MEGOSZTÁS

Végre megkaparinthattam a Broncolor Siros vakut egy tesztkörre. Sajna azonban ez a “mezei” Siros, ami nem sokban különbözik egy átlag vakutól, ám néhány apróság azért mégis van.

Azért mondom, hogy mezei, mert létezik rádió/wifi távirányítású változat, és gyors villanásra, mitöbb HSS-re képes S-változat is a Sirosból, melyek sokkal izgalmasabb modellek, de azért ez a “mezei” változat is egy Broncolor, szóval megér egy misét. Én először tapiztam meg élőben a vakuk Rolls Royce-át, mely olykor meglepett, olykor csalódást okozott.

 

Külső és működés

A legolcsóbb Siros 344.000 Ft, a legdrágább 575.000 Ft. Ez azért sokat elárul. Ami az esztétikát, az összeszerelést és a felhasznált anyagokat illeti, nem kell csalódnunk. Zseniális a cucc! Gyönyörű letisztult, praktikus és abszolúte modern. Modern megjelenés és modern kezelés. A hátulján mindössze két gomb és egy tekerő, illetve egy nagy kijelző található, mégis pofonegyszerűen és hatékonyan kezelhető. A tekerő ugyanis nyomógomb is egyben, standby kapcsoló gombként és menügombként funkcionál (a valódi áramtalanító gomb a vaku alján van billenőkapcsoló formájában). Az hogy épp melyik menüben vagyunk, a vaku hátulján lévő ledvilágítású feliratok jelzik, az adott menüpont állapotát pedig a kijelző. Kihangsúlyoznám, hogy rendkívül elegáns megoldás, hogy a ledvilágítású menüpontok csak akkor látszanak, ha aktívak, máskülönben beleolvadnak a burkolatba, teljesen láthatatlanok. Nem úgy van, mint más műszaki kütyüknél, ahol kikapcsolva is látszik hogy ott picit el van vékonyítva a műanyag, ahol a felirat vagy LED van, itt nagyon tüzetesen kell nézni, hogy lássuk. Apróság persze, de nagyon igényes.

 

 

 

 
 

A tekerőgomb is kellően nagy és érzékeny, és elmés megoldású. Ezzel ugyanis a vakut tized és egész fényértékenként tudjuk szabályozni, a kettő között pedig annyi a különbség, hogy finoman tekerjük, vagy úgy rendesen meghúzzuk. Ha csak fokonként tekerjük, akkor tizedenként ugrik a kijelzőn az érték (4.0, 4.1 … 9.9, 10 értékek között), ha viszont egy határozottabbat csavarunk rajta, akkor az adott álláshoz képest egy teljes fényértéket vált. Pl 4.0-ról 5.0-ra, vagy épp 6.4-ről 7.4-re. Nem bizonytalankodik, nincs olyan, hogy ha gyorsan tekerjük nem érzékeli, vagy ha lassan állítjuk, hogy tétovázik és össze-vissza ugrál (más vakuknál láttunk már ilyet, hogy nem mindig tudja az elektronika követni a tekerőgombot). Sötét stúdióban is könnyen megtaláljuk, hiszen “VW Golf műszerfal-kék” színnel világít, ahogy a kijelző és a funkciók is.

 

A két gomb csak egy-egy fóliázott kidudorodó mikrokapcsoló, ilyen megoldást kb a vízhatlan cuccokba szoktak építeni, bár valószínű a Siros nem az. Cserébe viszont ez is modern, nem koszolódik, stb. Az egyik (MOD) a modellfényt (300W) szabályozza (rövid nyomásra ki-be kapcs, hosszabb nyomásra full és prop állás), a másik (TEST) pedig tesztvillantó.

A vakuház tetején két kis lámpát találunk, ezek a tesztelt példány esetében kéken világítanak, ha belépünk a menübe, ám a valódi jelentőségük a rádióvezérelt típusban van, ahol színesen világítanak attól függően melyik vakucsoportba osztjuk őket. Nem kell megjegyezni, hogy melyik vakunk A, B és C csoport a távvezérlőn, elég csak a világító lámpák színét megnézni és rögtön tudjuk melyik vaku melyik csoportban van. Ez nagyon praktikus dolog. Nyilván 2-3-4 vakunál nem bonyolult dolog megjegyezni, hogy melyik vaku melyik csoportban van, a gond inkább ott szokott lenni, hogy az ember kiveszi a táskából, felrakja állványra, bekapcsolja, felemeli, odamegy a géphez majd rájön, hogy elfelejtette megnézni melyik csoportban van (a Yongnuo 560-III vakuimnál ez rendszeresen előjön). Ilyenkor vissza kell battyogni, leereszteni, ránézni, visszahúzni és akkor tudjuk használni.
Ennél mindenképpen kényelmesebb megoldás a színes led, de hangsúlyozom, ez a funkció csak a rádióvezérelhető Broncolor Siros vakukban érhető el.

