MEGOSZTÁS

Végre hozzám is elérkezett a Cononmark legújabb vakuja. A korábbi felsülések után hendikeppel indult nálam a dolog, ám ha nem is tökéletes a cucc, de végül rászolgált a bizalomra.

 

Egy kis verzió-előzmény: Az első a Cononmark K4S nevű vaku volt, amit TTL+HSS vakuként aposztrofált a cég. Tesztünkből azonban kiderült, hogy ez csak duma, a HSS ugyan működött, de TTL-nek nyomát sem leltük. Ezt követte a Cononmark K4T típusú vakujuk, ami pótolta ezt az aprócskának korántsem nevezhető hiányosságot. A K4T már valóban tudott TTL-t a HSS mellett, de azért bele lehetett kötni. Egyrészt csak 400Ws-os volt továbbra is, másrészt a vakufej az akkuval zsinóron csatlakozott és a rendszerhez tartozó rádiós kioldó elég gagyi volt…meg még volt néhány bosszantó dolog, ami akkori tesztünkből kiderült.

Eztán érkezett a Cononmark i6T, a legújabb verzió, mostani tesztünk alanya. A vaku immáron beépített Li-Ion akksit kapott, tehát nem zsinóron csatlakozik külső akkuhoz, továbbá 600Ws-osra hízott és áttervezték a kezelőfelületét és a kioldóját is, továbbá más az elektronikája.

Ami a kioldót illeti, ez végre minőségi darab. Ellentmondások még mindig vannak, mint például a MODE gombot a gyártó MENU-nek hívja, de hogy miért… Viszont a kioldó és a vaku kezelőfelülete nagyjából már egységes képet mutat, és első használat alkalmával is érthető lesz.

Az i6T a gyártó szerint immáron 600Ws-os, de el kell keserítsek minden érdeklődőt, ugyanis sajnos nem annyi. Ahogy a FlashMob 6-ról is kiderült, hogy jó eséllyel közelebb van a 400-hoz, mint a 600-hoz, úgy a Cononmarkról is kiderült, hogy nem korrekt a számozás, ugyanis a FlashMob 6-nál is gyengébb sajnos. Használat közben már gyanús volt, hogy meglehetősen nehezen lehet vele túllőni a nappali fényt, nagyon közel kellett rakni a modellhez, hogy eredményre jussak. Itthon fénymérővel kimérve azonban kiderült, hogy a teljesítménye még a FlashMobétól is elmarad, én 300-400Ws közé saccolnám így. Ez valljuk be elkeserítő, hiszen a ráírt teljesítménynek alig a felét tudja csak.

{gallery}cononmark_i6t{/gallery}

De hogy mondjak valami jót is. A TTL szépen működik, bár még mindig nem sikerült megbarátkoznom magával a rendszerrel. Azért szerintem a rendezvényfotózást kivéve az emberfia ha vakut használ, akkor stabil villanási erőre vágyik nem pedig állandóan változóra, attól függően épp mit gondol a kamera. Márpedig egy stúdióvakuval nemigen rendezvényezünk. A TTL előnye ugyanis nem feltétlenül az, hogy automatikusan igazodik a kamera beállításokhoz, hiszen azokat nem sűrűn változtatjuk egy adott helyszínen egy adott jelenetben. A TTL előnye inkább az, hogy alkalmazkodik a távolsághoz, vagyis ha messzebb visszük a vakut erősebbet villan, ha közelebb, akkor gyengébbet. Ezt használjuk ki rendezvényen is többe között. Egyszóval a TTL funkció a Cononmarkban szépen működik, de nem nekem való.

A HSS annál inkább és ez is nagyon szépen muzsikál a vakun, akár 1/8000s záridővel is tudtam vakuzni vele…csakhát ide kellene igazán a kraft, ami ebben a vakuban nemigazán van meg. Van viszont egy nagyon nagy áldás benne, az pedig a gyorsaság! Olyan gyorsaság, ami kevés vakunak adatik meg. Fulll erejű villantás esetén ugyanis a Cononmark i6T kb 1 másodperc alatt újratölt, de az is lehet hogy kevesebb. Én mértem 0,9mp-et is, de kézzel indított stopperrel tizedmásodpercre pontosan sajnos nem lehet mérni. Azt viszont leteszteltem, hogy az 5D Mark III 6fps sorozatát a Cononmark 1/4-ed körülire állítva már le tudja követni.

Ami a vaku építési minőségét illeti, nincsen benne hiba, minden klappol, a szorítója is jól működik, a gombok is szépen teszik a dolgukat. Sajnos a cég még mindig nem engedte el a Comet bajonettet, vélhetőleg a kis méret megtartása érdekében, így a gyárilag érkező bélelt fémtáskában lévő ernyőreflektort tudjuk vele egyből használni csak, amennyiben nincs otthon Comet bajonettes fényformálónk. Természetesen lehet kapni Comet-Bowens adaptert, én is ilyennel próbáltam a vakut, de ez elég borsos, 15ezer Ft körül mozog. A táskában egyébként van még egy kézifogantú is, az állványcsonkot lehet lecserélni rá, így egy asszisztens kézben tudja tartani munka közben a Cononmarkot. A villanócső immáron nem besüllyesztett, hanem kiáll a vakuházból, így fényformálóval jobb használni és nagyon helyesen üveg védőbura öleli körül.

A Cononmark Leopard i6T Canon, Nikon és Sony kompatibilitással kapható, ára táskával, kioldóval 386.000 Ft. Ez sajnos elég sok. Ha hozná a 600Ws-ot amit ráírtad, vagy legalább egy 500-at, mint a Profoto, akkor azt mondanám, hogy jó vétel, legalábbis annak fényében, hogy a Profoto B1 AirTTL 600ezer+-ba kerül. Így viszont, hááát…. Nem tudom. Picinek pici, ügyesnek ügyes, használni jó, cserébe viszont gyenge és drága. Ki-ki maga döntse el.

{gallery}cononmark-sample{/gallery}

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here