MEGOSZTÁS
Ezek a termékek régóta kaphatók a Mikrosat kínálatában, de valamiért eddig eszembe sem jutott tesztelni. Az apropó most is úgy jött, hogy elegem lett a softboxok össze- és szétszereléséből, amikor helyszínre megyek fotózni. Sokszor azért nem használom ezt a fényformálót, mert nincs kedv vagy épp idő összerakni, ennek viszont olykor elnagyolt fotózás lesz a vége, de legalábbis ott marad az ember fejében a tudat, hogy lehetett volna jobb is.
 
 

Az ernyőként nyitható softboxok kínálata egész széles, én egy nagyobb darabot szerettem volna, így egy 150cm-es octoboxot hoztam el tesztre. Aztán meg fizetek majd ki, mert ezt tuti nem adom vissza, olyan frankó egy szerkezet, bár tény, hogy nem kompromisszummentes.
 
Az ernyőként nyitható box egy zseniális szerkezet és annyira magától értetődő, hogy nem is értem, korábban miért nem voltak ilyenek, és azt se, hogy miért nem ez lett az elterjedt. Képzeljünk el egy sima fotóernyőt, aminek a közepén a merevítőpálcák nem futnak össze egy pontba, hanem lyukas és egy fém bajonettes adapter van rajta. A bajonett gyűrűjébe csatlakoznak körben a merevítőpálcák. 
 

Az “ernyő” középső, tartó pálcája/rúdja egészen rövid, csak annyira nyúlik ki a parabolából, hogy csukott állapotban a “szán” rajta maradjon. Nem is kell hosszabb, hiszen nem ez tartja a fényformálót, hanem a bajonett révén a vakufej. És ennyi. Pont ugyanúgy néz ki, ugyanúgy funkcionál, mint egy normál softbox vagy octobox, de úgy lehet nyitni-zárni, mint egy ernyőt. Valljuk be azért nem volt egy műszaki truváj ezt megtervezni mégis sokat kellett várni rá és honnan kaptuk meg végül? Kínából.
 

A Jinbei azzal is könyíti az életünket, hogy a külső és a belső diffúzor egyaránt tépőzáras, így nagyon gyorsan a helyükre lehet illeszteni őket, távozáskor pedig méggyorsabban lehet szétszedni. Az egész cucc összeszerelése annyi, hogy kinyitjuk az “ernyőt”, a belső diffúzor 8 sarkát (softboxnál 4) 8 tépőzárfüllel rögzítjük, majd a külső diffúzort a 8 oldalán szintén feltépőzárazzuk, és mehet is fel a vakura.

Nem mértem le, de kis rutinnal kb 1 percen belül össze lehet állítani és cirka 10 másodperc alatt szétszedni. Ha nagyon sietünk, vagy csak arrébb akarunk menni egy helyiséggel, vagy bedobni a kocsiba és átmenni egy másik helyszínre, akár diffúzorostól is összecsukhatjuk, ha nyitunk egy kis ablakot, hogy hozzáférjünk a mechanikához. Ezzel szemben egy normál softbox (pl. a Mikrosatnál kapható olcsóbb boxok) jó 5-6 perc, hiszen a pálcákat be kell fűzködni a vászonba, betűzdelni őket a bajonettes adapterbe, az utolsót már úgy kell befeszíteni, majd a belső diffúzort a fém klipszekkel rögzíteni és feltépőzárazni a külső diffúzort.

Pár kényelmetlenség azonban akad itt is. Az egyik, hogy a merevítőpálcák végei nincsenek bevarrva a vászonba, így összecsukott állapotban, amikor nem feszül a vászont, hajlamosak kicsúszni. Érdemes ezt házilag valami erős tűvel és cérnával, vagy épp egy pötty ragasztóval megoldani, mert a gyors összeállítást simán hátráltatja, ha még 2-3 pálca végét vissza kell tűzködni a tokba.

A másik dolog a nyitás-zárás kérdése, nyitáskor erőt kell kifejteni, hogy a szán nyitáskor bekattanjon a helyére, ehhez segítséget nyújt a mechanika tartószerkezete, amin meg tudjuk támasztani az ujjunkat.

Az erőkifejtésből már következtetni lehet, hogy záráskor vigyázni kell az ujjainkra, mert oldáskor hirtelen ugrik össze a box és a szán odacsípheti az ujjunkat, így célszerű a nyitáskori feszítős módszerrel, egyik kézzel tartani a mechanikát oldáskor, és lassan visszaengedni. Ha csak megnyomjuk a pöcköt, mint egy sima ernyőnél, biz Isten odacsípi a hüvelykujjunk bőrét.
 
A harmadik dolog a hordtáska, pontosabban a zsák, amit adnak hozzá. Belefér ugyan a box, de nem kényeztet el minket a gyártó. Azért nem olyan, mint egy sátor, amit a gyártón kívül senki nem tud visszacsomagolni a tokjába, de lehetne picit nagyobb is, és ami a legfontosabb, lehetne rajta egy pánt vagy egy fogantyú, vagy akár csak egy madzag, mert nem kicsi és nincs rajta fogás, ha cipelni kell.

 

A negyedik dolog a természetéből, vagyis a méretéből adódik. Kültérben egy ekkora fényformáló úgy működik, mint egy vitorla, mi szeles időben fotóztunk és egy ember mindig kelett, hogy megtartsa a szettet az állványon, de néha még ő is küzdött, hogy pozícióban tudja tartani. 
Összegzés
 
Egyszóval az ernyőként nyitható boxok abszolúte ideálisak az utazó fotósok számára (például kiváló társa a Mikrosat FlashMoboknak), nagyon gyorsan és jól használhatók, fényük ugyanolyan szép, mint a normál boxoké. Áruk valamivel magasabb, de sajnos ezt a kényelmet meg kell fizetni.
 
Előnyök:
  • gyorsan felállítható, és ultragyorsan szétszedhető
  • könnyen szállítható
  • a fénye ugyanolyan, mint egy normál octoboxé
  • kedvező árfekvésű
Hátrányok:
  • összecsukáskor odacsípheti az ujjunkat, ha nem figyelünk
  • a merevítőpálcák végei összecsukott állapotban kicsúszhatnak a zsebükből, ez hátráltatja a gyors összeállítást legközelebb
  • a kedvező árfekvést a hordtáska sínylette meg, lehetne nagyobb/komolyabb
Jinbei ernyőként nyitható softboxok és octoboxok itt találhatók a Mikrosatnál. Kb 18ezer Ft-tól kb 34ezer Ft-ig kaphatók, találhatunk softboxot, stripboxot és octoboxot is. Sajnos a teszt megírása után kiderült, hogy a 150cm-esből jelenleg készlethiány van, és a közeljövőben nem is lesz belőle, így a legnagyobb méret, ami kapható a 120cm-es.

Végezetül néhány kép, ami ezzel készült:

 

 

 

 
Vakuval és nélküle, azonos expozíciós beállítások mellett.
 


HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here