MEGOSZTÁS

Érdkes kütyübe botlottam a neten, ez a Tronix Explorer P-Dock, egy hordozható áramforrás rendszervakukhoz.

Láttunk már ilyet, de rendszerint olyan formában, hogy 220V-os dugaljat lehet hozzá csatlakoztatni és stúdióvakukhoz használják. A P-Dock viszont más, mert 4db rendszervakut lehet csatlakoztatni hozzá.

Természetesen olyan rendszervakukat, melyeken találunk külső elemtartó csatlakozási lehetőséget. A külső elemtartók viszont eddig elég viccesen néztek ki, mert ceruzaelemeket vagy akksikat kellett belerakni, így a vakuban lévő 4db mellett még 6-8db akkura van szükség vakunként. Ez minimum 10db, max 12db akku vakunként. Ha 4 vakut akarunk táplálni így és mondjuk 4000 Ft-tal számoljunk egy 4-es pakk ceruzaakkut (Eneloop átlagár), akkor közel 50ezer Ft lesz a vége. Ez 48db akku, amit nem egyszerű sem kezelni, sem töltni, vehetünk még hozzá kb ugyanennyiért néhány komolyabb töltőt.

Forrás: lightingrumours.com

Ezzel szemben a Tronix Explorer P-Dockhoz 4db vezetékkel 4 rendszervakut tudunk csatlakoztatni és egy cserélhető lítium-ion akksiról táplája őket. A tetején az akku töltöttségét is figyelemmel tudjuk kísérni. A benne lévő Tronix Explorer 500 Li akkut egyébként két db stúdióvaku “meghajtására” tervezték, tehát 4 rendszervaku nem foghat ki rajta. Állítólag egyetlen vakuval használva több mint 3000 teljes erejű villantást tudunk produkálni vele. Tesztek szerint nem igazán kell aggódni egy ilyennel, hogy elszámoljuk az engergiautánpótlást a vakuinkhoz, még akkor sem érhet nagy meglepetés, ha elfelejtjük feltölteni két fotózás között. Vakutípustól függően továbbá kb 0,8mp-re csökkenti a max feltöltési időt. Csak aztán meg ne süssük a vakuinkat. Egy modernebb rendszervaku még bírhatja, ha mégsem bírja letilt, de egy régebbi vakut elég hamar meg lehet főzni a 0,8s-onkénti fullerejű villantásokkal, szóval csak óvatosan. Ott van egyébként a Nissin MG-8000 rendszervaku, amit kifejezetten extrém használatra fejlesztettek (ez rá is van írva), Youtube tesztek szerint akkor is bírja a gyűrődést, amikor a top-kategóriás Canon és Nikon vakuk már bedobták a törölközőt. Talán egy ilyen akkupakkhoz egy ilyen Nissin való és akkor nem érhet meglepetés.

Van azonban néhány hibája is a cuccnak. Az egyik az ára, 690 dollár, vagyis nettó 200.000 Ft körül. A másik, hogy elég nehéz, közel 3kg a hatalmas akksi miatt, ráadásul nem ússzuk meg teljesen a ceruzaakkukat, ugyanis azoknak muszáj benne lenniük a vakuban, csak és kizárólag a P-Dockról nem tudnak működni. Hibának akartam felróni azt is, hogy spirál vezetékek vannak hozzá, amivel nem is tudom hogyan gondolták, hogy távoli vakukat csatlakoztatunk hozzá, de végül kiderült, hogy létezik toldó vezeték, amivel nem gond a távolság (meg persze külön van Canon és Nikon kábel).

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here