MEGOSZTÁS

Ez ám a legény a gáton! Ilyen lelkes utoljára a Yongnuo RT rendszerénél voltam! Megérkezett ugyanis Magyarországra a Yongnuo legújabb rádióvezérelhető TTL vakuja, az YN685.

 

 

 
E villanó lényege az, hogy beépített rádiós vevőegysége van, mint a 600EX-RT-nek, azzal a különbséggel, hogy az YN685 nem az RT rendszerrel kompatibilis, hanem az YN622 TTL és az RF603 manuális kioldókkal. Egyszerre mindkettővel (na jó, vagy-vagy). Ha tehát van otthon egy RF603, 603II, vagy 605 kioldónk, ezt el tudjuk villantani vele külön vevőegység nélkül. Ha van otthon egy YN560-TX vezérlőnk, vagy egy YN560-IV vakunk, nem csak elvillantani tudjuk velük, hanem az erejét, zoomját szabályozni is csoportosítva. Ha van már egy kiépített manuális rendszerünk, de úgy érezzük egy-egy rendezvényre jó ha van egy TTL vakunk, akkor ez a mi legényünk, hiszen TTL vaku is, de szükség esetén simán betársíthatjuk a manuális rendszerünkbe az YN560-III-ak és/vagy 560-IV-ek mellé, teljes értékű darabja lesz a rendszernek.
 
Ha van otthon YN622 vagy YN622-II TTL kioldónk, akkor ezt a vakut el tudjuk villantani vele és ETTL, Manuál és Multi módban tudjuk szabályozni. Ha több van, csoportokba tudjuk szedni és külön irányítani őket. Mindezt a kamera vakuvezérlés menüjéből, már ha Canon gépünk van (Nikon verzió később lesz), bár ez nem épp a legkényelmesebb megoldás. Ha viszont van egy YN622-TX vezérlőnk, akkor még menüvel sem kell bajlódni, hiszen a vezérlő saját kezelőfelületét tudjuk használni a munkához. Az YN685 pedig csak teszi a dolgát, rácsatlakoztatott vevőegység nélkül, hiszen a vevő be van építve a vakuházba. Mit jelent ez? Egy YN622-TX jeladóval és egy YN685 vakuval ugyanazt a felállást kapjuk, mint egy Yongnuo YN-E3-RT vezérlővel és egy YN600EX-RT vakuval, vagy egy Canon ST-E3-RT vezérlővel és egy Speedlite 600EX-RT vakuval. Sőt még többet is, hiszen az esetlegesen meglévő manuális rendszerünkkel is kompatibilis lesz. Árban pedig hogy is néz ki?
1. Yongnuo 622-TX vezérlő + YN685 vaku: 71.850 Ft (minden további vaku 55.900 Ft)
2. Yongnuo YN-E3-RT vezérlő + YN600EX-RT vaku: 109.000 Ft (minden további vaku 66.500 Ft)
3. Canon ST-E3-RT vezérlő + Canon 600EX-RT vaku: 266.190 Ft (minden további vaku 179.000 Ft)
 
Az, hogy 622-es rendszerrel vagy 603-as (ti. 560-as) rendszerrel legyen-e kompatibilis, állítani tudjuk, mégpedig a MODE gomb hosszú lenyomásával. Egyszerre a kettő értelemszerűen nem megy, de külön-külön – mit ád’ Isten – működik. Kipróbáltam. 🙂 (azért valljuk be a hibás 35-ös obi után már ez is nagy szó. LOL.)
 
Külsőségek
Nem áll meg ennyiben az YN685 tudása, ugyanis ez a vaku a Yongnuo új generációs(? ezt én találtam ki valszeg) vakuinak első tagja, így jócskán átszabták.
 
Nem véletlen neveztem úgy, hogy “legény a gáton”, ugyanis ez a vaku nem kis darab. Sajnos 600EX nincs nálam, így azzal nem tudtam összevetni, de az YN685 lényegesen nagyobb, mint az 560-as széria és sokkal nagyobb, mint az 500EX (az a gyanúm egyébként, hogy a 600EX is ekkora, de rég volt már a kezemben). Szélesebb, magasabb, nagyobb a feje is. Hiába, a 200mm zoomnak gondolom el kellett férnie valahol. A fej egyébént +/- 180 fokban forog jobbra-balra, LOCK gomb továbbra sincs rajta, tehát nem kell nyomni a forgatáshoz vagy a döntéshez. A fej kialakítása érdekes egyébként, felül három pöcök található középen, alul pedig mindenféle sínek és mélyedések (épp mint a 600EX-eken), így megérhetjük még, hogy előbb-utóbb a Yongnuo vakui is tudni fogják milyen színű fólia van rajtuk (mint a Canon), és átadják a fehéregyensúly információt a gépváznak, de ezt bizonyára egy későbbi modellre tartogatják, ám a helye a házon már ki van alakítva.
 
