MEGOSZTÁS

Tesztelésre került hozzám a Manfrotto Lykos Daylight nevű, kisméretű LED lámpája. Elsőre semmi extrának nem tűnt, egy a sok közül, ám kiderült, hogy egész bika és appal vezérelhető. Meg marha drága is.

 

A Manfrotto Lykos nevű LED szériája két tagból áll, az egyik a Bi-Color, mely 3200 és 5600K színhőt tud produkálni, a másik a Daylight nevű, mely nevéből könnyen kitalálható, hogy 5600K színnel világít. Ez utóbbi került hozzám tesztelésre. LED lámpák jöttek-mentek már itt nálam, ebben nem éreztem semmi különlegeset. Konkrétan annyira nem érdekelt, hogy egy hónapig itt állt a polcon tesztelére várva, sshh! ezt nem mondjátok el a Mikrosatnál! 😉 Miért? Mert se nem nagy. Mert se nem bivalyerős. Mert semmi olyan fícsört nem tud, amivel kitűnne a tömegből, Kínából 1000-féle hasonló LED-et lehet kapni.

De ha már itt van, gondoltam nem adom vissza tesztelés nélkül, pedig volt már ilyen, a Manfrotto vakupapucsba tehető, bringalámpa méretű LED-jét 3 hét után visszaadtam, mondván, hogy egész egyeszerűen nincs mit írni róla, egy fél cikket nem tenne ki az egy szem ceruzaelemről működő kütyü, max AF segédfénynek jó. A Manfrotto Lykos esetében viszont háromszor ért meglepetés. Először amikor megláttam a hátulján az LCD-t, másodszor, amikor megláttam a fényerejét, harmadszor pedig amikor megláttam az elképesztő árát.

A Manfrotto úgy hirdeti, hogy ez a LED azért jó mert erős, de könnyű. No a könnyűséget úgy tudták elérni, hogy meglehetősen vékony, üreges anyagból csinálták, így mondjuk ki, gagyi, kopogós érzetet kelt az ember kezében. Ezért lepődtem meg az árán, ugyanis ez a cucc több mint 130ezer Ft, a Bi-Color változat pedig meghaladja a 150ezret. Ennyiért már brutál lámpákat lehet kapni, valljuk be.

Ami az erejét illeti sajnos nem tudom összevetni a többi lámpával. Nem mondom, hogy gigamega fényereje van, de méretéhez képest nagyon jónak tűnt, a Yongnuo YN360 fénykardnál szemre kb 1-1,5 blendével tud többet, ráadásul míg a Yongnuo kard szórja a fényt 180 fokban, addig a Lykos inkább fókuszált fényt ad. Sajna azonban a gyártó luxban adja meg a lámpa fényerejét, mindenki más pedig lumenben, a kettő közvetlenül pedig nem átváltható…már amennyire értek hozzá. A Lykos 1600 lux fénymennyiséget produkál 1 méteren mérve. Mint említettem a többi gyártó lumenben adja meg a fényerőt. A kettő összehasonlításakor bejátszik a mérés alapját szolgáló terület is, egyik esetben sem tudom, hogy mérik ezt, így nem tudom összehasonlítani őket. A Wattsecundumokhoz jobban értek… Megjegyzem nem értem minek ez a kavarás? A vakuk kulcsszámával is variálnak a gyártók, most a LED-nél is ez lesz, hogy gondoskodnak róla a gyártók, hogy ne lehessen két lámpát érdemben összehasonlítani?

A Lykos fénye egyébként 93+ CRI indexű, tehát minőségi, ezt nyugodtan el is hihetjük (a Yongnuo 95-ös CRI-t állít a lámpáinál, de a kínaiak sokmindent mondanak). A lámpa színhőmérséklete a mérés szerint megfelel a beharangozottnak, kereken 5600K és -4Tint.

Az ereje 1-100%-ig állítható 1%-os lépésekben, én úgy láttam hogy 30%-ig látványos a fényerő változás minden egyes százalékpontnál, 40% fölött viszont 1-1%-nyi változást nem is látni. Mindezt egy színes LCD kijelzőn láthatjuk, ami szvsz sima parasztvakítás, semmi jelentősége. A nálam élvő Daylight példány egy szem skálát mutat a fényerőre, a képek alapján a Bi-Color két skálát és ennyi az LCD kijelző tudása. Ja, a sarokban mutatja, hogy akkuról vagy halózatról megy-e a lámpa. Fontos információ…

A lámpához vannak opcionális kiegészítők, a CTO szűrő állítólag széria, de én nem találtam a dobozban, továbbá lehet kapni hozzá mini softboxot, és egy Bluetooth modult, melyet csatlakoztatva okostelefonról és tabletről tudjuk vezérelni. Talán ez utóbbi esetében akad még némi jelentősége az LCD-nek, bár a tekerőn és a bekapcs gombon kívül semmilyen más kezelőszerv nincs, amivel bármit tudnánk kavarni az LCD-n. Hasznos dolog a távvezérelhetőség, de a BT modul 50ezer Ft fölött van, így pl egy teljes Bi-Color szett meghaladja a 200ezer Ft-ot. Egy háromlámpás szett több mint 600ezer. 

Annyi érdekesség még a cuccal kapcsolatban, hogy a Manfrotto nem tökölt azzal, hogy külön csomagolja a világ minden tájára szánt termékeket, hanem egy dobozba belepakolta a világ összes kábelét (amerikai, angol, európai meg még egy negyedik, amilyet életemben nem láttam).

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here