MEGOSZTÁS

Történelmi pillanat kéremszépen. Broncolor a Mikrosatban. Swiss Made. A vakuk svájci bicskája, Rolls Royce-a, a stúdiók Leicája. Egy cég, aki még a domainnevében is beéri annyival, hogy “bron”…minek írják ki, hogy “broncolor”, úgyis tudja. Hová fokozzam még? A Facebookon csak lazán kiteszik, hogy kipróbálható az üzletben. Pedig ez történelmi pillanat, ugyanis nem kérdéses, hogy a Broncolor a világ egyik legjobb, de meg merem kockáztatni, hogy a legjobb vakuja.

Mi érdemes tudni a Broncolorról?

Ez egy svájci székhelyű cég, akik csúcsminőségű vakukat, HMI lámpákat és fényformálókat gyártanak, melyekbe a legújabb technológiát pakolják. Mindezt persze átlag fotós számára megfizethetetlen áron, de ha arra vagyun kíváncsiak, hol tart jelenleg a világítástechnika, mire számíthatunk a jövőben az olcsóbb vakuk esetében, elég csak megnézni a Broncolor kínálatát. Olyan fogalmak szerepelnek, mint Cut-Off technológia, az állandó színhőmérsékletet biztosító ECTC, a villámgyors feltöltési időt produkáló Speed Mode, a színes LED-ekkel történő csoportazonosítás, az app-al vezérelhetőség, a 11 FÉ tartományban történő állíthatóság, a digitális kezelőfelület, de ők találták fel történetesen a fókuszálható fényű parabola-boxot is.

Vezető termékeik az ún. Power Pack-ek, vagyis a generátoros vakuk, ahol a generátor és a villanófej (ahogy ők hívják lámpa) fizikailag elkülönül egymástól és vezeték köti össze őket, de természetesen gyártanak monoblokkos, vagyis fejgenerátoros stúdióvakukat is.

Utóbbi kategóriához tartozik a Broncolor legújabb termékcsaládja a Siros, mely egyes típusai a Power Pack nagytesók innovatív tulajdonságait ötvözi a kornak megfelelő vezetéknélküli technológiával.

A Sirosból létezik 400 és 800Ws (vagy ahogy a Broncolor adja meg Joule) teljesítményű változat, létezik a saját RFS 2.1 rádiós vezérlő rendszerükkel, illetve a PocketWizarddal kompatibilis változat, utóbbi kettőből pedig létezik Siros S verzió, mely a csúcskategória a Sirosok közül, így összesen 10-féle Siros kapható a piacon:

 • Siros Basic
  • Siros 400
  • Siros 400 WiFi/RFS 2.1
  • Siros 400 WiFi/PocketWizard
  • Siros 800
  • Siros 800 WiFi/RFS 2.1
  • Siros 800 WiFi/PocketWizard
 • Siros S
  • Siros S 400 WiFi/RFS 2.1
  • Siros S 400 WiFi/PocketWizard
  • Siros S 800 WiFi/RFS 2.1
  • Siros S 800 WiFi/PocketWizard

A nagytesók innovatív tulajdonsági közül kiemelendők a fentebb már említettek, ezek a Siros S típusokban találhatók meg:

