MEGOSZTÁS

Fura egy szerkezet a Jinbei terméke, először az ember nem is gondolná pontosan mire való, nekem is segítséget kellett kérnem.

A helyzet az ugyanis, hogy a Jinbei háromszög alakú derítőlapja és a hozzá kapható tartószerkezet szinte egy az egyben a Lastolite Tri-Grip és Tri-Flip termékeinek kínai koppintása. Azt meg, hogy mire való – nem is a derítőlap, hanem inkább a tartója – én is a Lastolite termékadatlapjáról és bemutató videójából tudtam meg. Még jó hogy megnéztem, mert már elkezdtem fikázni, mondván hogy használhatatlan. De beszéljünk előbb a derítőlapokról, hiszen ezek önálló termékek és nem kérdés hogyan kell használni őket.

 

 

 

 

 

A derítőlapokat kétféle formában lehet kapni, fehér áteresztő (1 FÉ-es), és ezüst/arany (kétoldalas) visszaverő. Mellesleg megjegyezném, hogy nyugodtan megcsinálhatták volna ezt is 5 az 1-ben verzióra (a Lastolite-nál még 8:1 is van). Ugyanúgy összehajthatók és kis tokban hordozhatók, mint a normál, kerek derítőlapok, a nagy truváj itt a fogantyú, amit persze a Lastolite eszelt ki, nem a kínaiak. A fogantyúnak hála a derítőlap egykezessé válik, ha asszisztenssel dolgozunk, neki is könnyebb dolga van így, de a legnagyobb előnye, hogy ha egyedül dolgozunk is tudjuk használni.

 

 

 

Hogy csak egy példát mondjak: jobb kezünkben a fényképezőgép, bal kezünkben a derítőlap, melyet magasra tartva rá tudunk villantani a gépvázon lévő, elforgatott fejű rendszervakuval.
Ha nem vakuval használjuk, hanem természetes fényhez, közeli portréknál így is lehetőségünk van egyedül dolgozni, megszórni vele a direkt napfényt, vagy épp visszaderíteni azt. Sajnos visszaverő fehér nem létezik a Jinbeinél, a fehér derítőlapjuk valójában féligáteresztő, így sok fényt veszítünk, ha visszaverőként használjuk. Ellenben a visszaverő változat ezüst-arany kombináció, amiből személyes véleményem szerint az aranyat nyugodtan kihagyhatták volna, helyére visszaverő fehéret tehettek volna. Aki rendszeresen olvassa a blogot azt tudja, hogy ez az ezüst-arany-fehér kombinálás örök fixaideám.

Ha azt vesszük, hogy a Jinbei háromszög alakú derítőlap kínálat két 75cm-es típusból áll, ez elég szerénynek mondható a Lastolite 29 típusához képest, mely 30 centitől 120cm-ig elérhető mindenféle felülettel és kombinációval elérhető. Ha viszont azt vesszük, hogy az azonos típusokból kiindulva a Lastolite kb 25ezer Ft-ba kerül, a Jinbei meg 5.900-ba, hamar szemet húnyunk a fent említett “szerénység” felett.

 

 

No és itt van nekünk a már emlegetett tartószerkezet (Jinbei M11-094), mely egyszerre tud tartani egy Jinbei háromszög derítőlapot és egy vagy két rendszervakut. A derítőlapot egy satuba lehet befogni a nyelénél fogva, ami magabiztosan tartja a cuccot. Az egész rendszer természetesen lámpaállványra vagy állványmenetre rögzíthető és egy fogazott zsanérral tudjuk billenteni. Minden fémből van, tehát elnyűni nehéz, a rendszervakukat pedig egy állítható hosszú sínre tudjuk rögzíteni.
Igen ám, de a rendszervaku ilyenkor a derítőlap tövében (de legalábbis a tövéhez közel) van és felfelé villan a lapra. Az egy dolog, hogy így szökik ki fény fölfelé is, a nagyobb gondom ezzel az volt inkább, hogy a vaku szöget zár be a derítőlappal és ugye a fény úgy pattan vissza felületekről (főleg a fényes felületekről, ld ezüst/arany derítőlap), mint a billiárdgolyó a mandínerről: amilyen szögben érkezik, olyan szögben távozik. Magyarán ha egy lámpaállványra állított ezüst derítőlapot alulról megvillantunk a vakuval, akkor a fény felfelé verődik vissza és nem a modellünkre. Emiatt lefelé kéne billenteni a derítőlapot, ami elég béna megoldás.

 

 

 

 

Jó látható a fehér esetén a hátrafelé kiszökő fény, ezüst esetén pedig a “rossz” irányba visszavert fény

Aztán a Lastolite videóból leesett a tantusz: ez a szerkezet nem feltétlenül főfénynek való, hanem inkább alsó derítésnek, pl. beauty portréhoz. Így a cajg nem magasan van, hanem kb derék magasságban, a modell előtt. A vaku rávillan, a fényt pedig alulról a modell arcára veri vissza. Így már érthető a koncepció, bár az áteresztő verzióval még így sem tudom pontosan, hogy mit lehet kezdeni, ha állványra tesszük.
Mindenesetre a gyári fotó is megtévesztő, hiszen azon is felfelé áll a derítőlap, úgy pedig nagyjából használhatatlan.

 

 

 

 

 

 

Jóllehet egy dolgot nem szabad elfelejteni. A tartószerkezetet használva nem muszáj nekünk rendszervakut pakolnunk rá és azzal villantani, simán csak arra is használhatjuk, hogy a derítőlapunkat tartsa a megfelelő pozícióban, így asszisztens nélkül tudjuk használni azt.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here