MEGOSZTÁS

A legolcsóbb Mikrosat szériából eddig létezett a Basic 3, mely 320Ws-os, a Basic 6, mely 600Ws-os, és most itt az új üdvöske, a Basic 10, mely tekintélyes 1000Ws teljesítménnyel büszkélkedik és külsőben is némileg megújult. Ha karácsonyra tőkét kaptál a rokonságtól, amit stúdióvakura költenél, ajánlom figyelmedbe!

A nagyobb teljesítmény nagyobb mérettel is jár sajnos, a Basic 10 méretre kb akkora, mint a Classic 1200, vagy a Digital 5R és 7R, vagy épp a Yongnuo YN300W. A háza (ami immáron sötétszürke, a régebbi modellek világosszürkék) 34cm hosszú, fogantyúval és beállítóizzóval együtt mérve 46cm. Kell a hely az extra kondenzátoroknak, azt nem tudom pontosan mennyi van benne, de szerintem minimum 6db, ha nem több.
(Halkan megjegyzem, hogy erősebb vakut vásárolva azért tartsuk szem előtt az esetleges járulékos költségeket. Előbb-utóbb egy vakuban elfáradnak a kondik, tönkremegy a villanócső, és hát minél nagyobb teljesítményű a vakunk, annál több kondi és annál drágább villanócső kell bele. Persze ha vigyázunk rájuk /pl nem használjuk őket stroboszkóp módjára túl sokáig/, akkor hosszú évekig, akár egy évtizedig is kiszolgálnak.)

 

 

 

A Basic 10 masszív fémházat kapott, nagyon jó építési minőségű. Ez vonatkozik az egyébként egyszerű kapcsolókra és teljesítményszabályozóra is, ezek nagyon kellemesen működtethetők, nem lötyögnek, nem kotyognak. A hangsúly itt az egyszerűn van, nincs semmi flanc, se LCD kijelző, se mikrokapcsolós gomb, csak egy nagy tekerő és néhány billenőkapcsoló. Egyáltalán nem baj ez, bevallom őszintén én ezeket a típusú vakukat sokkal jobban szeretem kezelni, mint a legújabb LCD kijelzős, digitális csodákat. Egyszerűek de nagyszerűek, és gyakorlatilag egy sötét stúdióban, vaktában is lehet állítgatni őket, ha már van egy kis rutinunk.

 

A házba beépítésre került egy ernyőtartó is, a vaku szorítókarja kellően nagy és erős, továbbá gyárilag 150W-os halogén beállítóizzót kapunk hozzá (E27 foglalatú). Sajnos azonban a vaku védőkupakja lapos, a beállítóizzót nem tudja befogadni, szállításkor ki kell csavarni belőle. A nagyméretű beállítóizzó (és az alacsony árfekvés) miatt a villanócsövet védő burát se kapunk.

 

 

A Mikrosat Basic 10 aktív hűtésű, bekapcsoláskor egyből elindul a halk ventillátor. Ennek és a beépített hővédelemnek köszönhetően nem olyan könnyű megfőzni a vakut, de azért ne próbálkozzunk vele. A leghosszabb feltöltési idő teljes erőn egyébként kb 2mp, ami nem rossz, pláne úgy, hogy a gyári specifikáció 4mp-et ír. Én 2-2,2-nél hosszabbat nem tudtam produkálni, szóval ha a 4mp riasztott volna vissza valakit eddig a Basictől, akkor felejtse el ezt az adatot.

