MEGOSZTÁS

A Hasselblad tegnap bemutatta a világ első középformátumú MILC gépét az X1D-50c-t. Ezt a gépet nagyon sok fotós fogja szeretni.

Az egy dolog, hogy a gép közel negyedannyiba kerül, mint a Hasselblad H6D, annak ellenére, hogy ugyanúgy 50 megapixeles CMOS szenzorral rendelkezik és a Pentax 645Z-től eltérően nem 14bites, hanem 16bites RAW formátumot prudkál majd, mint a H6D, de a nagyokhoz hasonlóan központi záras objektívek lesznek hozzá. Magyarán ez jelenleg a legjobb ár-érték arányú középformátumú gép. De nem is ez okán írok róla a Vaku.hu blogon, hanem azért mert a terepen dolgozók és a vakut előszeretettel használók körében ez a gép nagy áldás lesz.

 A gép először is időjárásálló, pici és könnyű, tehát bátran kivihetjük a stúdióból. Ezen felül tud 12ezres meg 25ezres ISO értéket, így ha kevés a fény, akkor is boldogulunk vele (bár az AF-je még kérdéses, a hírek szerint nem túl jó, bár ezzel nem lógna ki igazán a KF gépek közül), és tud 14 FÉ-nyi dinamikatartományt, ha esetleg a napsütötte és árnyékos részeket, vagy eget és földet kellene összeexponálni. 

Az, hogy ISO100 a gép legalacsonyabb érzékenysége, ne zavarjon senkit. A vakusok szoktak ilyenkor keseregni és hiányolni az ISO50-et meg 32-t a vakuszinkron miatt. Itt azonban nincs ilyen gondunk. Nem kell se ISO50, nem kell HSS vaku, és nem kell Hypersync kioldó, de még ND-szűrő sem. A központi zár miatt ugyanis a gép 1/2000s-ig tud vakuszinkront, így a legegyszerűbb, legolcsóbb vakuval is tudunk gyorsszinkront elérni, ráadásul fényerőveszteség nélkül, ami hatalmas áldás!

A másik dolog, ami rendkívül pozitív húzás a Hassytól és újabb akadályt gördít el azelől, hogy a gép igazán el tudjon terjedni a fotósok körében az az, hogy a vakupapucs Nikon i-TTL kompatibilis. Vagyis Nikon rendszervakut, vagy épp harmadik gyártótól származó, Nikon kompatibilis vakut, rádiós kioldót, vakuvezérlőt, TTL stúdióvakut csatlakoztathatunk hozzá. Amiből valljuk be azért jóval több van a piacon, mint bármi másból (leszámítva persze a Canont). Ha bármilyen okos kütyü kijön Kínából, az tuti, hogy először Canon/Nikon kompatibilitással érkezik, így én magam is azok közé tartozom, akik nem szívesen váltanának Canonról más márkára, mert elveszítik ezt a lehetőséget. A Hasselblad X1D-re váltóknak tehát nem kell lemondani mondjuk egy Yongnuo rádiós vezérlésről sem.

Azt gondolod, hogy aki ilyen drága gépet vesz (a váz nettó 2.5 mio Ft, dupla objektív kittel nettó 4mio Ft lesz), az nem fog kínai cuccokal vesződni? Rosszul gondolod. Sőt egészen biztos vagyok abban, hogy sokan csak a gépvázat veszik majd meg első körben, meg egy adaptert hozzá és valami régebbi manuális Hasselblad vagy más középformátumú optikával fogják használni. Merthogy ez egy mirrorless gép elektronikus keresővel, amiben picit könnyebb a manuáilis fókuszálás mint tükörrel meg prizmával.

Nézzük csak meg mire képes egy Hasselblad (H5D-50c) a központi zárral meg a vakuval külsőben… Gatyát felkötni, Sails Chong in da House!

 

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here