MEGOSZTÁS

Hál’ Istennek egyre több dupla és tripla vaku- és erőnyőtartót kapunk a gyártóktól, most is egy ilyen került hozzám a Jinbeitől.

A tartó teljes neve Jinbei JB11-054 és 4.990 Ft-ért kapható a Mikrosatnál. Formája klasszikus (azt hiszem már nevezhetjük így), vagyis a három rendszervaku háromszög alakban helyezkedik el rajta, az ernyőt pedig a közöttük lévő lyukba tolhatjuk. Szerintem ez a leginkább kompakt megoldás a többvakus tartók közül, és kényelmesen használható.

 

 

 

A Jinbei JB11-054 teljes egészében fémből készült, így elég masszív kivitel, ez fontos, volt már nekem hasonló tartóm csak műanyagból, ami két-három (nem túlzás) használat után néhány megszakadt menet révén gyakorlatilag használhatatlanná vált. Konkrétan ez volt az (ld. jobbra), de már nem tudom melyik gyártótól származott, mindenesetre ha tehetitek, kerüljétek. Ráadásul ehhez még külön billenthető fej kellettt, mert a lámpaállványon ez egyenesen állt.

Ennél sokkal jobbak a fémből készült kivitelek, ezen belül is azok, melyeken valamiféle billentő mechanizmust találunk. A Jinbei JB-11-054-en ezt egy fém gömbfejjel oldották meg. Azért megjegyezném, hogy ez sem feltétlenül a legjobb megoldás, mert ilyen pici méretben nehéz egy gömbfejet rendesen megszorítani, túl nagy az erőkarja az ernyőnek. Egy 80-as, 100-as körüli ernyővel még talán nem lesz gond, de egy 150-es ernyővel – ahol igazán értelme van a három vakunak – már akadhatnak gondok. Sajnos ekkora ernyőm nincs itthon, csak 110-es, azt viszont masszívan tartotta az adapter, igaz rendesen meg is kellett húzni hozzá.

 

A vakupapucsok is fémből készülnek, saját szorítóval rendelkeznek, így ha a vakut úgy tesszük bele, hogy meghúzzuk a papucs szorítóját is és a vaku szorítóját is, akkor elméletileg nem érhet minket meglepetés. Ennek ellenére ez a fajta vakurögzítés nem tartozik a kedvenceim közé, nekem esett már ki ilyen ún. cold-shoe-ból vakum, mert valamelyik szorító (a papucsé vagy a vakué) nem lett rendesen meghúzva. Ennek pedig egy törött vaku és egy törött rádiós vevő lett az eredménye.

 

 

 

 

Néminemű hátránya még ennek a Jinbei tartónak, hogy a leggyakoribb lámpaállványokra nem tudjuk rátenni, ugyanis az alján menetet találunk és nem spigot-lyukat, ráadásul menetből is a 3/8″-est. A webshop leírásban az szerepel, hogy 1/4″-es és 3/8″-es lyuk is van rajta, de a 1/4″-est nem találtam. Először azt hittem, hogy a talpat meg lehet fordítani és úgy kapunk kisebb lyukat, de nem sikerült kiszednem a helyéről. A lényeg az, hogy ezt olyan lámpaállványokra lehet tenni, melynek a spigotja kivehető, ugyanis ezekben szokott lenni olyan, aminek az egyik oldala 1/4″-es, a másik meg 3/8-os, ld lent.

 

Baloldalon a 1/4″, jobboldalon a 3/8″ állványmenet. A Jinbei az utóbbira csatlakozik.

Ilyen 3/8-os menetet találunk egyébként a komolyabb fotóállványokon is, ha levesszük róluk az állványfejet (a negyedes az a méret, ami a fényképezőgép talpán van).

 

 

Nem tudom, hogy kell-e taglalnom, hogy mire jó egy ilyen tripla vakutartó, de röviden megteszem: Egyrészt egy nagyobb ernyőt 3 vaku jobban ki tud világítani, mint egy, másrészt nagyobb fényerőt kapunk ezáltal. 3 azonos erejű vakut villatnva 1,5FÉ-kel erősebb fényt kapunk, mint egyetlen vakuval, így több erőt, vagy épp rövidebb feltöltési időt, gyengébb akkuhasználatot tudunk kihozni belőlük.

 

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here