MEGOSZTÁS

A rendszervaku és fotóernyő rögzítésére és tartására szánt 227. megoldás járt nálam. Bár inkább nagy legyen a kínálat az olcsótól a drágáig, minthogy ne legyen választási lehetőség, nem? A könnyen megjegyezhető nevű Jinbei JB11-040 tartószerkezet az olcsóbbik kategóriába esik és két rendszervakut is tud fogadni.

A dolog lényege, hogy a lámpaállványunkra egy rudat erősítünk (az elkülöníthetőség kedvéért nevezzük most pálcának), amire egy keresztrudat kell rögzíteni, ezen foglal helyet a két vakupapucs, ami fogadja a vakuinkat. A vakukat tartó keresztrudat lényegében bárhová tehetjük a pálcán és a pálca alján és tetején is találunk szorítócsavaros lyukat, amibe vakuernyőt illeszthetünk.

 

A dolog elég jól variálható, mert maga a pálca a lámpaállványon dönthető és forgatható, a keresztrúd fel-le csúsztatható és körbe forgatható, továbbá a rendszervakukat fogadó vakupapucsok is körbeforognak, amíg meg nem húzzuk őket.

 

 

A pálcát egyébként egy fogazattal ellátott zsanér mozgatja, a fogazat és a fém alapanyag miatt jól lehet rögzíteni, így egy nagyobb méretű ernyőt is elbír anélkül, hogy lefittyedne…merthogy magát az ernyő súlyát ugye ez tartja.

 

 

Mivel ez a Jinbei ernyőtartó nem egy drága darab, így az előbb említett zsanéron túl még a keresztrúd (ami valójában egy lemez) készült fémből, aztán ennyi. Az összes többi szorító, vakupapucs, csavarfej műanyagból van. Ettől még használható, a kritikus részek fémből vannak, talán egyedül a vakupapucs az, amit fémből csináltam volna a gyártó helyében.

 

 

A Jinbei JB11-040 használatával tehát két rendszervakut villanthatunk egy szinte bármekkora ernyőbe, +1 FÉ előnyt kovácsolva ezzel ahhoz képest, mintha egy vakut használnánk. Arról nem is beszélve, hogy két vaku könnyebben kivillant egy nagyobb méretű ernyőt, mint egy, így a fényünk is lágyabb, homogénebb lesz általa.

 

 

Ha könnyebb, kisebb ernyőt használunk, tehetjük a pálca végére, a vakukat pedig felhúzzuk, ha viszont egy nagyobb darab ernyőt használunk, az erőkar csökkentése végett érdemes a billentőzsanér fölé, a pálca aljára rögzíteni és lehúzni a vakukat a zsanérhoz.

Ennek a tili-toli megoldásnak köszönhetően próbálkozhatunk olyannal is, hogy a vakukat nem az ernyő középpontjára pozícionáljuk, hanem csak valamelyik szélét villantjuk ki.

A Jinbei JB11-040 dupla vakutartó 8.900 Ft-ért kapható a Mikrosat webshopjában.

 

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here