MEGOSZTÁS

A két bevezető cikk után térjünk a lényegre. Milyen gyorsak a Mikrosatnál kapható vakuk. Sajnos nem volt módom minden típust lemérni, de következtetni bátran lehet, amit érintőleg meg is teszek ebben a cikkben.

A vakuvillanási időket két eszközzel is mértem. Az egyik a Polaris Karat fénymérő volt, amiről nemrég írtam tesztet és ígértem, hogy a villanási sebességmérő funkcióját visszaellenőrzöm egy komolyabb készülékkel. Jelentem visszaellenőriztem és pontosan mér a Polaris! 🙂 Ezt a készüléket igazából csak annyira használtam, hogy leellenőrizzem a pontosságát, illetve megbizonyosodjak arról, hogy az IGBT vakuk villanási ideje 1/2 erőtől lefelé valóban ugyanaz-e a t0.1 és a t0.5 méréssel (jelentem, igen! :)), ugyanis a Polaris Karat t0.5 mérést tud csak.

A visszaellenőrizést egy Broncolor FCC készülékkel csináltam, ami egy színhőmérséklet mérő és t0.1-es vakuvillanási sebességmérő. (értelemszerű lenne egy színhőmérséklet teszt is, ha már van ilyen készülékünk, de sajnos nem biztos hogy megvalósul, mert nekem mindenféle lehetetlen Kelvin értékeket mutatott, így nem vagyok biztos benne, hogy ezzel a funkciójával nincs-e valami baj, de lehet csak rosszul csináltam valamit)

A Broncolor FCC egyébként 1/7000s sebességig képes mérni, a Polaris Karat 1/9000s-ig, ezért e fölötti értéket csak új keressetek a táblázatban, hogy 1/7000s+. Hogy mennyivel rövidebb volt e fölött a villanás azt nem tudjuk, de nem is nagyon érdekes, mert, ami hétezred másodperc alatt nem fagy meg, azt ne is akarjuk fotózni 😀

Íme a mért adatok (t0.1 mérés eredményei):

 

Jól látható, hogy az IGBT vakuk mennyivel gyorsabb villanási idővel rendelkeznek, magyarán sokkal alkalmasabbak a gyors mozgások fotózására, mint a hagyományos stúdióvakuk, mely utóbbiak közül a régi Mikrosat Classic12 (1200Ws) vakunál még tetűlassú 1/150s villanási időt is tapasztalhatunk. Ennél a villanási időnél már a stúdióban egy libbenő haj, vagy a kalimpáló végtagok be fognak mozdulni. Ennél még lassabbak a Microsat Basic és Hunbright/Visico vakuk is. Ezeknél a típusoknál a teljesítményt kétféleképpen tudják kontrollálni a gyártók. Az egyik a kondenzátorok száma, a másik töltő feszültség mértéke. Minél nagyobb a max feszültség, annál kevesebb kondenzátor szükséges egy adott teljesítményhez. Az Alien Bees (mint kiderült az nem IGBT hanem villámgyors hagyományos vaku) 1000V-ra tölt fel, ezért olyan gyors a villanási ideje a többi stúdióvakuhoz képest, melyek jellemzően csak 600V-ra töltenek. Ehhez képest a Mikrosat Basic és a Hungbright vakuk csak 330V-ra töltenek, így azok még lassabbak.

A Mikrosat Mini 4D már egy modernebb vaku, de gyorsnak ezt se nevezném, ráadásul elég furcsán viselkedett a mérés alatt. A leszabályozáskor egyre nőtt a villanási ideje, majd minimum erőre állítva hirtelen megugrott, volt olyan mérés, ahol 1/1300s-ot is mutatott a mérő. A legtöbb mérésnél azonban 1/500s körül mozgott, ezért ezt írtam be. Azt azért hozzátenném, hogy a Broncolor FCC-nek kell a fényerő, a minimumra állított vakukat néha alig tudtam kimérni, csak úgy sikerült, ha közvetlen közelre tettem a mérőműszert a villanócsőhöz.

A Mikrosat Flash Mob 6 hozza az elvártat, látható, hogy a sebesség prioritásos T-mode-ban jóval gyorsabb, mint a fényerő-prioritásos F-mode-ban (normál mód). T-mode-ban viszont nem 8 lépésben lehet szabályozni, csak 7-ben, a táblázatba azt írtam hogy 7FÉ, de ez nem teljesen igaz, sőt… T-módba állítva maximális erőn valamivel gyengébbet villan, mint F-módban max erőn, minimumra állítva viszont T-módban jóval kisebbet képes villanni, mint F-módban minimumra állítva.
Az értékekből kiolvasható, hogy a FlashMob azért nem tudja megverni a rendszervakuk gyorsaságát, de közel áll hozzájuk, ami egy 600Ws-os vakutól remek teljesítmény (az előző cikkben említettem ugye, hogy jellemzően minél nagyobb teljesítményű a vakunk, annál lassabb a villanási ideje, látszik hogy az 1200Wos vakum már elég gyengusz ezen a téren… cserébe viszont bikát villan, kültéri modellfotózásra például ideális, csak legyen 230V a közelben). A Fl.Mob 6 a két legkisebb erőn (F-módban) furcsa eredményt produkált, gyorsult ugyan, de nem annyira, mint szerintem kellett volna, bár a többi erőn sem lineáris a villanási idő rövidülés, mint ahogy a rendszervakuk esetében tapasztaljuk).

A Mikrosat Flash Mob 4 a kisebb teljesítményéből fakadóan valamivel gyorsabb a Fl.Mob 6-nál, de ezt nem volt módom kimérni.

A Yongnuo vakuk viszont szupergyorsak, ez most is bebizonyosodott, és külföldi tesztek szerint is az élmezőnybe tartoznak villanási sebességet illetően, simán felveszik a harcot a Canon/Nikon rendszervakukkal. A külföldi tesztek szerint a Nissin és a Metz csúcsvakui a leglassabbak. Ez alatt ne értsünk azonban túl nagy különbséget, a Yongnuo vakuk max erőn 1/300s körüliek, a Nissin és Metz vakuk meg 1/200-250s-osok. Azonban amint elkezdjük leszabályozni őket, lényegesen felgyorsulnak.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here