MEGOSZTÁS

Az aktuális divatőrületből a Yongnuo sem maradhatott ki, így előrukkoltak a saját fénykard/fényrúd/fénypálca termékükkel, aminek lényegében továbbra sincs magyar neve.

Az alapötlet az Ice Light volt, melyet Jerry Ghionis, a világhírű esüvői fotós nevével fémjeleztek(ill. fémjeleznek) és a Wescott gyártja. Aztán jöttek a klónok és a koppintások elsősorban Kínából. A legutolsó csatlakozó az őrülethez a Yongnuo lett az YN360 nevű termékével, mely nevétől eltérően nem 360 fokban világít csak 180-ban. Magyar neve nincs a terméknek, angolul jellemzően light sticknek hívják, tehát fénybot, vagy fényrúd vagy fénypálca, mit viccesen fénykardnak szoktuk hívni és erre már annyira ráállt a nyelvünk, hogy így marad. Ráadásul valljátok be ifjú padavanok, hogy gyerekkori vágyatok egy fénykard, hát most itt van.

Először is arról pár szót, hogy mire jó ez a fénykard? Kétségtelen, hogy egyedi fénye van, de a legnagyobb előnye, hogy egykezes, relatíve könnyű, akkuról működik, így a magányos hősök (mint a legtöbb fotós odakint) egyedül tudják használni. Fogantyújuk van, de állványra is feltehetők. A fényük nem is kemény fény, de nem is lágy, egészen pontosan olyan amilyennek akarom. Ugyanis ha a hosszát nézzük, akkor elég nagy méretű fényforrásról beszélünk, ha a szélességét, akkor szinte alig nagyobb, mint egy rendszervaku feje. Mi következik ebből? Baromi egyszerű: ha van egy függőleges kiterjedésű tárgyunk akkor ha erre keresztben tartjuk a lámpát lágy fényt fog produkálni lágy árnyékokkal, ha a fűggőleges tárggyal párhuzamosan tartjuk akkor meg kemény árnyékokat kapunk.

A Yongnuo megoldása egészen különleges, ugyanis tudunk belőle csiholni 5500K-es fehér fényt, fehér fényt CTO szűrővel, 3200K sárga fényt és lényegében bármilyen színt kikeverhetünk, hála az RGB ledeknek. Ráadásul erősebb, mint az Ice Light, az ugyanis 15W-os, emez meg 19W.

A fent említett variálhatóságot úgy oldja meg a Yongnuo, hogy a lámpát felszerelte 160db fehér LEDdel, 160db sárga LEDdel és 40db RGB SMD LEDdel. A legszebb az egészben, hogy mindhárom LED típust (illetve ha az RGB-t háromnak vesszük akkor mind az 5 LED típust) külön-külön tudjuk vezérelni.

{gallery}yn360{/gallery}

E szerint az alábbi lehetőségek állnak rendelkezésre:

  1. Felkapcsoljuk csak a 3200K-es LEDsort 01-99-ig szabályozhatjuk az erősségét.
  2. Felkapcsoljuk csak az 5500K-es LEDsort 01-99-ig
  3. Felkapcsoljuk a 3200K-es és az 5500K-es LEDsort egyaránt és 01-99 erősség között tetszőleges mértékben keverjük őket. Értelemszerűen a fénykard akkor világít a legerősebben, ha a 3200K-es sor és az 5500K-es sor is max erőre, 99-re van tekerve. Ekkor papíron 4300K körüli színhőmérsékletet kapunk, tehát a lámpa kb 4300K-en adja le a legnagyobb elérhető teljesítményét.
  4. Átváltunk RGB módra, ekkor a fenti két normál LED kikapcsol. Az RGB színeket ugyanígy tudjuk variálni, külön a vörös, külön a zöld és külön a kék színt tudjuk 01-99-ig szabályozni. Elméletileg, ha mindhárom azonos értékre van állítva, akkor fehér fényt kapunk, gyakorlatilag viszont ez annyira fehér, mint az én hasonló RGB-LED-es mennyezeti rejtett világításom otthon (az utcáról nézve kék színben úszik a lakás). Szóval fehér fényt ne így akarjunk elérni, egyrészt mert nem lesz fehér, másrészt meg így sokkal gyengébb, mintha az 5500K-es normál LED-eket égetjük. Színes dekorfénynek viszont szuperjó így a fénykard, nagyon szép mély színeket tud produkálni és bármilyen színt ki tudunk keverni.

+1: bármelyik üzemmódra rápattinthatjuk a fénykard hátoldalára mágnesesen rögzülő sárga CTO szűrőt (értelemszerűen az elejére is mágnessel rögzül). 

A valós Kelvin értékek az alábbiak (saját szürkekártyás méréseim szerint):

  1. Tiszta 3200K mód: 3000K / +2 Tint
  2. Tiszta 5500K mód: 5000K / -12 Tint
  3. Max fényerő: 3800K / -12 Tint
  4. 3200K mód + CTO: 2050K /+7 Tint
  5. 5500K mód + CTO: 2850K / -3 Tint
  6. Max fényerő + CTO: 2300K / 0 Tint

Ergo a CTO feltétet akkor használjuk, ha übersárga világításhoz szeretnénk idomítani a fénykardunkat, és akkor is a tiszta 5500K móddal kombinálva, így lesz kb gyertyafény színhőnk. Továbbá az is megállapítható, hogy elég sárgás, halogén-közeli színhője van a fénykardnak max erőn.

A Yongnuo YN360 egyébként 95+ CRI értékkel bír, tehát minőségi fényt ad ki magából.

A lámpa erejét, mint említettem 01-99-ig tudjuk szabályozni, egyenként, ez az Fine üzemmódra vonatkozik, Coarse módban 10-es értékenként ugrik 10-től 99-ig.

A fénykard 8V/5A hálózatról tud működni, vagy Sony NP akkuról. Sajnos egyik sem jár hozzá gyárilag, se az akku, se a hálózati tápegység, így a 32.500 Ft-os ár picit becsapós, mert emellé még költeni kell, ha nincs otthon tápunk vagy akkunk.

Említettem már, hogy a fénykard tehető állványra is. Erről 1/4″-es állványmenet gondoskodik és a gyártó megspékelte a dolgot egy okostelefonos távvezérelhetőséggel is. A Yongnuo YN360-ba ugyanis Bluetooth is került, így a Yongnuo appjával távirányítani tudjuk a rendszert…ami zseniálisan működik, az App Store-ból letöltjük az appot, elindítjuk, egy szemvillanás alatt automatikusan össze is csatlakozik a fénykarddal, felvillan rajta a BT logo, és onnantól kényelmesebben állíthatjuk a telefonon a funkciókat, mint magán a fénykardon. Több csatornát is tud vezérelni, bár arra nem jöttem rá hogy a fénykardon hogy tudunk csatornát állítani. Az alábbi screenshoton látható a kezelőfelület, mivel a gyári nyilak halványan látszanak ezért bekereteztem, benyilaztam őket: a narancs karikával jelöltekkel (fel-le) tudjuk a 3200K-es ledek erejét szabályozni, a fehérkarikás jobbra-balra nyilakkal pedig a fehéreket.

 

 

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here