MEGOSZTÁS

Igen lehetséges. Mi Yongnuo YN622-vel próbáltuk, de bármilyen ál-HSS (Hypersync/Supersync/Overdrive Sync) kioldóval működik. Örülünk Vincent. Ha nem érted miről beszélek, olvass tovább.

 

A Mikrosat FlashMob 4 és 6 vakuival túl tudjuk lépni a vakuszinkron időt, és akár 1/8000s záridő mellett is lehetőségünk van vakuzni. Ezt talán tudta a kedves Olvasó eddig is, ahogy azt is, hogy ehhez meg kell venni a FlashMobhoz tartozó Swing III kioldószettet, aminek a vevője integrálható a FlashMob hátuljába, a jeladója pedig értelemszerűen a kamerára kerül. Ez nem olcsó mulatság, a Swing III adó ugyanis több mint 23.000 Ft, a vevő meg több mint 18.000 Ft, így összesen közel 42.000 Ft-ba kerül egy szett. Ha ez megvan akkor az ál-HSS-t úgy tudjuk elérni, hogy a vakut HSS módba állítjuk, ahogy a kioldót is egy hosszú gombnyomással. Eddig a már ismert rész.

Kiderült azonban, hogy a FlashMobok képesek biztosítani az ál-HSS funkciót a Swing III nélkül is, csupán egy olyan rádiós kioldó kell hozzá, ami tudja az ál-HSS-t. Azért nevezem így mert sajnos nincs általános neve a funkciónak, így a gyártók sokszor simán csak HSS-ként hivatkoznak rá, de ez nem ugyanaz, mint a TTL vakuk HSS funkciója.

HSS gyorsszinkron

(Canonnál HSS – High Speed Sync, Nikonnál FP-Sync – Focal Plane Snyc)

A vaku gyors záridőknél nem villan, hanem relatíve hosszú ideig vibrál, így meg tudja világítani a szenzor egészét, miközben a zárlamellák csak résnyire nyílnak a gyors expo miatt (és ez a rés fut le a szenzor előtt, vagyis a vaku végig vibrál amíg a lamellák által produkált nyílás lefut a szenzor előtt). Ez vakuerő veszteséget okoz, mert a vaku a rendelkezésre álló erőt nem egy nagy, rövid villanásra használja el, hanem egy relatíve hosszabb, emiatt gyengébb fényerejű vibrálásra. Ezt szemmel ugyanúgy villanásnak látjuk persze. A hagyományos HSS funkciót tudnia kell a vakunak is (csak TTL vakuk tudják), és a gépváznak is. Szín/fehéregyensúly eltolódás nem jellemző.

ál-HSS szinkron

(PocketWizardnál Hypersync /HS/, Yongnuonál SuperSync /SS/, Phottixnál OverDrive Sync /ODS/, Elinchromnál Hi-Sync)

Csak hosszú villanási idejű vakukkal működik, esetleg rövidebb villanási idejű vakukkal de ez esetben 1/1 max vakuerő körüli értéken, mert ott a leglassabb, akarom mondani leghosszabb a villanási idő. Itt is tudunk gyors záridővel, akár 1/8000s-mal fotózni, és a rádiós kioldó gondoskodik róla, hogy a vakut úgy ütemezve süti el, hogy a hosszú villanási idő végigvilágítsa az expót amíg a lamellák okozta rés lefut a szenzor előtt. Tehát a vaku nem vibrál mint a normál HSS-nél, hanem üzemszerűen villan csak a rádiós kioldó pár ezredmásodperccel késleltetve villantja el a vakut így a villanási görbe hosszú “farka” is érvényesül a megvilágításban. Hogy mindez pontosan hogyan történik, ne kérdezzétek, mi sem tudjuk, de a lényeg az, hogy a HS/SS/ODS gyorsszinkron a rádiós kioldón múlik, nem a vakun. Ez egyébként eredményezhet enyhe színeltolódást/WB eltolódást, és egyenetlen megvilágítást, vagyis a kép teteje felé enyhén sötétül a vakufény. A modernebb ál-HSS kioldókkal lehetőség van ezt enyhíteni, ugyanis finomhangolni tudjuk a késleltetés idejét, ezáltal minél több fényt belepréselni abba a rövid 1/8000s-ba, hogy minél kisebb legyen a kép teteje felé ható fénysötétedés.

És itt jön a képbe a FlashMob, ugyanis ha átkapcsoljuk a FlashMobot HSS üzemmódba, és olyan rádiós kioldót használunk ami tudja a HS/SS/ODS-t, vagyis az ál-HSS szinkront, akkor tudunk akár 1/8000s záridő mellett is vakuzni…drága Swing kioldó nélkül. Milyen kioldók tudják ezt? Például a Yongnuo YN622, vagy akár a Phottix Odin, vagy a PocketWizard MiniTT1 vagy FlexTT5, vagy épp a Godox Cells II. Ez azért jó megoldás, mert míg a drága Swing kioldót lényegében csak a FlashMobhoz tudjuk használni (igaz az erejét is tudjuk távvezérelni általa), addig a Yongnuot vagy a többit más vakukkal is tudjuk alkalmazni, még az is meglehet hogy egy szett van már otthon belőle.

Az egész HSS vs Hypersync sztorit egyébként az Elinchrom weboldalán remekül illusztrálják, katt ide. Ne essünk hasra ugyanakkor a marketingdumától, a weboldal bemutatja a normál HSS-t, a HyperSyncet és a Hi-Syncet, utóbbi valójában nem más mint amit fentebb említettem, vagyis olyan Hypersync, ahol finomhangolni tudjuk a késleltetést. Állításukkal ellentétben ezt nem csak az Elinchrom tudja hanem a Yongnuo, a Phottix és talán a Pocket Wizard is. A Yongnuo esetében ehhez az YN622-TX kell mert annak a menüjében lehet állítani. A FlashMob tehát az YN622 II-vel és az YN622-TX-szel egyaránt tud HSS-t (pontosabban SuperSyncet), csak egy rövidke szinkronzsinór kell hozzá, amivel összekötjük.*

*Értsd kell egy YN622 vagy YN622-II szinkronzsinórral a FlashMobhoz kötve, és kell egy YN622/YN622-II vagy egy YN622-TX a kamerára téve. Ha utóbbit használjuk lehetőségünk van finomhangolni a SuperSyncet.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here