MEGOSZTÁS

A Nikon bemutatta a legújabb csúcsvakuját az SB-5000-et. Mikor megláttam nem értettem, mikor elkezdtem kinyomozni hogyan működik, nem hittem a szememnek. Épp most 3 éve, hogy a Yongnuo bemutatta az YN622N kioldót, ami kb ugyanezt tudja, és épp most fél éve, hogy a Yongnuo bemutatta az YN685 vakut, ami az előbbi kioldóval párosítva totálisan ugyanezt tudja. De ne szaladjunk ennyire előre.

Először gyorsan a kötelező körök:

  1. Az új SB-5000 vaku az SB-910 csúcsvakunál magasabbra pozícionált, jelenleg ezt szánják csúcsvakunak
  2. Valamiféle beépített hűtőrendszere van, így nem tud túlmelegedni
  3. Beépített rádiós vevőegység van benne (a Nikonnál elsőként), jeladónak egy apró kütyüt kell a gépvázra tenni, de a vezérlést kamera-menüből kell végezni, erre pedig csak az újonnan bemutatott D5 és D500 képes.
  4. Beilleszthető a korábbi Nikonos infra (CLS) rendszerbe is, akár egyidejűleg a rádióvezérléssel.
  5. Master vaku csak infra alapon lehet, rádióvezérlés esetén csak slave vakuként tud működni.
  6. A rádióvezérlés hatótávja 30 méter.
  7. A vaku kulcsszáma 34,5 méter 35mm-en és 55 méter 200mm-en
  8. Zoomfej 24-200mm
  9. Kisebb mint az SB-910 de erősebb

Az új Nikon vaku bemutatásakor két szótól hemzsegett a sajtóközlemény, a “hűtés” és a “rádió” szavaktól, megszámoltam, a rövid sajtóközleményben ez a két szó 10x szerepel és nagyjából ugyanazt a két mondanivalót ismételgetik 2-3x (hogy mennyire jó a hűtés és milyen kreatív dolog a rádiós vezérlés), majd a végén a Nikon egyik vezetője a saját szavaival is elmondja ugyanezt harmadszor vagy negyedszer. Azt, ami egyszerűen nem igaz:

„A Nikon mindig is az élen haladt a kreatív fotós megvilágítások terén, folyamatosan bizonyítva megbízhatóságát, sokoldalúságát és a teljes rendszerintegrációt. A rádióvezérlés beépítésével az új SB-5000 könnyen megoldja az olyan problémákat, mint a rálátás hiánya vagy az éles napfény. És az új hűtőrendszernek köszönhetően, amely megnöveli a folyamatosan leadható villantások számát, és megszünteti a kényszerű leállásokat, az SB-5000 kitűnően teljesít, kivételes vezérléssel. Ez egy izgalmas sokoldalú vaku a profiknak, akik állandóan jó teljesítményt igényelnek.”


Ez talán így volt 5-8 évvel ezelőtt, de ma már nem így van. Ma a Nikon a kreatív fotós megvilágítások terén csúnyán el van maradva (ahogy a Canon is, bár ők az RT rendszerrel egy-két lépéssel előrébb járnak). Sokoldalúság és teljes rendszerintegráció? Az új vaku csak a most bemutatott D5-tel és D500-zal működik teljeskörűen. Nincs egy dedikált vezérlő fizikai gombokkal és kijelzővel, amivel régebbi gépekkel is használni tudnánk. Nincs egy rádiós vevőegység amivel a régi Nikon vakuinkat bevonhatnánk az új rádiós rendszerbe. Most úgy megnézném az arcát azoknak, akik az elmúlt fél-egy évben vettek SB-910-et méregdrágán.
“A rádióvezérléssel könnyen megoldja az olyan problémákat mint a rálátás hiánya vagy az éles napfény” WTF??? 2016-ban még erről beszélgetünk? Amikor már Joe McNallyn kívül tényleg senki nem használ infrás vakuvezérlést, mert mindenki aki vakuzik vett már legalább egy tizenötezer forintos rádiós kioldót? (Szerintem már McNally se, csak élénken él a könyve az emlékezetemben)
“Ez egy izgalmas, sokoldalú vaku a profiknak” – jelzem, hogy a profik már rég megoldották ezt a dolgot nélkületek, és a mostani húzásotokon csak nevetnek. Ez minden csak nem sokoldalúság!

