MEGOSZTÁS

Megérkezett a Mikrosathoz a kínai Yongnuo márka legújabb üdvöskéje az YN-500EX névre keresztelt TTL rendszervaku. Cégünk eddig is előszeretettel forgalmazta a Yongnuo termékeit, nem véletlenül. Több éves világítástechnikai tapasztalatunk is azt mondatja velünk, hogy ez a márka bizony versenyképes a nagy gyártók hasonló termékeivel, a nyújtott szolgáltatások körében mindenképpen, de eddigi tapasztalataink alapján minőségben és megbízhatóságban is. Az áruk mégis töredéke a Canon vagy Nikon alternatíváknak.
 

 

 

A legújabb Yongnuo termék az YN-500EX TTL-képes rendszervaku egyelőre csak Canon vázakra. Eddig is volt már a Yongnuonak többféle TTL vakuja, az általunk forgalmazottak közül ilyen az YN-565EX és az YN-568EX. Utóbbit mondhatnák az YN-500EX nagytesójának. A Yongnuo rendszerint a Canon termékeit koppintja, leginkább külsőleg, de jórészt tudásban is. Ha tehát Canon párhuzamot nézünk, akkor a Yongnuo YN-568EX nagyjából megegyezik a Canon 580EX II-vel, a Yongnuo YN-500EX pedig a Canon 430EX II-vel. Ez azonban csak egy durva összevetés, nézzük inkább részletesen miben különböznek egymástól ezek a rendszervakuk.

A legegyszerűbb táblázatos formába önteni a dolgot:

 

 

 

 

 

 

Az YN-500EX tehát, mint említettem fentebb a Yongnuo YN-568EX kistestvére. Szinte mindent tud, ami a bátyó, de valamivel kisebb a kulcsszáma, ennek ellenére 1/64-ed-nél kisebb teljesítményre nem lehet állítani manuál módban, továbbá az YN-500EX a hagyományos PC szinkroncsatlakozót kapta a modernebb 2,5mm-es jackdugó helyett.

 

 

 

 

 

 

A vaku építési minősége nem hagy kifogásolni valót maga után, egy hangyányival “műanyagosabb” mint a Canon vakuk, de még így is nagyon egyben van. Az elemfedél már régóta patent a Yongnuonál, nem nyeklik-nyaklik mint az elsőszériás (YN-460) terméküknél. A gombkiosztás a Canon 430EX-et idézi, de a középső vezérlő gombok jobbak nála. Ezek mikrokapcsolósak és könnyen nyomogathatók, míg a Canon 430EX-nél szinte körömmel kell benyomni őket. Ha már a gomboknál tartunk, a bejelentéskor azt mondták, hogy nem csak az LCD kap háttérvilágítást, hanem a gombok is. Az egyik amerikai szakmai oldalon még lelkendeztek is, hogy a rendezvényfotósoknak ez milyen jól fog jönni. Ehhez képest nincsenek megvilágítva a gombok, pedig lehetnének, hiszen a felső gombsor átlátszó műanyagból van, de a LED-et sajnos kispórolták mögülük. Először azt hittem, hogy csak a nálam lévő tesztpéldány ilyen, de a neten nézegetve a fotókat sajnos egyiken sem látom, hogy világítanának a gombok.

 

 

 

 

Az LCD kijelző kellően nagy és informatív, könnyen kiigazodunk rajta. A narancs színű háttérvilágítás nem automatikus, gombnyomásra tudjuk aktiválni és 8 másodperc múlva alszik ki, ha nem nyúlunk a vakuhoz. A gombon nincs jelölve, de egyébként a háttérvilágítás gombot hosszan nyomva tudjuk be- és kikapcsolni a hangjelzést, ami off-camera vakuzáskor hasznos kis funkció. A hangjelzés bekapcsolása esetén (amit egy kis hangjegy jelez a kijelzőn) vaku csipog ha elvillant, csipog ha feltöltött, csipog ha merülőben vannak az elemek és egyéb más funkciókat is jelez (pl al-/túlexpo, túlmelegedés).

A vakufej zoomja állítható automatára, ekkor igazodik a használt objektív gyújtótávolságához, illetve vezérelhetjük manuálisan is 24-105mm-ig, amit megtehetünk az összes üzemmódban. A vakufej felfelé 90 fokban, lefelé 7 fokban dönthető, jobbra 90 fokban, balra 180 fokban forgatható. Sajnos ebből a vakuból is épp az a 90 fok maradt ki, amire akkor lenne szükségünk, ha portrémarkolattal fotózunk és magunk mögé akarunk villantani a plafonra. Kevés vaku van jelenleg a piacon, ami 360 fokban fordul. Kapunk viszont kihúzható, 14mm-es látószöget produkáló diffúzor lapkát és fehér fényterelő lapkát is.

