MEGOSZTÁS

Górcső alá került végre a “Sanyi”. A Yongnuo nyomdokaiba lépni próbáló kínai cég saját rendszerű rádióvezérelt vakuját és a hozzá tartozó egyszerűbb rádiós kioldóját mutatjuk be nektek.

A Shanny SN600EX-RF gyakorlatilag az a vaku, ami a Yongnuo kínálatából jelenleg hiányzik. Párhuzamot vonnék a két márka között, hogy könnyebb legyen megérteni:

Adott ugye a Yongnuo első TTL rádiós kioldója az YN622. Ezt bármilyen TTL vakuval használhatjuk, de a vaku talpára kell egy vevőegység, ami egy másik YN622, ez a kioldó ugyanis Transciever, vagyis adó-vevő, automatikusan dönti el, hogy mikor ad és mikor vesz. Az YN622-nek nincs komolyabb kezelőfelülete, a vakut, vagy vakukat a Canon gépvázak menüjéből lehet irányítani. (Később kiadták az YN622-TX vezérlőt, aminek vannak gombjai és LCD-kijelzője, hogy ne a menüben kelljen bogarászni). A lényeg, hogy a használt vaku talpára mindig kell vevő tennünk, a Yongnuo ugyanis nem gyárt – egyelőre – olyan rendszervakut, amibe beépített 622-vevőegység lenne.
UDPATE: a memóriám mint egy aranyhalé… Nemrég mutatták be a Yongnuo YN685 vakut, amiről még írtam is, és ami épp ezt tudja, beépített vevő van benne, ami az YN622C-vel kompatibilis. Az ára (és rendelhetősége) jelen cikk írása után került nyilvánosságra, 110 dollár, mely magyar viszonylatban bruttó 40ezer Ft környékén várható)

Aztán adott a Canon RT vakurendszere, amit a Yongnuo leklónozott és Yongnuo RT néven forgalmaz, az YN600EX-RT vaku, és az YN-E3-RT vezérlő személyében. Ez oda-vissza kompatibilis a Canon rendszerével, és a vakuban beépített vevőegység van, tehát elég csak a vakut önmagában állványra tenni (kioldó nélkül), a vezérlőt a kamerára és mehet a móka.

Na a Shanny annyival jár előrébb, hogy megalkotta a saját RF és RT rendszerét. Utóbbi, az RT megegyezik a Yongnuo RT és a Canon RT rendszerével (Shanny SN600EX-RT vaku és Shanny SN-E3-RT vezérlő). UPDATE: a Shanny SN600EX-RT vaku még nem létezik, az RT kioldójukat a Shanny SN600C-RT vakujukkal lehet használni – ez csak slave, master funkció nincs benne, mint a Yongnuonál és a Canonnál -, illetve egy külső, jackdugóval csatlakozó RT-modul segítségével bármelyik vakujukkal.)
Előbbi, az RF – mely jelen tesztünk alanya – pedig megegyezik a Yongnuo YN622 rendszerével, annyi különbséggel, hogy a Shanny már gyártott olyan vakut, amiben beépített vevőegység van, ez pedig az SN600EX-RF (a Yongnuo ugye az YN622 rendszeréhez még nem gyártott saját vakutUPDATE: időközben kapható lett az e célt szolgáló Yongnuo YN-685). Létezik tehát vakuból és kioldóból is RF illetve RT végződésű típus, nagyon nem ugyanaz a kettő, ne keverjük össze…hamár a Mikrosatnak sikerült a tesztpéldány rendelésekor. 😀 Ugyanis az RT rendszerre lettünk volna nagyon kíváncsiak, ahol a vezérlő jeladóról lehet irányítani a távoli vakut, ám sajnos az RF rendszert sikerült megrendelni, ami egy jóval egyszerűbb konstrukció.

Ennél ugyanis az SN-E3-RF kioldó ugyanazt tudja, mint a Yongnuo YN622: az A-B-C csoportokat gombokkal ki-be lehet kapcsolni, de ha valamit állítani akarunk, azt a Canon gépvázak vakuvezérlő menüjéből tudjuk megtenni (csoportvezérlés, zoomfej, TTL/manuál üzemmód, HSS gyorsszinkron és 2. redőny szinkron, stb). Annyival “butább” a Shanny kioldója, hogy nem automatikusan dönti el, hogy adóként vagy vevőként funkcionáljon, hanem mi tudjuk egy kapcsolóval állítani az oldalán. Az SN-E3-RF ugyanis adó-vevő, ha akarjuk adó, ha akarjuk vevő, emiatt a segítségével más márkájú/típusú TTL vakukat is be tudunk vonni a rendszerbe, csakhát azoknak a talpára tenni kell egy SN-E3-RF-et vevőként. Ha a Shanny SN600EX-RF vakut használjuk, erre nincs szükség, az ugyanis beépített vevőegységet kapott.

 

 

 

 

 

Az SN-E3-RF kioldó néminemű előnye a Yongnuo YN622-höz képeset, hogy kapott egy pici megvilágított LCD kijelzőt, ezzel azonban túl sokra nem megyünk. Akkuállapotot mutat ugyan, ez jó dolog, de ezen kívült semmivel többet nem tudunk meg tőle, mint az Yongnuo LED-jeitől. Láthatjuk a ki-be kapcsolt csoportokat és a használt csatornát. Utóbbit meglehetősen túlhangsúlyozza a gyár, gyakorlatilag a használt csatorna a központi eleme a kijelzőnek, külön +/- csatornaváltó gombokat is kapott a kütyü, amit nem igazán értek, mert szerintem az átlag fotós csatornát szokott a legkevesebb alkalommal váltani (jómagam még egyszer sem tettem). Emlékezzünk, a régebbi kioldókban a csatornaváltási lehetőség még az elemfedél alatt volt apró mikrokapcsolók formájában, amit rotringheggyel lehetett csak működtetni. Nem igazán értem, hogy a rejtett csatornaváltótól hogyan jutottunk el addig, hogy ez a funkció legyen az egyik központi eleme egy rádiós kioldónak (a csoportválasztás mellett).

 

Pozitívum az SN-E3-RF kioldón a Lock funkció, ez gyakorlatilag egy billentyűzár, melyet aktiválva nem fordulhat elő, hogy véletlenül megnyomunk egy gombot a kioldón elállítva ezzel a kommunikációs csatornát vagy a vezérelt vakucsoportot. A Yongnuo YN622-nél bizonyára mindenki tapasztalt már ilyet, azt elég könnyű véletlenül elnyomni.

A Shanny kioldója ennyit tud, van még rajta vakuszinkron kimenet és USB firmware frissítési lehetőség, a Yongnuo YN622-ben megszokott AF-segédfényt ugyanakkor ne keressük.

 

 

A Shanny SN600EX-RF vaku első (és második) blikkre megegyezik a Yongnuo YN600EX-RT vakujával (és vélhetőleg a Shanny SN600EX-RT vakujával), a különbség köztük az, hogy a Shanny RF nem kompatibilis a Shanny/Yongnuo/Canon RT rendszerrel, csupán saját magával és a fent tárgyalt RF kioldóval. Saját magával azért, mert az SN600EX-RF vaku masterként is tud működni, vagyis más Shanny RF vakukat TTL és/vagy Manuál módban irányítani.
Ezen kívül csak a szokásos optikai kioldást (S1, S2) tudja, vagyis másik vaku fényére manuális módban elvillanni.
A fentieket leszámítva még a menürendszere is nagyon hasonló, ha nem 100%-ban ugyanaz, mint a Yongnuo RT vakujának, épp úgy, mint a kezelőfelülete.

 

 

Különbség, hogy a Canon és a Nikon vakukhoz hasonlóan, továbbá a Yongnuo vakuktól eltérően a Shanny vakufejét gombnyomással kell kioldanunk ahhoz, hogy dönteni tudjuk. A forgatás gombnyomás nélkül is megy, és ami a legjobb, hogy jobbra-balra 180 fokban.

 

 

 

 

A Shanny vaku oldalán találunk külső elemtartó csatlakozást, kétféle(!) szinkroncsatlakozót (PC és jack) állványmenet csatlakozót és USB csatlakozót, utóbbit már az elemfedél alatt, ami szintén okos megoldás.
Az egész vaku építési minőségére nem lehet kifogás, a szorítója is billenőkaros, mint a nagyoké, szerintem hibátlan.
Az LCD kijelzője okozhat finom szájhúzást, mivel a betintési szöget nem túl nagy és a zöld háttérvilágítása csak egyik oldalról világítja meg a kijelzőt, így az LCD baloldala sötétben világosabb, mint a jobboldala.

 

 

Szerettem volna eredeményt hirdetni feltöltési sebesség ügyben, de nem egyértelmű a csata a Shanny és a Yongnuok között. Friss elemekkel teszteltem az egymás mellett lévő Shanny SN600EX-RF, a Yongnuo YN560-III és a Yongnuo YN500EX vakukat, mindegyiket S1 slave módba állítva, 1/1 maximális manuál erőre állítva, így a vakuk egyszerre egy negyedik vaku fényére villantak el. Az esetek többségében a Shanny töltött fel a leggyorsabban, de nagyjából össze-vissza töltenek a vakuk, sosem konstans az eredmény, hiába változatlan a vakuerő mindegyiken. Az első tesztnél, amit még nem vettem videóra a Shanny mindig lekörözte a Yongnuokat, a másodiknál, ami az alábbi videón látható, néha a Yongnuok nyertek. Azt azért ki merem jelenteni, hogy a Shanny valamivel gyorsabb a Yongnuoknál, még ha hajszálnyival is.

A zoommotor hasonlóan hangos, mint a Yongnuo, 20-200mm-ig szabályozható manuálisan, vagy automatán, igazodik a szenzormérethez is. A vakufej elforgatására nem áll automatikusan nagylátószögre.
Az AF segédfény nem túl erős, de használható, egy sávozott kört vetít a kamera elé, de picit magasra sajnos, az alsó AF pontokat nem fedi le, még a Canon 6D-n sem, egy komolyabb 5DIII AF-nél pedig mégannyira sem.

A Shanny SN600EX-RT ereje elméletileg megegyezik a Yongnuo 600-as és 560-as vakuk erejével (hivatalosan 60-as kulcsszám 200mm-en), a gyakorlat viszont azt mutatja, hogy kb 1/3 fényértékkel gyengébb nála. Ezt fénymérővel teszteltem, 1/1-es értékben, 35mm-es zoomállásban a Shannyval és egy Yongnuo YN560-III illetve egy YN560-IV vakuval.

Itt már csak egyetlen kérdés maradt, ez pedig a megbízhatóság, az, hogy milyen elektronika van a Shanny termékekben. A Mikrosat vakuszakija szerint első blikkre a vaku elektronikája teljesen megegyezik a Yongnuoéval, azt sem tartja kizártnak, hogy ugyanaz az ember tervezte a kettőt.

 

 

 

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here