MEGOSZTÁS

Voltak gondok egy múltkori YN622-TX jeladó tesztben, ahol is kiderült, hogy ezt – legalábbis a régi verziót – használva 18-20 méternél messzebb gondjaink lesznek a kioldással. Legjobb tudomásom szerint a Yongnuo már orvosolta a problémát, de innen jött az apropó, hogy ki kellene próbálni, melyik kioldó mit tud, ami a Mikrosatnál jelenleg beszerezhető.

A teszthez kölcsönkértem cimborámtól egy lézeres távmérőt, ezzel volt a legkönnyebb megállapítani, hogy hol tartunk.

A tesztből az jött ki, hogy a Mikrosat stúdióvakukhoz tartozó Swing kioldórendszer közepes teljesítményt nyújt, a Yongnuo YN622 TTL kioldópárossal egyetemben, utóbbi akkor, ha a jeladó és a vevő is YN622. Ha a jeladó az YN622-TX vezérlő, és csak a vevőegység a sima YN622, akkor a múltkor lényegesen rosszabb eredmény jött ki, az új verziós YN622-TX, amiben növelték a hatótávot, sajnos még nem járt a kezeim között.

A legjobb eredményt a Yongnuo legújabb manuális kioldói adták. Simán tudják a gyárilag megadott 100m-es hatótávolságot, sőt egyes kombinációk esetén még 220 méterről is működött a rendszer nyílt terepen!

Yongnuo teljesítmény – 226 méter a lézeres távmérő szerint. (80mm-en fotózva)

Az tisztán látszik, hogy a Yongnuo esetében a régebbi RF-602 rendszer nem rossz, de gyengébb a mostani RF-603-ra épülő rendszerhez képest, utóbbinál viszont szinte teljesen mindegy mit használunk jeladónak (RF-603II kioldót, YN560-TX vezérlőt vagy YN560-IV vezérlő vakut), a hatótávra nincs különös hatással. Nem úgy a vevőegység esetében: ha dedikált vevőt használunk (tehát a távoli vakunk talpára teszünk egy RF-603II vevőt) akkor sokkal nagyobb hatótávot tudunk elérni, mint amikor a beépíett vevőre bízzuk magunkat, ami az YN560-III és YN560-IV vakukban van.

Hozzátenném, hogy 80 métert még a beépített vevők is simán visznek, de már a 80 méter is olyan távolság, amit szökőévben ha egyszer használ ki az átlag fotós, vagy talán sosem. Ilyen távolságban az esetek többségében már nem is merjük magára hagyni a vakut, mert bárki felkaphatja és elszaladhat vele. Saját magamból kiindulva 20 méternél messzebb soha nem vagyok a vakuktól, nem tudom másnál hogy megy ez. Ugyanakkor az is igaz, hogy a nagyobb hatótáv erősebb rádiójelet vagy jelérzékenységet feltételez, ami akkor sem mindegy, ha a kamerát a vakutól mondjuk fal választja el. Egy-egy beton vagy téglafal nem szokott különösebb problémát jeleneteni a 100m-es manuális kioldóknak, a TTL-nek már néha beletörik a bicskája, de fotóztam már olyan helyen is, ahol nem tudom miből volt az utca felőli üvegfal, de az üvegen sem akart átmenni 2 méternél távolabbról a rádiójel (ólomüveg? :-O)…én meg persze épp azt próbáltam meg demonstrálni tanulóknak, hogy milyen frankó a rádiós kioldás, mert egy üveg- vagy téglafal nem lehet akadály.

A Yongnuo YN600EX-RT rendszerét sajnos nem sikerült kipróbálni, ha mód lesz rá, frissítem a cikket.

Az eredmények az alábbi táblázatból olvashatók ki, a tesztet 50métertől fölfelé úgy végeztem, hogy mindegyik kioldóval 3 próbálkozást tettem, ha hibát észleltem, lőttem még 3 expót, így összesen 3 vagy 6 expóból (villantásból) szűrtem le a tanulságot.

Kihagyások alatt azt értem, hogy nem villantotta el a vakut, szinkronhiba alatt pedig azt, hogy a vaku elvillant, de nem az expo pillanatában, így a fotón nem látszik a vakufény. Egybe írtam ezeket a hibákat, mert nem lehet elkülöníteni. Ha egy kioldó kezdte elveszíteni a kapcsolatot a vevővel, akkor hol kihagyott, hol villant de nem szinkronban, hol meg 1-2 expó erejéig jó volt. A lényeg, hogy azok a kioldó párosok abban a távolságban már nem 100%-ig megbízhatók, de az esély megvan rá, hogy 1-1 expónál működnek. A “Többnyire hibamentes” azt jelenti, hogy 10 expóból 1-2-nél nem villant a vaku, vagy olyan volt, hogy az egyik kioldóval ment, átcseréltem a másikra, azzal hibázott, visszacseréltem az előzőre és akkor már azzal is hibázott néha, pedig addig azzal jó volt…de – egészen pontosan – 226 méteren ennek is örülni kell. 🙂

Katt a képre a nagyobb méretért:

 

 

 

 

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here