Kinek fogja eladni a Nikon az SB-5000-et? Az újdonsült D500 és D5 tulajoknak? Mert más emberek számára semmivel sem tud többet, mint az SB-910, leszámítva mondjuk a hűtést.
És a D5 és D500 tulajok miért vennék meg? Hogy aztán vegyenek hozzá egy WR-R10 jeladót, amit bele kell dugni a WR-A10 adapterbe, és ezt a kettőt együtt kell csatlakoztatni a kamerához, hogy aztán a vakut úgy tudják irányítani, hogy:
Menü gomb -> Photo Shooting Menu -> Flash Control -> Remote flash control -> Group kiválasztás…és itt lehet megadni, hogy melyik csoportot akarjuk vezérelni, majd azt tetszőlegesen beállítani…. a 4.-5. szintű almenüben…
Emlékezzünk csak…a Yongnuo bemutatta az YN622 TTL kioldót, ami ugyanezt tudta csak Canonnal. Menüből vezérlést. Aztán bemutatták az YN622N Nikon verziót is, de rájöttek, hogy ezzel sokra nem mennek, mert a Nikonokban nincs vakuvezérlés menü, ezért gyorsan bemutattak egy dedikált vezérlőt gombokkal és LCD-vel, hogy a Nikonosok is tudjanak távvezérelni. Ezt viszont megirigyelték a Canonosok, hiszen sokkal jobb dedikált gombokat és kijelzőt használni, mint menüben bogarászni, így megkapták ők is a dedikált vezérlőt az YN622-höz. Az első generációs YN622-k valós hatótávja 20-25 méter körül volt, az új YN622II már tudja a szokásos 100 métert. Tavaly bemutatták az YN685 vakut ami beépített vevős, így használható az YN622 rendszerrel.
Erre mit lép ma a Nikon? Elindul azon az úton, ahol a Yongnuo 2013-ban. Kiad egy vakut és egy vezérlőt, melynek 30 méter a hatótávja és csak kamera menüből lehet vezérleni, ami a világon jelenleg található kb 150millió (csak mondtam egy számot) Nikon DSLR-rel rohadtul nem kompatibilis, csak azzal a két géppel, amit most fognak a polcokra tenni. Egyben bízhatnak a Nikon júzerek, hogy a többi relatíve újabb gépvázhoz most ki fognak adni egy firmware frissítést, így megjelenik majd a menüjükben a vakuvezérlés lehetősége. UPDATE: időközben leesett, hogy ilyen soktűs csatlakozó se a D750-ben, se a D600/610-ben nincs, és persze a négyjegyű Nikon szériákban sem. Szóval ha firmware frissítés ki is jön, az az őskövület D300s-et biztosan nem fogja érinteni, így maradt a D800/800E/810 és a D4/4s, és ennyi.
És mindez gondolom úgy lesz majd, hogy a vakuért elkérnek úgy 160-170ezret, a jeladó+adapter kombóért meg 30-40ezret. Egy szerencséjük van, hogy a Yongnuo YN685-ből egyelőre csak Canon változat létezik, merthogy az 55ezer Ft, hozzá a dedikált vezérlő 16ezer Ft, ami kicsit kedvezőbb árfekvés, mint ami a Nikontól várható és használhatóbb is.

Engem kiakasztottak ezzel a húzással, nem tudom ti hogy vagytok vele. A Canon legalább villantott valamit az RT rendszerrel, már két vakuja is van hozzá és egy csini vezérlője, amit Kína-szerte koppintanak, tehát etalon lett, amit alkottak. 2012-ben! 4 éve volt a Nikonnak kitalálnia valamit, és ennyire futotta??? Megáll az ész!

Zárszóként még emlékezzünk meg a hűtésről, ami egy jó dolog, de szintén nem egyedülálló, a Nissin MG-8000 vaku eddig is lazán lekörözte hőkezelésben a top Canon és Nikon vakukat.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here