 

 

Zöld és Kék csoport a Siros WiFi/RFS vezérőrendszerében

Praktikus megoldás a Siros fogantyúja és állványfoglalata is, melyeken feltámaszkodva állvány nélkül a padlóra is tehetjük a vakut, igaz ilyenkor kisség felfelé néz ugyan, de a világot nem váltjuk meg vele, egy normál padlóállvánnyal kényelmesebben lehet használni, ha kissé felfelé kell világítani vele.

 

 

A Siros bajonettje természetesen a Broncolor sajátja, mely működésben hasonlít a Bowenshez, ám két talpa van, nem három és nem is egyformák, így nem mindegy hogyan rakunk rá fényformálót, csak egyféleképpen megy rá. Kialakításából adódóan viszont alapból körbeforgatható a fényformáló a bajonettben, ha egyszer bekattant a helyére, míg a Bowens adapterek fixek és külön kell a fényformálókat (pl a softboxok adaptereit) forgathatóvá tenni. A Siroshoz gyárilag jár ernyőreflektor, mely szerves részét képezi a vakunak, teljesen beleidomul a formába. Ezt leszedve válik csupasszá a villanócső, és az azt védő bura, melynek a frontja opálos, ami megintcsak figyelmességre vall, kissé megszórja a vakucsőből jövő direkt fényt.

 

 

 

A Sirosban aktív hűtés (ventillátor) található, mely automata, csak akkor kapcsol be, ha szükség van rá, ellenben ha elindult és a vakut kikapcsoljuk (de nem húzzuk ki a konnektorból), még jó 5 percig hűti a vakut kikapcsolt állapotban is.

Felfedeztem még egy érdekes tulajdonságot a Sirosban. Normál stúdióvaku ugye úgy működik, hogy ha leszabályozzuk, el kell villantani a tesztgombbal, hogy kiürítse a kondikat, vagy leszabályozáskor egyszer elvillan magától. A Sirosnál azt tűnt fel, hogy nem villan el. Már kezdtem szidni, hogy micsoda blődli, hogy egy automata kisütést nem raktak bele, mire rájöttem, hogy leszabályozáskor a kondik kisütését a Siros villanás nélkül oldja meg. Hogy hogyan, ne kérdezzétek, de működik. (Közben megtudtam hogy ellenálláson keresztül, ami lassabb de csőkímélőbb.) Ha csak pár tized értéket szabályozzuk le, ezt azonnal elvégzi (csipogással jelzi, ha be van kapcsolva a hangjelzés) és már az első fotón megfelelő erővel fog villanni. Ha 1-2 fényértéket szabályozzuk lejjebb, pár másodpercet várni kell, míg csendben kisüti a kondikat és rendelkezésre áll, ha viszont több fényértéket szabályozzuk le akkor jópár másodpercbe, talán fél percbe is beletelik, mire ezt megcsinálja. Ilyenkor célszerűbb inkább kézzel elvillantani, mint várni arra, hogy kiürítse magát és újra feltöltsön.

Építését tekintve egy hibát találtam a vakuban ez pedig a szorítója. Egy gumírozott gömbbel kellene tudnunk megszorítani a billenő vakufejet, amit nem tudunk olyan bikán meghúzni, mint egy nyeles szorítót. Én azt éreztem, hogyha tökig szorítom, még akkor is tudom mozgatni a vakufejet némi erőkifejtéssel, így vélhetőleg egy nagyobb oktobox alatt ez a vaku le fog fittyedni. Ez elég nagy blama a Broncolortól.

 

Szintén tudni érdemes még, hogy a Broncolor vakuk szinkroncsatlakozója kis jack dugós, nem a megszokott nagy jack, mint a többi vakuban és amit a legtöbb rádiós kioldóhoz adnak. Szerencsére nekem volt itthon adapterem, hogy ki tudjam próbálni.

Plusz funkció a Sirosban egy normál stúdióvakuhoz képest az elérhető stroboszkóp mód, mely inkább a rendszervakukban megszokott, mint a stúdióvakukban.

