MEGOSZTÁS

A Yongnuo nem túl régen bemutatott rádiós vevőegysége járt kezeim között, melynek legfőbb funkciója, hogy bármilyen E-TTLII vakut fel tud okosítani úgy, hogy beilleszthető legyen a Yongnuo/Canon RT vakuvezérlési rendszerébe.

Ha tehát van egy Yongnuo YN-E3-RT vagy egy Canon ST-E3-RT vezérlőnk, vagy akár egy Master módba állított 600EX-RT vakunk, ezen kütyü segítségével olyan E-TTL vakukat is irányítani tudunk, melyekben nincs beépített RT vevő. Ilyen például egy Canon 430EX II, egy Canon 580EX II vagy akár a Yongnuo E-TTL vakui, mint az YN500EX, vagy az YN565 vagy 568EX. Merthogy a vevő az YNE3-RX-ben van, amit az E-TTLII vakunk talpára kell rakjunk, így gyakorlatilag kompromisszummentesen beilleszthetjük egy meglévő RT rendszerbe. A kompromisszum persze csak annyi, hogy meg kell vegyünk annyi YNE3-RX vevőt, ahány nem-RT vakunk van, ezekhez akkut és külön cipelni és csatlakoztatni kell. Node ez még mindig talán kényelmesebb és olcsóbb, mint eladni az összeset és újra bevásárolni RT-kompatibilis vakukból. Jóllehet azért azt gyanítom, hogy ez a kütyü elég későn érkezett, eddigre már bizonyára nagyon sokan eladták a régi vakuikat és bevásárolták magukat az RT rendszerbe. De ha mégis maradt otthon 1-2 Canon vagy Yongnuo, mostantól annak sem kell kimaradnia a buliból.

 

Az YNE3-RX vevő meglepő módon nem kicsi darab, én arra számítottam a képek alapján, hogy kb akkora lesz, mint az RF60x kioldók, de nagyobb annál. Találunk az oldalain egy On/Off gombot, továbbá egy PC-Sync és egy USB csatlakozót, a tetején egy Test/Remote gombot (igen, távirányítóként is tud működni), a hátulján pedig egy aprócska megvilágított LCD kijelzőt, amin talán a leghasznosabb információ az akkutöltöttség jelző. Ez mostmár egyre több Yongnuo termékben van, ami hálás dolog, mert a régebbi vakuknál és kioldóknál általában lövése sincs az embernek, hogy a benne lévő akksik épp milyen állapotban lehetnek az elmúlt 1-2-3 munka után. Ha több vaku is van a táskában, de nem mindegyiket használtuk, akkor meg aztán pláne elveszítjük a fonalat. A következő meló előtt meg persze mindegyiket feltöltjük, hogy ne érjen meglepetés, ez a rátöltés viszont nem tesz túl jót a NiMh akkuknak.

 

 

 

 

 

 

A vevőegység LCD-jén ezen kívül láthatjuk az aktuális üzemmódot (ETTL, Manuál, Multi), ezt ugye a vezérlő küldi ki neki, vagyis magán a vevőegységen nem tudjuk állítani, továbbá láthatjuk és állíthatjuk a vakucsoportot, a kommunikációs csatornát és az ID-t. Állítani a vevőn lévő három gombbal tudunk (Set, plusz, mínusz). Ehhez túl sokat nem fogunk nyúlni, szerintem a fotósok többsége azt a csatornát használja, amivel kivette a dobozból, és tippem szerint a vakucsoportot is egyszer állítja be az emberfia (értsd ez a vevőegység legyen a B csoport), aztán az örökre úgy marad. Mindenesetre a gyors átállításra a lehetőség adott.

 

 

Az YNE3-RX vevő alján egy vakutalpat találunk, de ez csak egy ún. cold-shoe, vagyis nincs benne érintkező (minek is lenne, hiszen ez csak egy vevő), csupán rögzítésre szolgál. Még állványmenetet is kapott, bezzeg a vakupapucs szorítót lehagyták róla, ami nem jó dolog. Pont ugyanaz a felállás, ami anno az RF-602 kioldóval volt, de ez legalább most fém talpat kapott.

 

 

Ami a működést illeti abszolúte tökéletesen működik a rendszer, én a teszthez egy YN-E3-RT vezérlőt hoztam el, illetve ezt a vevőt, amivel a meglévő Yongnuo YN500EX vakumat “okosítottam” fel. Volt egy kis baki az elején, mégpedig egy érintkezési hiba, ugyanis az YN500EX is pár tizedmilliméterrel kisebb vakutalpat kapott, mint a szabvány, ezért picit kotyog a gépváz/kioldó vakupapucsában, ami lassan már azt mondhatjuk, hogy örök hibája a Yongnuonak. Itt ráadásul azt eredményezte, hogy a vaku nem érintkezett megfelelően a kioldóval így nem kapott E-TTL információt, csupán csak villant. Hosszas kísérletezés után jöttem csak rá, hogy meg kéne próbáln megmozgatni és ez bevált, a vaku egyből életre kelt, a zoomfej beállít a használt objektív gyújtótávolságára, és az üzemmód információ is átment, lehetett E-TTL-ben és Manuálban állítani, működött a fénymérés, és ami a legjobb működött a HSS gyorsszinkron és a 2. redőny szinkron is (utóbbi csak Manuál módban, de ezt tudtuk eddig is).
Ami a zoomot illeti, azt tudni kell – már a Yongnuo RT rendszer tesztjében is leírtam -, hogy a vakuk átveszi az E-TTL kommunikáció miatt az objektív gyújtótávolságát, de ezt a vezérlőről külön állítani nem tudjuk. Ha például van egy 3-4 vakus világítási szettünk, és egy 100-105mm-es objektívet használunk a fotózáshoz, ekkor az összes vakunk 105mm-es állásra fog beállni, ha automatán hagyjuk. Ha szeretnénk őket átállítani, akkor sajnos mindegyikhez külön oda kell menni és kézzel átállítani. A zoom távvezérlést se a Yongnuo, se a Canon RT rendszere nem tujda, ennyivel például okosabb a Yongnuo saját 622-es rendszere.

A Yongnuo YNE3-RX vevőegység ára 21.200 Ft e cikk írásakor.

 

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here