 

 

 

 

 

A elérhető üzemmódok a következők:

ETTL: ami valójában E-TTL II, vagyis a vakut vezérelhetjük az arra alkalmas Canon gépvázak menüjéből is. TTL módban +/- 5 FÉ-el korrigálhatjuk a vakunk villanását az automatika által mért értékhez képest. Ezt persze csak akkor tehetjük ekkora határok közt, ha magán a vakun végezzük el a korrekciót. TTL módban rendelkezésre áll Bracketing, vagyis vakuexpozíció sorozat is +/- 3FÉ tartományban 1/3 lépésenként szabályozva.
Manuál: ekkor a vakunk fényerejét 1/1 és 1/64 erő között szabályozhatjuk kézileg. Az 1/64 alsó érték meglepő, ugyanis az összes mai Yongnuo vakut 1/128-ig lehet leszabályozni, és a bejelentéskor ezt is így hirdették (ez pont olyan, mint a megvilágított gombok). A vaku erejét a középső vezérlő gombokkal 1 illetve 1/3 FÉ-ként állíthatjuk.
Multi: ez a stroboszkóp üzemmód, ahol megadhatjuk 1-100Hz között a vaku villogási sebességét, és megadhatjuk a villanások számát. Értelemszerűen e két érték kölcsönhatásban van egymással.
Slave módok: az YN-500EX gyakorlatilag 4 féle Slave módot tud. Az első kettő a TTL Slave üzemmód, amikor a vakut egy másik, Master vaku vagy vezérlő egység irányítja. Ebből egyszerre kapunk a készülékben Canon és Nikon kommunikációt (“Sc E-TTL” valamint “Sn i-TTL” jelzéssel), vagyis a Yongnuo YN-500EX-et vezérelhetjük minden olyan vakuval vagy eszközzel, ami képes Masterként (Commanderként) működni. Ilyen például a Canon 580EX, 600EX, ST-E2, vagy a Nikon SB-900, SB-700, SU-800, továbbá egyes Canon és Nikon gépvázak beépített vakui. Fontos azonban tudni, hogy egyszerre csak egy nyelven beszél a kis Yongnuo: vagy canonul, vagy nikonul. Ha TTL Slave módban használjuk az YN-500EX-et, a vaku vezérlő gombjaival választhatjuk ki a használni kívánt kommunikációs csatornát és több vaku használata esetén az A,B vagy C csoportot, amelyikbe épp sorolni szeretnénk az YN-500EX-et.

A Yongnuo YN-500EX Masterként (Commander vakuként) nem tud működni. Ha olcsó Commander megoldást keresünk a Yongnuo háza tájáról, akkor a Yongnuo ST-E2 kioldójával tudjuk vezérelni az YN-500EX-et.

A másik két Slave mód pedig az optikai kioldás, amikor is egy másik vaku fényére villan el a Yonguo manuál módban. Az S1 a normál cell üzemmód, amikor az első fényimpulzusra villan a vaku, az S2 mód pedig akkor használatos, ha más TTL vakuk fényére akarjuk elvillantani. Ebben az üzemmódban figyelmen kívül hagyja az első fényimpulzust (a TTL vaku mérővillanását) és a másodikra fog elvillanni. Próbáim alapján hozza a Yongnuo standardet, vagyis direkt rálátás esetén nagyon messziről is elvillant másik vaku fényére, kitakart állapotban pedig függ a környezettől. Ha falak veszik körbe amiről vissza tud verődni az irányító vaku fénye, akkor így is megbízhatóan működött.

A TTL mérés tapasztalataim alapján pontos, a villanások stabilak, a vaku színe szigorúan házi eszközökkel történő méréseim szerint 5300 Kelvin körüli, és némileg magentás, de ez utóbbi talán betudható Canon betegségnek is – én Canonnal nem készítettem még olyan vakus képet, amin ne kellett volna -20 körülire húzni a Tintet RAW-ban.

Az YN-500EX-ből nem maradhatott ki az AF segédfény sem, ami kellően erős (15 méterig simán jó), kör alakú, és olyan mintája van, mint a diamond vaslemezeknek, viszont közelre (2-2,5m-re) világítva elég kis kört fed le, van hogy kiesik a középső AF pont látómezejéből.

A feltöltési idő megfelel a gyárilag megadott 3 másodpercnek, teljes erejű villanás esetén Eneloop akksikkal. Ezzel mindenhogyan be kell érnünk, ugyanis az YN-500EX-hez nem csatlakoztathatunk külső elemtartó, ami gyorsítaná. A Yongnuok ilyen szempontból egyébként mind jól teljesítenek, aminek nem csak sorozatlövéseknél van áldásos hatása, de a stroboszkóp üzemmód határait is kitolja.

Ami a szinkronizálást illeti, kapunk HSS gyorsszinkron üzemmódot, melyet ETTL és Manuál üzemmódban is használhatunk, illetve szinkronizálhatjuk a villanást 2. redőnyre is. Ja, és természetesen ez a Yongnuo is megjegyzi a beállításokat kikapcsolás és elemcsere után is.

Konklúzió

Azt kell mondjam ez a villanó a 46ezer forintos árért talán a legjobb ár/érték arányú TTL vaku a piacon. A mestervaku funkciót leszámítva gyakorlatilag mindent tud, amit egy mai modern vakunak tudnia kell, ráadásul a Canon és Nikon rokonokhoz képest töredék áron, de megbízható módon. Én speciel a Master módot sem hiányolom belőle, ugyanis az infrás kioldás már a múlté, a jövő pedig a rádiós vezérlésé. Persze ez nem érv annak, aki kiépített már egy infrás rendszert, de nekik jó eséllyel van vezérlő vakujuk, Slave-ként pedig könnyedén beilleszthetik a rendszerükbe az YN-500EX-et, legyen szó akár Canon akár Nikon rendszerről, hiszen ez a vaku mindkét vezérlő rendszerrel kommunikál. A jelenlegi “Canonos verzió” jelző csak a gépvázon, vagy rádiós kioldóval történő használatra vonatkozik. Egy kicsit sajnálhatjuk a 1/128 vakuerő, és a külső elemtartó csatlakozás hiányát, továbbá a beígért gombvilágítást, de ennyi pénzért azt hiszem együtt tudunk élni ezzel a ténnyel.

A Yongnuo YN-500EX vaku megvásárolható a Mikrosatnál.

 

 

 

 

 

 

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .