MEGOSZTÁS

Ahogy korábban már beharangoztuk, a Broncolor új termékkel állt elő, mégpedig a Siros monoblokkos vakujuk akkumulátoros verziójával, a Siros L-el.

A Siros L sokmindenben megegyezik a hagyományos Sirossal, sőt inkább a Siros S-sel, azon belül is a WiFi-s verzióval. Nincs szó tehát sem TTL-ről, sem pedig klasszikus értelemben vett HSS gyorsszinkronról, ezt csak azért írom le, mert sokan úgy találgattak, hogy a Bron a Profoto B1-nek kíván ezzel 1/1 konkurenciát állítani. 

Valójában ugyanakkor annyi történt, hogy a pici, kompakt és egyben legolcsóbb Broncolor vakut ellátták lítium-ion akkuval, IGBT áramkörrel, hogy méginkább hordozható legyen és ideális társsá váljon a külsős munkákhoz. Igen IGBT áramkörös lett a Siros, ezáltal meglehetően gyors villanási időket kapunk tőle, amit a cég a beharangozóban nem is volt rest véka alá rejteni. Kétféle üzemmódja van ugyanis a Broncolor Siros L-nek, a normál és a speed mód, utóbbi esetében minimum vakuerőn akár 1/19.000s vakuvillanási sebességet is elérhetünk (t0.5 méréssel, t0.1-gyel ez kb 1/6300s), tehát gyors mozgás megfagyasztására ideális. Normál üzemmód esetén viszont a stabil színhőmérséklet a vaku prioritása a teljes vakuerő tartományban. Hozzáteszem a Siros S is ezt tudja és nem mellékesen a Mikrosat FlashMob széria is.

A Siros L júliustól kapható lesz 400J és 800J (Ws) teljesítménnyel egyaránt, épp mint az elődei, továbbá mindkét típust ellátták az RFi/WiFi kompatibilitással, vagyis beépített vevő van bennük, ami a Broncolor saját vakuvezérlőjével kompatibilis, továbbá a vakukat lehetőség van okostelefonról vagy tabletről is vezérelni, amiben a vakuház tetején lévő színes LED-ek lesznek segítségünkre (vagyis nem A-B-C stb vakucsoport van az appban, hanem kék-zöld-vörös stb, és a vakuk tetején a megfelelő színnel világítanak a LED-ek az azonosítás könnyítéseképpen).

A li-ion akksi a vakuház tetején kapott helyet, könnyedén cserélhető, és lemerülés esetén mindössze 75 perc alatt teljesen feltölthető, ami nem semmi. Gondoljunk csak bele, hogy egy szett Eneloop akkut is minimum 2 óra feltölteni, ez meg 1 1/4 óra alatt megvan. A 800Ws-ossal 200 villantást tehetünk teljes erőn, a 400Ws-os verzióval 440 villanást. Ez ugye a teljes erő, vagyis mondjuk 1/2-re állítva ez a szám már 400 és 880.

A Broncolor úgy hirdeti a terméket, hogy stúdióminőségű fényt tudunk létrehozni a Siros L-ekkel kültéren, ami igaz is, ehhez nem restek kihangsúlyozni, hogy milyen jó, hogy a villanócső szabadon van, így 360 fokban szórja a fényt. Köszönjük… 😀 (vagy lehet, hogy ez a Profotonak pici megmarása, amin nem csupaszt a villanócső?). Ezen felül azt sem restek kihangsúlyozni, hogy ezzel milyen jól túl lehet lőni a környezeti fényt, ezáltal kézben tarthatjuk teljesen a világítást. Azért ne legyenek illúzióink, a 400Ws ehhez ha nem is édeskevés, de nem valami sok, maximum felhős időben tudjuk kihasználni közelről használva. A környezeti fényt megzabolázni inkább csak a 800Ws-os verzióval tudjuk.

Arról nem is beszélve, hogy azt hogy kimaradt belőle a HSS még mi sem tudtuk. Úgy tudtuk, hogy TTL nem lesz benne, mert a Broncolor szerint az a kezdőknek való, de HSS-t tudni fog. Aztán most kiderült, hogy HSS-t ez is csak ugyanúgy tud, mint bármilyen más normál stúdióvaku, vagyis Pocket Wizard kioldóval és nem HSS-sel, hanem HyperSynccel, ami a villanási idővel játszik gyors kamera-záridők esetén. Ehhez viszont nem kell Broncolort meg PW-ot venni, ugyanezt megtehetjük egy Yongnuo YN622 kioldóval és bármilyen relatíve lassabb villanási idejű vakuval (jellemzően egyébként csak 1/1 vakuteljesítményen, legalábbis az IGBT vakuk esetén).

No és az ára? 2000 és 2250 Euro nettó. Köszönjük a figyelmet. 

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here