MEGOSZTÁS

Kikerült a Yongnuo weboldalára egy új vaki, melynek neve Yongnuo YN660.

Egyelőre csak képek vannak fent, semmi adat, tehát a vaku még nem hivatalos. A képekből azonban elég sokmindent ki lehet olvasni.

Az YN660 valószínűleg az YN560-as szériát szándékozik leváltani, gyakorlatilag az YN560-IV utóda lesz. Az tisztán látszik, hogy megkapta az új gombkiosztást, mely az YN685-nélj jelent meg először. Átlátszóak a gombok, de a Yongnuonál ez nem jelent semmit, volt már erre precedens és mégsem kaptak háttérvilágítást, de egyelőre ne vessük el ezt a lehetőséget, meglehet, hogy világító gombok lesznek rajta.

Lássuk mit árulnak még el a képek nekünk? Megkapja az új vakuszorító mechanizmust is, billenőkapcsolós lesz a tekerős helyett, aminek már épp itt volt az ideje. Sokkal kényelmesebb megoldás. A tárcsa + billenőkapcsolós Power gombot is láttuk már korábban, de az 560-as szériára eddig nem volt jellemző. Ugyanez igaz az elemfedélre is, az is már az új rendszerű. Láthatjuk azt is, hogy továbbra is lehetőség van külső elemtartót csatlakoztatni hozzá, továbbá PC-sync szinkronkábelt és találunk állványmenetet is speciális tartómegoldásokhoz.

Az YN660 egy manuális vaku lesz (egy tüske – középérintkező – van a taplán), melyben beépített adót és vevőt is találunk. Ezt onnan lehet tudni, hogy az egyik lépen látszik az YN560-IV-ből már ismert Tx jelzés a kijelzőn. Ezzel tehát kijelenthetjük, hogy végleg vége a “csak vevős” manuális vakuknak, jelenleg is már csak az 560-IV-et lehet kapni, ami adó és vevő is tud lenni. Abban is bizonyos vagyok, hogy ez a vaku az 560-as rádiós rendszert fogja támogatni, bár nem ez a neve, de kicsi az esélye, hogy a Yongnuo az 560-as, a 622-es és az RT rádiós rendszer mellé még egy negyedik verziót is tervezne. Ez a három is sok, ezt vélhetőleg a Yongnuo is tudja, így kezdi már összemosni őket (főként az 560-ast a 622-essel, oda-vissza kompatibilitással, ld YN622C II kioldó, YN685 vaku).

De akkor miért YN660 a neve? Véleményem szerint a zoomfej miatt. A régi vakuk 24-105mm-ig mentek, 105mm-en volt jellemző a kb 58-as kulcsszám, ez adta a vakuk neveit (YN560, Canon 580EX). Manapság viszont már 24-200mm az általános tartomány, 200mm-en ezek a vakuk viszont már 60-as kulcsszámot mutatnak (effektíve erősebbek nem lettek, csak jobban fókuszálják a fényt), amit tükröz a név is (ld. Canon 600EX-RT). Az YN560-as vakuk zoomfeje még a régi, vélhetőleg tehát megkapja az új típus a 200mm-es zoomállást, emiatt változik a kulcsszáma, emiatt változik a neve is, 560-ról 660-ra.

Az nem derül ki a képekből, hogy a vörös ablakocskát a vaku elejére továbbra is dísznek teszi-e oda a Yongnuo, vagy végre kap AF-segédfényt is a villanó.

Egyelőre ennyi, várjuk a hivatalos bejelentést.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here