 • Cut-Off technológia: a Broncolor azon kevés vakugyártó egyike, aki nem vakítja a vásárolóközönségét t0.5-ös villanási sebesség méréssel, hanem a “frankót” mondja a t0.1-gyel. (Erről bővebben egy újabb cikkben hamarosan.). A Cut-Off technológia valójában a vakukba épített IGBT áramkört rejti (legalábbis szerintem), ami megegyezik a rendszervakuk technológiájával miszerint a vakuk erejét úgy szabályozzák, hogy nem erősebbet vagy gyengébbet villannak, mint a hagyományos stúdióvakuk, hanem azonos teljesítményen hosszabbat vagy rövidebbet, mint a rendszervakuk, ezzel szabályozva a szenzort/filmet érő fénymennyiséget. Vagyis elindul a villanás (fénykibocsájtás) a vakuból, mindig azonos erővel, majd jön a cut-off, vagyis a levágás, amikor is az elektornika hirtelen lekapcsolja a villanócsövet. Minél tovább hagyja a vakucsövet villanni, annál több fényt produkál a vaku, minél rövidebb ideig hagyja, annál kevesebbet, viszont annál rövidebb lesz a villanási idő, ergo annyál gyorsabb lesz a vakunk, ami alkalmassá teszi például folyadék fröccsenés kimerevítésére. A Siros S típusú vakukban ilyen Cut-Off technológia van (ahogy egyébként a Mikrosat Flash-Mobokban is).
 • ECTC (Enhanced Color Temperature Control): ennek köszönhetően a Broncolor vakuk konstans fehéregyensúlyt produkálnak a vaku erejétől függetlenül. A gyártó +/- 50K eltérést ígér maximum a maximális és a minimális vakuerő között. Ekkor a fehéregyensúly a prioritás és nem a villanási sebesség.
 • Széles skálán mozgó vakuerő állítás: a Siros 7, a Siros S 9 blendényi tartományban állítható (értsd 1/1 – 1/264 erőre – a Power Pack egyes típusai még 1/528 és 1/1056 erőre is leszabályozhatók!). Ezzel a módszerrel lehetőségünk van akár stúdióban vakufény mellett is f/1.4-f/1.8 rekeszértékeket használni ISO100-on.)
 • Speed Mode: ha gyors témát fotózunk (pl. folyadék fröccsenés, egyes extrémsportok pl a gördeszkázás), akkor a vakut áválthatjuk Speed üzemmódba, ekkor az elérhető legrövidebb villanási idő lesz a prioritás és az ECTC fehéregyensúly program felülíródik. A Siros S leghosszabb villanási ideje t0.1 méréssel 1/500s, a legrövidebb (t0.1) 1/6500s (a Siros Basicé ennél hosszabb, mert hagyományos stúdióvaku áramkörrel rendelkezik, nem a Cut-Off technológiát lehetővé tévő, a rendszervakukból ismert IGBT áramkörrel). Lehetőség van a PocketWizard-kompatibilis modellekhez HS (HyperSync) vakucsövet rendelni, ezzel és a PW kioldóval képes lesz a vaku a HyperSync üzemmódra, ez hasonló a HSS gyorsszinkronhoz, ami révén lehetőségünk nyílik 1/8000s záridővel fotózni vakuzás mellett. És ha már a sebességnél tartunk: a Siros vakuk leghosszabb feltöltési ideje mindössze 0.65 másodperc (400Ws-os) illetve 1.35 másodperc (800Ws-os változat).
Ehhez jönnek a Sirosra jellemző egyedi funkciók:
 • a WiFi-s modelleket lehetőség van a broncolor saját vakuvezérlő appjával irányítani egy intuitív kezelőfelületen telefonról vagy táblagépről, a kioldást a bron saját RFS távkioldó rendszerével, illetve a PocketWizard kioldórendszerével végezhetjük
 • A vakuk felső részén színes ledek jelzik az egyes vakucsoportokat a szokásos A-B-C-D jelölés helyett. Az appban így könnyebb eligazodni a vakuk között, nem kell megjegyeznünk melyik vakunkat melyik csoportba soroltuk.
 • A gyors feltöltési időnek köszönhetően max. 50 villanásos sorozatot képes produkálni a Siros.
A Mikrosatban jelenleg megtekinthető és kipróbálható egy Siros Basic kit, mely két vakuból, softboxból és ernyőből valamint hordtáskából áll. A szett ára is hamarosan kikerül a weboldalra. Sajnos azt kell mondjam, hogy a Siros család legkevésbé izgalmas tagja van raktáron, ugyanis ebben nincs se WiFi kapcsolat, ezáltal távolról nem vezérelhető, nem kompatibilis a PocketWizarddal így nem lehet HyperSync-re bírni, és mivel nem az S-verzió így nincs extrémgyors villanási idő, nincs fehéregyensúly optimalizálás, és nincs 9-blendés vakuerő állítás sem. Pont azok a funkciók hiányoznak belőle, amitől a Siros különleges. Ettől még persze jó kis vaku, meg svájci bicska, meg minden, remélhetőleg meg is kapom egy tesztre hamarosan.

A kipróbálható Siros kiten kívül természetesen minden típusú Broncolor cucc rendelhető a Mikrosatban.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here