 

 

Színhőmérséklet

Amit teszteltem még az a színhőmérséklet, ugyanis a Broncolor úgy hirdeti a vakuit, hogy konstans színhőmérsékeletet produkálnak, és a Bron-fanok is általában arra hivatkoznak, hogy többek közt ettől jobb a Broncolor, mint bármi más. Ez a rész számomra nem volt teljsen meggyőző, egy hagyományos felépítésű Mikrosat Classic 1200Ws-os vakuval hasonlítottam össze és egy IGBT áramkörös, akkumulátoros FlashMob 6-tal. Mivel nem egyforma teljesítményűek, ezért nem szenvedtem azzal, hogy mindegyiket minimumon és maximumon is kipróbáljam, hanem a 400Ws-os Broncolor minimum és maximum értékéhez igazítottam őket, ugyanakkor már ebből is érdekes dolgok derültek ki.

 

 

Merthogy a FlashMob 6 600Ws-os vaku és a Broncolor Siros 400Ws-os vaku ereje között maximum értéken elhanyagolható (0,1 FÉ) a különbség (igazság szerint 0,5 fényértékkel kellene a FlashMobnak többet tudnia), ergo kijelenthetjük, hogy ahogy a rendszervakuk kulcsszámát, úgy a stúdióvakuk wattsecundum értékét is nyugodtan fogajuk némi fenntartással. Fénymérővel, kb 2,5 méter távolságról mértem össze őket, minimum erőn a FlashMob 6 f/1.4 + 0.9 FÉ (tehát egy tized híján f/2) erővel villant, a Broncolor Siros pedig minimum erőn f/2-n. Maximum értékre állítva a FlashMob 6 f/16 + 0,2 FÉ, a Broncolor Siros 400 pedig f/16 + 0,1FÉ.

 

 

És hogy mi a helyzet a színekkel? Érdekes módon ezen a teszten a FlashMob hozta a legjobb eredményt. Az alábbi összehasonlításban a Kelvin és a Tint értékeket látjátok. Egyedül a FlashMob volt a “behirdetett” 5500-5600K hőmérséklet közelében, jóllehet enyhe magentás elszíneződéssel, melyet -2 értékkel korrigálva kapunk fehéret. A minimum és a maximum értékek között viszont nincs lényegi különbség. Ez leginkább az IGBT áramkörnek köszönhető a hagyományos stúdióvaku technológiával szemben.
A reflektort minden vakuról leszedtem, hogy ne befolyásolja a teszteredményt, tehát csupasz vakucsövet használtam. A szoba amiben fotóztam fehér plafonú és semleges szürkére festett falú (kérdés hogy mennyire semleges, látszatra az, de nyilván nincs kimérve coloriméterrel :D).

 

 

Ezzel szemben a Broncolor sárgás-zöldes színnel villant. Minimum értéken 4800K, hangyányi zöldes beütéssel, maximum erőn picit hozott a Kelvin értéken, de továbbra sem 5500-5600K, ellenben több zöld került bele, amit csak +4 magenta hozzáadásával lehetett korrigálni. Az, hogy ennyire meleg színnel világít a Broncolor vélhetőleg annak tudható be, hogy a benne lévő vakucső eléggé sárgá-barnás tónusú, ami – mint kiderült – azért van, mert ez egy UV bevonat, ilyen van a Mikrosat Digital R vakuk csövén is.

 

 

Biztos jó (a gyártók szerint védi a bőrt és a szemet), de ezzel oda az 5500K-es színhő. (Mit be nem áldozunk a modellek egészségéért, nemde? :DD Ne nem mintha a fotóst nem érné UV sugárzás a stúdióban…) Ellenben a minimum és a maximum erő között 250K van, ugyanígy 250K van a Mikrosat Classic gyenge és erős teljesítménye között is (nem írok min-maxot mert ez egy jóval erősebb vaku, még fél erőn se járt a teszt alatt), ám sajnos ez meg annak tudható be, hogy ebben a Sirosban nincs benne az ECTC technológia, ami a nagyobb testvér Siros S-ben van, melynek segítségével jobban kordában tartható a színhőmérséklet. Megjegyzem épp úgy, mint a Mikrosat FlashMobban, hiszen technológia szempontjából a FlashMob és a Siros S megegyezik, láthatjuk is, hogy a FlashMob színhője mennyire konstans. Ja és azt is megjegyezném, hogy a FlashMob egy Swing III kioldóval társítva tud HSS gyorsszinkront, a Siros S meg csak úgy, ha Pocket Wizard kompatibiliset veszünk belőle, PW kioldóval használjuk ÉS kicseréljük a villanócsövét HSS képes csőre. Azért ez nem mindegy.

