MEGOSZTÁS

Tavaly augusztusban írtunk az első mobilos vakufénymérőről, az LxMeterről.

A Lightingrumours weboldal tájékoztatása szerint megjelent az első teszt a SmartSensor 04 típusú fénymérőről, melyet Android okostelefonhoz lehet csatlakoztatni és folyamatos illetve villanófényt egyaránt tud mérni. Ára 59 Euro és az LxMeter nevű appal lehet használni.

Az első, olasz nyelvű teszt szerint azonban kiderül, hogy míg folyamatos fény mérésére teljességgel alkalmas, ugyanakkor villanófényt meglehetősen korlátozottan lehet mérni vele a szenzorának “szaturációs pontja” illetve annak korlátozottsága, továbbá a villanási idő befolyásolása miatt. Gondolom ezt úgy kell értelmezni, hogy hamar eléri maximális fénymennyiséget, amit még fel tud dolgozni. Ergo ha túl erőset villan a vaku, továbbá ha különféle villanási idejű vakukat egyszerre használunk, akkor csak egyenként tudjuk megmérni őket, egyszerre nem.

A Lightingrumours kitér arra az információra is, miszerint érdekesség, bár kevésbé hasznos ugyanezen cég SmartSensor 05 típusú kütyüje (ugyanúgy 59 euroért), mely egy Geiger-számláló, így sugárzást tudunk a telefonunkkal mérni. Ha már a látható fényt nem tudjuk rendesen bemérni vele, legalább a nukeáris sugárzást lehessen. 😉

Hozzáteszem nem az LxMeter SmartSensor az egyetlen mobilra csatolható vakufénymérő, a nála nevesebb Lumu is előrukkol egy hasonlóval, bízunk benne, hogy az pontosabb lesz.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here