MEGOSZTÁS

Újabb Broncolor Masterclass videót mutatunk be nektek, melyben Karl Taylor és Urs Recher megmutatja, hogyan lehet fehér fehérneműt fehér háttéren fotózni egészen különleges módon.

Egyszerűen imádom ezt a videót, annyira leleményes.

A sztori azzal kezdődik, hogy sziluettszerű fotót szeretnének fekete-fehérben. Ehhez kivilágítják a fehér hátteret és elé fektetik a modellt.

Már itt is van egy érdekes infó: a fehér háttér korrekt kivilágítása. Bizonyára minden stúdióban fotózó kolléga találkozott már hullámos háttérpapírral, ami borzasztó vacakul néz ki a képen és a legtöbb esetben otthon kell mókolni vele, hogy eltűnjön. Urs Recher a következő tanácsot adja ilyen esetre: Használjunk V-flaget. Jóllehet nem így nevezi a hátteret megvilágító setupot a videóban, de Joe McNally könyvei óta tudjuk, hogy ezt a módszert V-flagnek hívják. A lényege, hogy két-két V-alakban felállított fehér hungarocell táblát teszünk a fehér háttér elé kétoldalra, és ezekre villantunk egy csupaszt vakuval (a vaku így ugye háttal van a háttérnek). A vaku fénye a V-alakban elhelyezett hungarocellekről verődik vissza a háttérre, így az egy nagyon szép szórt fényt kap nagy felületből, kétoldalról. Urs szerint ezzel kiküszöbölhetjük, hogy látszódjanak az egyenetlenségek a háttérpapíron.

Ezzel elértünk egy sziluetthatást. Urs még szeretett volna némi részletet látni a modellen, ezért felülről egy stripboxszal finoman megvilágították, ez a végső képen szinte úgy néz ki, mintha a háttér fénye világítaná a hölgyet.

Itt jön a csavar: ez egy fehérneműreklám kell legyen márpedig a fehér bugyi és melltartó egy ilyen sziluettfotón koszos szürke lesz, amit a megrendelő nem fog szeretni. Ekkor jön a képbe az UV lámpa (melyre még Taylor mester is azt mondja, hogy soha nem látott ilyet működésben). A broncolornak – ezek szerint – van egy speciális UV-feléte, melyet bármelyik broncolor vakura rá lehet tenni. Értelemszerűen nagyon sokat levesz a fényből, a videóban elmondják, hogy a használt f/16-os rekeszhez 3200Ws-os vakura teszik az UV-fejet és maxon járatják, hogy elég legyen. (azt is megjegyzik, hogy a vakuról leveszik a védő üvegburát, mert az alapvetően UV-szűrős bevonattal van ellátva és itt most épp az ellenkezőjét akarjuk, hogy csak UV fény jöjjön ki a vakuból).

Láss csodát, diszkóból már ismerjük az effektet. A bőr sötét marad, a fehérnemű pedig elkezd világítani, egészen különleges hatást mutatva. Ez persze csak fekete-fehérben működik szépen, színesben a fehér ruhanemű randa “UV-színű” lenne. Szerintem zseniális, nézzétek meg mekkorát dob a képen, amikor bekapcsolják az UV-t.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here