 

 

Broncolor Siros Kit

A vaku egyébként dupla kitben érkezett hozzám, melynek neve Broncolor Siros 400 Basic Kit, ára 730.000 Ft és tartalmaz 2db Broncolor Siros 400 vakut, 2db 85cm-es jó minőségű ezüst reflex ernyőt, 2db lámpaállványt, egy szép piros 5 méteres szinkronkábelt, melyenk az egyik vége spirálos, mint egy régi telefonzsinór, továbbá 2db szintén igényes hordtáskát. Az egyik a merevített és párnázott szettáska, melybe csupán a két vakufej, tápkábel és néhány apróbb kiegészítő fér bele, a másik pedig külön táska az állványoknak és az ernyőknek (a szettáskába ez nem megy bele).

 

 

 

 

Verdikt

Végszóként annyit, hogy ez a Broncolor épp olyan mint a Leica (vagy a Rolls Royce). Ha vesszük (méregdrágán) azért vesszük, mert neve van és azért vesszük mert megbízható, minőségi és igényes, időtálló, jó használni, jó ránézni, jó megfogni, értéke van és abban reménykedünk, hogy még az unokáink is ezt használják majd, mint nagypapa STIHL fűrészét (nyilván nem…). És nem azért mert olyat tud, amit más nem, mert nem tud olyat. A “mezei” Siros semmiképpen, egy rádióvezérelt Siros S már egy-két fokkal jobb ilyen téren, de az sem találta fel a spanyol viaszt. Persze nagyon szépen hangzik a villanási sebesség állítás, a HSS gyorsszinkron és az ECTC színhő szabályozás és társai, de ha az ember a hasraesés után kicsit jobban beleássa magát – mint jómagam is – rájön, hogy ez egyik sem spanyolviasz, más gyártók is megcsinálták már, mitöbb van, hogy a használt technológiából értelemszerűen fakadó fícsörről beszélünk (ld gyors villanási idő, stabil színőmérséklet), csak épp a Broncolor hangzatos marketingnevet adott nekik. Ettől még ezek nagyon jó vakuk és ha tehetném, csak ilyennel pakolnám tele a stúdiómat, mert használni jó és tudja amit kell…és elhisszük, hogy megbízhatóbb, mint más. Hasraesni ugyanakkor nem kell tőlük persze. Kaptam már ígéretet, hogy “egyszerisvalamikormajd” egy komolyabb, millió feletti generátoros Broncolort is tesztelhetek, meglátjuk majd, hogy attól valóban hasra kell-e esni vagy sem.

Ami hátránya a Broncolor Sirosnak (az árán kívül) az a nem túl felhasználóbarátra tervezett szorító, illetve az, hogy a szinkroncsatlakozója kis-jack, így nagy az esély rá, hogy adapterekkel kell nyűglődnünk, ha rádiós kioldót használunk. Szintén figyelembe kell vennünk, ha Broncolort veszünk, hogy saját fényformáló bajonettje van, így vélhetőleg kevesebb utángyártott vagy 3rd-party fényformálót kapunk hozzá, mintha Bowens bajonettes vakut vennénk (persze ugyanez igaz a Henselre és a Profotora is pl). Persze ami fényformáló a Broncolornál nem elérhető, az tán nem is létezik, ám ezek a sajátmárkás fényformálók minőségiek ugyan, de horror árúak (értsd egy 100-as reflexernyő kb 30ezer, egy 150-es oktobox kb 130ezer), így nem elég egy rakás pénzt vakuba fektetni, muszáj még fényformálókra is mélyen a zsebbe nyúlni. Ezt a biztonság kedvéért leírtam, hogy a majdani Broncolor tulajokat nehogy meglepetés érje, de ettől függetlenül azt látom, hogy pl a Mikrosatban kapható fényformálók nagyrésze elérhető Broncolor bajonettel is.

Mindezt figyelembe véve azért nekem kéne… 😀 Pont olyan agymenés ez, mint a Leica, az is van egy itthon, ha már Rollsom sosem lesz. De a józan ész azt diktálja, hogy a Leicát hamarosan eladom, Broncolort meg sosem veszek. Vagy mégsem…vagy mégis, nem tudom…a Leicát is úgy szeretem. Áh…beteg dolog ez…

 

 

Burzsoázia: Broncolor, Leica és a Rolls Royce slusszkulcs

A Broncolor vakuk itt, a szettek itt találhatók a Mikrosat kínálatában.

 

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here