MEGOSZTÁS

E cikk apropója az, hogy a Mikrosatban már kapható a Yongnuo YNE3-RX vevőegység. Habár itt a blogon is beszámoltam már a megjelenéséről, parányi dolognak tűnhet. Pedig számos lehetőséget foglal magában, egyet be is mutatnék rögtön.

Bizonyára sok fotósnak (elsősorban Canon használókhoz szólok most) ismerős lehet a helyzet, hogy van többféle vakuja, akár többféle kioldója. Mondjuk van egy Canon 430EXII és/vagy egy 580EXII, esetleg beszerzett egy Yongnuo YN600EX-RT-t, hozzá egy Yongnuo YN-E3-RT kioldót. Ezeket használgatja otthoni munkákhoz is, néha-néha a nappaliban vagy garázsban felállítva egy pici stúdiót. Persze jó lenne stúdióvaku is 1-2db, mert mégiscsak az az igazi. Az is lehet, hogy Canon RT rendszerből vásárolt be, vagy van ár egy esetleg két darab Yongnuo YN300W TTL-képes stúdióvaku, ehhez meg YN622C kioldót használ.

Namármost a legutóbb bemutatott és a Mikrosatban már kapható YNE3-RX vevőnek köszönhetően elérhetjük azt, hogy egy mindenható rádiós kioldót használjunk, amivel minden TTL vakunkat vezérelni tudunk.

Íme néhány lehetőség:

Adott egy Yongnuo YN-(vagy Canon ST-) E3-RT rádiós vezérlőegység, ehhez tudunk csatlakoztatni és teljes körűen irányítani például:
– Yongnuo 568EX, 500EX TTL vakukat az YNE3-RX vevőegységgel a talpukon
– Canon 430EXII, 580EXII vakukat az YNE3-RX vevőegységgel a talpukon
– Metz, Nissin, Phottix, Pixel, Sigma E-TTLII vakukat YNE3-RX vevőegységgel a talpukon
– Yongnuo vagy Canon 600EX-RT vakukat önmagukban a beépített vevőjük segítségével
– Yongnuo YN300W stúdióvakukat YNE3-RX vevőegységgel a talpukon

Gyakorlatilag a jelenleg kapható E-TTLII vakuk közül bármilyen típust bevonhatunk a Yongnuo/Canon RT vakuvezérlési rendszerébe, így azt is megoldhatjuk, hogy ugyanazt a rendszert használjuk a stúdióban és külsőben, akár önálló villanókkal, akár kombinálva. Mit értek az alatt, hogy kombinálva? Gondolom nem vagyok egyedül a világon, aki a stúdiómunkához egy-egy rendszervakut is használ a stúdióvaku(k) mellett, végtére is azok is fényt ad ki magukból.

Nézzünk egy fullos szettet példaként:

Adott egy YN-E3-RT/ST-E3-RT rádiós vezérlőnk a gépünkön, mellé van két darab Yongnuo YN300W TTL stúdióvakunk, és van két-három darab YN600EX-RT rendszervakunk. Ha külsőbe megyünk, visszük a 600-as rendszervakukat és egy háromfényes világítást bárhol összepakolhatunk, amit teljeskörűen vezérelhetünk az ST-E3 kioldóval. Ha otthon stúdiómunkáról van szó, akkor összevonhatjuk a rendszerünket, a két YN300W stúdióvakura felcsatolunk egy-egy YNE3-RX vezérlőegységet, így a három 600-assal és a két stúdióvakuval akár egy ötfényes TTL világítást is össze tudunk dobni és továbbra is vezérelni az ST-E3 kioldóval. Ha nem kell a TTL a stúdióba, csak átállítjuk a vezérlőn mindegyiket manuális módba és szabadon távirányítjuk őket közvetlenül a kameráról.

Nézzünk egy budget szettet is példaként:

Adott egy YN-E3-RT/ST-E3-RT vezérlő a gépünkön, mellé van egy darab YN300W TTL stúdióvakunk, egy 600EX-RT rendszervakunk és mondjuk egy Canon 430EXII és egy Yongnuo YN500EX rendszervakunk (mondjuk a 430EXII volt az első vakunk, később vettünk hozzá olcsón egy YN500EX-et, aztán mikor megjelent a 600-as a vezérlővel, az lett a harmadik vakunk és azóta azt tervezzük, hogy össze kéne gyűjteni még néhány 600-asra és eladni a 430EX-et meg az YN500EX-et. Az YN300W-t meg most vettük, hogy legyen legalább egy stúdióvakunk.) No ez esetben a 430EX-et és az YN500EX-et nem kell eladnunk, csak beszerzünk hozzájuk és az YN300W stúdióvakuhoz egy-egy YNE3-RX vevőegységet és be is társíthatjuk őket a 600-as vaku mellé, majd az egészet az RT-vezérlővel irányítjuk. Ha külsőben vagyunk, egy háromfényes TTL világítást tudunk összerakni (600EX, 430EX, 500EX) rendszervakukból, ha stúdióba vonulunk, lesz egy TTL stúdióvakunk az YN300W személyében és mellé még három TTL rendszervakunk. És mindezeket egyetlen kioldóval tudunk irányítani TTL-ben, manuálban vagy ahogy akarjuk.

És akkor a HSS gyorsszinkron lehetőségről még nem is beszéltem, amit az egész rendszer támogat (kivéve a TTL stúdióvaku, de egyszer talán majd abba is bekerül).

Az így létrehozott rendszer azért elég szépen, tág határok között bővíthető. Ha látunk a használpiacon egy jóárasított Canon, Nissin vagy Metz rendszervakut, bevonhatjuk. Ha olcsó Yongnuo rendszervakukkal akarunk bővíteni megtehetjük. Ha a stúdiót fejlesztenénk kifejezetten, további YN300W vakukat vehetünk. Aztán jönnek majd nyilván az új termékek, bizonyára lesz 600-as verzió is a TTL stúdióvakuból, bizonyára lesz akkumulátoros is a TTL stúdióvakuból és a 600-as zászlóshajó vakut se fogja parlagon hagyni a Yongnuo.

Sokszor leírtam már, de újra megteszem: A Yongnuo YNE3-RX vevőegység megjelenése örvendetes módon nyitotta meg kifelé a Canon (és a Yongnuo) egyébként zárt “RT” vezérlési rendszerét. Használjuk ki, hiszen egy YNE3-RX vevőegység mindössze 21.000 Ft-ba kerül.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here