A vaku szögletesebb kialakítást kapott, olyan a háza, mint az YN568-nak, ám a gombkiosztás teljesen új. Pontosítanék, nem is a kiosztás, hanem a forma, kiosztásra ugyanis közel áll, ha nem ugyanolyan, mint az YN600EX-RT. A jó hír viszont, hogy a gombok háttérvilágítást kaptak, ráadásul kéket, ahogy az LCD kijelző is. Szépséges, bár a VW Golf IV óta már sokan utálják. 😉 Jó lenne, ha a Yongnuo már egységesítené a háttérvilágításait az eszközeiben, mert jelenleg létezik világossárga, narancssárga, zöld és mostmár kék is. A kijelző fényerejét és kontrasztját is állítani tudjuk a C.fn menüben, előbbinek még van értelme, utóbbinak abszolúte semmi, ráadásul ha a kontrasztot koppanásig toljuk, a kijelző úgy befeketedik, mintha ütést kapott volna kb.
 

 

 

 
Van más változás is, az akkufedlap is az újabb verzió, nem lehet véletlenül kinyitni, továbbá a vakupapucs szorítója is végre billenőkaros, így könnyedén hozzáférhetünk és nem kell erőlködni a működetéshez. A papucsot egyébként egy gumiszoknya védi körben, így a gépvázra téve a vakupapucs minden irányból takarva van, vagyis nem tud olyan könnyen porosodni. Egy a hibája, hogy jobbra-balra kotyog a vaku a gép vakupapucsában, ami ugye az AF segédfény pontosságának nem igazán tesz jó, hiszen a papucsban lévő 1-1 fok elmozdulás, 5 méter távolságban már komolyabb eltérést jelenthet, ami a villanófénynél nem igazán tapasztalunk, de az AF segédfény már nem biztos, hogy oda világít, ahová kéne. A bekapcsoló gomb is forgatós már, mint a nagyoknál, középen Lock állással, ez afféle billentyűzár ugye.
 
Az YN685 zoomfeje 20-200mm között álllítható manuálisan vagy automatikusan, továbbá a villanási szöge igazodik a fényképezőnk szenzorához, vagyis a vaku tudja, hogy APS-C vagy fullframe géppel fotózunk, így az ekvivalens gyújtótávhoz igazítja automatikusan a zoomfejet. Kapunk természetesen HSS gyorsszinkront és 2. redőny szinkronizálást is, nem csak ETTL módban, hanem Manuál módban is. Persze ha manuális 603 vagy 560 kioldókkal használjuk, akkor nincs HSS, mert az a rendszer ezt nem tudja, de 622 módban adott, és hát ugye a 622 módban is találunk manuál üzemmódot.
 
Szimpatikus, hogy az LCD folyamatosan mutatja az akkutöltöttségi állapotot…az már kevésbé szimpatikus, hogy csak addig, míg át nem kapcsoljuk 622 Slave vagy 603 Slave (rádióvezérelt ) módba, ekkor ugyanis az akkutöltöttség ikon helyét átveszi egy rádióantenna ikon, ami “rendkívül fontos” információ az akkunk töltöttsége helyett. :/
 
A szokásos gagyit nem oldották meg most sem, történetesen azt, hogy a SEL/SET gomb a vezérlőtárcsa közepén körbeforog. Borzasztó gagyi. Jelentéktelen apróság, de mégis idegesítő, bár ez legyen a legnagyobb bajunk az életben.
 
Távezérelt módban a vaku hibátlanul működött, akár két 30-as téglafalon is átment a jel 6-8 méter távolságból és az E-TTL mérés is rendben van. A gépvázon történő használatnál viszont voltak furcsaságok. Először egy Canon 6D-re tettem fel, villanni villant, de kb ennyi. Nem működött az automatikus zoom, akármilyen obit tettem rá 70mm-en állt, továbbá nem engedett belépni a Canon vakuvezérlési menüjébe és nem működött az AF segédfény sem (vagyis semmilyen funkció nem ment, ami az E-TTLII szabványhoz tartozik). Áttettem egy 5DIII-ra, de ugyanez. Aztán egyszer csak valamiért életre kelt, megjöttek a vakura az expozíciós adatok (rekesz, ISO), életre kelt a zoomfej és megjött az AF segédfény is. Visszatéve a 6D-re, azon is jó volt már. Hogy mi volt ez a pillanatnyi kihagyás, nem tudom, de többször nem sikerült reprodukálni a teszt alatt. Valami érintkezési hiba lehetett, amit be akartam tudni annak, hogy kotyog a vaku a vakupapucsban, de hiába mozgattam később, sehogy sem akart “elromlani”.
 
