MEGOSZTÁS

Ahogy a pletykákban elhangzott és mi is beszámoltunk róla, megérkezett a Canon Speedlite 600EX II-RT (fontos, nem 600EX-RT II :P) rendszervaku, vagyis 4 év után frissítést kapott a Canon csúcsvakuja.

Sajnos se világmegváltó fícsör, se E-TTL III nem érkezett vele, csak egy egyszerű….ja, nem facelift mert ugyanúgy néz ki….szóval csak egy kis csiszolgatás, így nem gondolom, hogy a jelenlegi 600EX-RT tulajok, pláne nem a Yongnuo YN600EX-RT tulajok tömegével szaladnának a boltokba júniustól.

Az van ugyanis, hogy az új 600EX-RT II…bocsánat 600EX II-RT leginkább gyorsaságában mutat többet elődjénél, a Canon beharangozója szerint ugyanis 1.1-1.5x gyorsabb sorozatvillanásra képes, mint elődje, továbbá ha az új CP-E4N külső elemtartót használjuk, akkor dupla olyan gyors, mint az elődmodell. Állítólag ez a jobb hőkezelés és az átprogramozott villanási algoritmus miatt van (értitek, már egy egyszerű vakuvillanásnak is van algoritmusa…lehet a fény amit látunk már nem is foton, hanem 1 és 0 bitekből álló digitális elmejáték? 😉 ) …bocs hosszú volt a hét…

A Canon szerint még egyszerűsített kezelőfelület is jön az új vakuval, ez azonban nem tudjuk mit jelent, mert tökugyanúgy néz ki mint a régi vaku. Az biztos, hogy a tárcsát és a gombokat valamilyen módon testreszabhatjuk, így leggyakrabban használt funkcióinkat tehetjük könnyen elérhetővé – talán erre gondolt a Canon, amikor a “simplified” kezelőfelületet említi.

Újdonság még a fent említett elemtartón kívül az új “fóliázási” lehetőség is, ami a Mark II-es vakuval érkezik. Eddig egy víztiszta kupakot kaptunk a 600EX-hez, melybe tetszőleges gyári fóliát tudunk beapplikálni és kupakostól felcsattintani:

Régi fóliázási módszer

A 600EX ugye felismerte, hogy milyen fólia van rajta és leadta a drótot a kamerának, hogy az ennek megfelelő fehéregyensúlyt állítson be. Most annyi változott, hogy nem kell sérülékeny, könnyen elveszíthető fóliadarabkákkal bíbelődni, hanem maga a vakura tehető kupak színezett anyagában. Ahogy látom egyelőre 1/4-es és 1-es CTO létezik belőle, bár kevéske utánajárással azt vélem felfedezni, hogy a fóliás elődből is csak CTO létezett, tehát se CTB, se Plus Green nincs. Jóllehet a CTO-t használjuk a legtöbbet (újoncoknak: CTO – narancs fólia izzófényhez, naplementéhez, CTB – kék fólia árnyékhoz, Plus Green – zöld fólia hagyományos neonfényhez)

Minden másban a 600EX II-RT ugyanaz, mint a 600EX-RT. Köszönjük a figyelmet.

 

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here