MEGOSZTÁS

A Phase One nemrég bemutatta a XF-szériás gépvázát, hátfalait és a hozzá tartozó új objektíveket. Ami a vakuzás szerelmesei számára érdekesség lehet ez ügyben, hogy a Phase One XF-ben beépített Profoto Air vakukioldó található.

Ez azt jelenti, hogy a Phase One új gépét minden egyéb kiegészítő nélkül szinkronizálhatjuk a Profoto vakuival, ami azért érdekes, mert a Phase One objektívjeiben központi zár van, melynek vakuszinkronideje 1/1600s a redőnyzáras DSLR-eknél már jól ismert 1/180-1/250s helyett. Ez azt jelenti, hogy a Phase One új gépének és a Profoto vakuinak párosításával, ahogy a művelt angol mondja out of the box vagyis a dobozból kivéve meglehetősen gyors vakuszinkron időt érhetünk el.

Ez egy lényeges dolog tekintettel arra, hogy a piacon kapható jelenlegi rádiós kioldók többnyire max 1/250s esetleg 1/320s szinkronidőt tudnak produkálni (nyilván a szűk keresztmetszet a kamera szinkronideje, de ha egy központi záras obival használnánk ezeket a kioldókat, akkor sem tudnánk 1/250-1/320s alá menni. Egyes kioldókat korábban teszteltek elekronikus zárral, ezeknél az jött ki, hogy 1/640-1/800s-ra képesek így, a legjobb eredményt akkoriban a Pixel Soldier adta 1/1250s-mal. Hogy a mai kioldók hogy állnak e téren azt nem tudni.). Kivételt képeznek ugye a HSS-képes kioldók, melyekkel 1/8000s-ig tudunk vakuzni, de ez egy külön technológia, támogatnia kell a gépváznak, a kioldónak és a vakunak is.

Na ezért nagy truváj az, amit a Phase One és a Profoto összehozott. Csakhát sajnos sem a Phase One, sem a Profoto vakui nem tartoznak az átlag fotós számára elérhető kategóriába. 🙁

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here