiós kioldó és vezérlő, amit a gépvázra teszünk, teljesen manuális kezelőszervekkel rendelkezik. Nincs menü, nincs tárcsatekergetés stb, csak választókapcsolók és potméterek vannak. Így egy szemvillanás alatt ki-be kapcsolhatunk egy-egy vakucsaportot (összesen 4 csoport), vagy átállíthatunk manuálisból TTL-be, akár vegyesen, akár az összeset. Ugyanígy pikk-pakk bekapcsolhatjuk a HSS gyorsszinkront, vagy a 2. redőny szinkront is, a vakuk erejének állítására pedig 4db beskálázott potméter áll rendelkezésre, mellyel 1/3 FÉ lépésekben tudjuk a vakut szabályozni. Lehetőség van a hangjelzést is ki-be kapcsolni ugyanitt, továbbá átállhatunk másik kommunikációs csatornára.

A rendszerbe autofókusz segédfény funkció is került, ez teljesen automatikus, amint a kamera problémába ütközik az élességállítással, a vakuegység vibrálni kezd mindaddig, amíg a gép élességet nem talált.

A cucc egyébként az USA-ban készülne, az alkatrészei és az összeszerelés is. A képeken egyelőre egy 3D nyomtatott, teljesen működő verzió látható, a végleges típus a tervező szerint jobban fog kinézni.

Aztán van itt még pár érdekesség:

  • Hibrid villanási idő: HSS módban a rendszer képes akár háromszorosára is növelni az akkuk teljesítményét. A záridő, a szenzorméret és a redőny lefutásának idejéből a vezérlő ki tudja számítani az optimális villanási időt, így a vakuk csak olyan hosszan fognak villanni, amennyi szükséges. Az akkuk ezzel tovább bírják, a feltöltési idő rövidebb lesz (ami egyébként max 2 másodperc) és cserébe nem kell semmit beáldoznunk, ráadásul az egész rendszer automatikus, nem kell semmit beállítani ehhez.
  • Finom vakuszinkron átmenet: ez a funkció csökkenti a hirtelen teljesítményvisszaesést, amikor átlépünk HSS gyorsszinkron módba. (én ilyet még nem tapasztaltam)
  • Időszinkronizált vakuvillanás: abban az esetben, ha több vakut használunk különböző erőre állítva és gyorsan mozgó témát fotózunk, előfordulhatnak villanásszinkronizálási hibák (ez abból adódik ugye, hogy a rendszervaku állandó teljesítménnyel villan csak rövidebb vagy hosszabb ideig. Eltérő erőre állítva az egyik vaku hosszabbat, a másik rövidebbet villan, ami gyors témánál “kibukhat”). Az Radiostrobe ezt a problémát is megoldja azzal hogy összeszinkronizálja a villanási időket.
  • Zoomfej: 24-105mm tartományban lehet állítani a Radiostrobe vakujának fejét, a tetején lévő csúszkával. Ez úgy is elérhető, ha fényformáló van rajta.
  • Beállítófény: a Model gombot nyomva a vakut bekapcsolhatjuk a modellfényt is, ez ugyanaz, mint a rendszervakuknál, ilyenkor a vaku 1mp-ig folyamatosan világít

Elfáradtam a sok funkció leírásában, ami van még, nézzétek meg a Radiostrobe Kickstarter oldalán. Elég jópofa kezdeményezés, mondhatni túl szép, hogy igaz legyen. A Radiostrobe szett nem lesz olcsó, de drágább sem egy high-end Canon, Nikon vagy Profoto távvezérelt szettnél. Akkor a leggazdaságosabb, ha előbbieknél több vakuval és mindegyikhez külön akkutartóval számolnánk.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here