A vaku feltöltési ideje teljesen sztenderd, félig töltött eneloop akkukkal 3mp-et mértem full erőn, gyengusz akkukkal közel 5mp-et, de szerintem friss akkukkal se menne sokkal 3mp alá. Találunk rajta ellenben külső elemtartó csatlakozási lehetőséget (a PC-Sync mellett), így fel tudjuk gyorsítani a feltöltési időt.
 
 
Összegzés
 
Apróbb hiányosságait leszámítva tehát remek “kis” szerkezet a Yongnuo új vakuja, szerintem slágertermék lesz, hiszen jelenleg a profi rádióvezérelt rendszereknek ez a legolcsóbb alternatívája és még többet is kínál, mint a Yongnuo, vagy a Canon, vagy épp a Shanny RT rendszere. Már megint elgondolkoztam, hogy lecserélem az egész bagázst itthon, igaz ezt az RT rendszernél is elmondtam, ami végül nem valósult meg, de most megint elgondolkoztam. Hogy miért nem valósult meg? Nem azért mert ezek nem jó termékek, hanem azért mert van egy már kiépített rendszerem, ami teszi a dolgát, eddig minden munkát meg tudtam vele csinálni, így nem égető dolog a váltás. Ezzel viszont, hogy lehet váltogatni a TTL (622) és a manuál (603) vezérlési rendszerek között (pl rendszervakuk közé bevonni stúdióvakut, de ha kell, akkor ugyanezzel a szettel van TTL rendszer is), ráadásul még olcsóbb is, mint az eddiek…na ez már tényleg vonzó.
 
Előnyök:
– Komoly tudás és sokrétű funkciók
– Nagy teljesítmény a 200mm-es zoomfej miatt
– Extranagy villanási szög a 20mm-es (kihúzott diffúzorral) 14mm állás miatt
– Kompatibilis egy személyben a 622-es TTL és a 603/560 manuális rendszerrel, mindkét esetben távvezérelhető, ezzel a felhasználhatósági/kompatibilitási/variálhatósági határok kitolódnak. 
– Kellően erős vevőegység
– Jó építési minőség, kényelmes akkufedlap és vakupapucs szorító
– Szépen megvilágított LCD és gombsor
– Logikus kezelés
– Jól használható AF-segédfény
– Kedvező árfekvés, pláne a tudásához képest, egy YN685-(ök)re épített rendszer ára negyede a Canon RT rendszerének, és kb 30%-kal olcsóbb, mint a Yongnuo RT rendszer
 
Hátrányok:
– akkutöltöttség kijelzés csak on-camera módban (slave módban nem látható)
– jobbra-balra picit kotyog a vakupapucsban
– a töltöttségjelző világítását még mindig nem érti a Yongnuo. Mifelénk a piros-tilos, a zöld-szabad. Eddig zölden világítottak a vakuk míg töltöttek, és pirosan, amikor használhatók voltak. Most átszabták, kéken világít míg tölt és piros, mikor feltöltött. Miért olyan nehéz ez? PIROS-TILOS! Eh…
– nálam érintkezési hiba egyszer előfordult, de hamar megjavult és nem sikerült reprodukálni, így ez lehet, hogy nem mérvadó
 
 
Technikai adatok:

 • Canon kompatibilis rendszervaku
 • Kulcsszám: 60m (ISO100, 200mm)
 • HSS gyorsszinkron 1/8000s záridőig
 • Vakumódok: ETTL / M / Multi
 • 1. és 2. redőny szinkronizálás
 • FEC / FEB 1/3 lépésekben +/-3 FÉ tartományban
 • Manuál mód: 1/128 – 1/1 erő 1/3 lépésekben
 • 20-200mm automata vagy manuális zoomfej
 • Beépített rádiós slave módok: YN-622C és RF-603/YN-560, 2.4GHz frekvencián
 • 3mp max feltöltési idő friss akkukkal
 • Több csatorna és vakucsoport támogatása
 • Egyedi funkcióbeállítások (Cfn)
 • Automatikus beállítás elmentés
 • Hangjelzés
 • Túlmelegedés védelem
 • Nagyméretű pontmátrix LCD kijelző
 • AF-segédfény
 • 360 fokban forgatható és 90 fokban dönthető vakufej
 • Gyors vakupapucs rögzítés
 • Külső elemtartó csatlakozás
 • USB csatlakozó firmware frissítéshez (ezt én nem találtam)
 • PC szinkroncsatlakozó
 
 
 

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here