Ami a kapcsolókat illeti, 5db billenőt találunk rajta, a Power gombot, a Modellfényt (melynek három állása van, úgymint FULL, Teljesítményarányos és Ki), továbbá ezek között van a hangjelzés gombja és a Teszt gomb. A középső DIM feliratú kapcsoló (0 és I állással) fogalmam sincs micsoda. Először arra gondoltam hogy a CELL-t kapcsolja (másik vaku fényére elvillanás), de nem, azt tapasztaltam, hogy a CELL-nek nincs külön kapcsolója, ha nincs benne kioldó, automatikusan bekapcsol a CELL, ha kioldót tudunk a szinkroncsatlakozóba, akkor meg kikapcsol. A gyári leírás szerint ezzel lehet a modellfény erejét szabályozni, de ez sem igaz, a beállítófény kapcsolója mint említettem háromállású, azzal tudjuk az erejét állítani, a DIM nincs rá hatással. Így jelen pillanatban nem tudni mit csinál ez a kapcsoló, karácsonykor meg nem akartam a Vakuszakit ezzel zargatni, így ha kiderül később, akkor pótolom a cikkben. (UPDATE: már nem írom át a cikket, de a webshop leírásból kiderült a turpisság. A DIM arra szolgál, hogy a vaku a feltöltést a modellfénnyel jelzi, ha akarjuk, nem hangjelzéssel. Ezzel a funkcióval a modellfény kialszik, amíg tölt a vaku, és újra világít, ha feltöltött. Praktikus!)

 

 

A vakuteljesítményt 1/1 és 1/32 értékek között lehet szabályozni, ami egy 1000Ws-os vakunál azt jelenti, hogy ne akarjunk kicsit villantani vele. Leszabályozáskor egyébként automatikusan kisüti a kondikat a Basic 10.

A villanási teljesítmények stabilak (hála a mikroprocesszor vezérlésnek), ritka +/-0,1 FÉ ingadozást tapasztaltam csak, minimum és maximum erőn egyaránt.

Ami a színhőmérsékletet illeti, itt azért már tapasztalhatjuk az olcsóbb kategória sajátosságát, miszerint különbség van minimum és maximum erő között. Minimumon a vaku 5500-5800K körül villan, viszont némi magentás beütéssel, Lightroomban -11 Tint kell kb a “boldogsághoz” (ami egyébként nem egy vészes eredmény, dolgoztam már rosszabb vakukkal is, ahol -25-30 Tint-korrekció kellett). Maximum erőn ez a magentás beütés eltűnik (kb -3 Tint értékre), de itt meg már tolódunk a kékes fénybe, 5800-6200K körüli a vaku színhőmérséklete, ha full erőn járatjuk. Természetesen mindez nem okoz gondot, ha egy, vagy több egyforma vakut használunk és RAW-ban fotózunk, hiszen ezeket az értékeket könnyedén korrigálhatjuk. Ha más karakterisztikájú vakuval vegyítjük, akkor sincs világvége, de számítsunk rá, nem biztos, hogy tökéletes lesz a színösszhang a két különböző vaku között, ám ez a veszély bizonyára keveseket fenyeget, hiszen más olcsóbb vakuk is nagyjából ugyanezt produkálják, egy Broncolor Scoroval meg kicsi az esély, hogy a Basic 10 valaha együtt fog dolgozni. Persze minden meglehet… 🙂

Summa summárum bárkinek ajánlani tudom ezt a vakut, kezdőknek és profiknak egyaránt. Nagy teljesítmény kedvező áron, pofonegyszerű kezelés és fényerőben konstans, színhőben viszonylag konstans teljesítmény, ha valakinek csak ez kell, hogy kiszámíthatóan villanjon, egyszerű legyen kezelni és ne legyen drága, akkor a Basic 10-ben nem fog csalódni. Egyedül az 1/32-ed értékig szabályozhatóság, ami esetlegesen problémát jelenthet, nem próbáltam de szerintem egy portréobival f/4 rekesszel, ISO50-100 környékén még jók lehetünk ezzel a teljesítménnyel, nem fogja szénné égetni a fotónkat. Ez az 1/32-ed inkább külsőben jelenthet problémát, ha pislákoló környezeti fényekkel szeretnénk összepasszintani ISO800-1600 környékén, akkor lehet, hogy a Basic 10 egy atomvillanást fog produkálni a környezethez viszonyítva. De ez inkább a rendszervakuk, FlashMobok területe, a Basic 10 amúgysem ideális a külsőbe hurcoláshoz, mert mint említettem nagy, viszonylag nehéz és a beállítóizzóját állandóan ki-be kell csavargatni szállításkor.

A 3 éves garival kapható Mikrosat Basic 10 a cikk írásakor 149.000 Ft a webshopban.

 

 

 

 

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here