MEGOSZTÁS

Nemrégiben teszteltük itt a blogon a Jinbei HD600-as akksis stúdióvakut, mely pozitív és negatív tapasztalatokat egyaránt hozott. Úgy tűnik a gyártó észbekapott, ugyanis előrukkoltak a HD610-zel, vagyis az utódmodellel, mely javítja az előd hibáit, így első blikkre azt mondom, egy tökéletes akkumulátoros TTL+HSS stúdióvakut kapunk.

 

A HD600-as legnagyobb erénye a stabil színhőmérséklet volt, és a valóban 600Ws-os teljesítmény. Bízunk benne, hogy az új HD610-es modell ezeket megtartja és úgy fejeli meg a dolgot az alábbi tetszetős fícsörökkel:

TTL és HSS + Manuál

A HD600 csak HSS gyorsszinkront tudott arra alkalmas kioldóval, a HD610-be viszont már TTL üzemmód is került, mely együttműködik Canon, Nikon kioldókkal (hogy melyekkel azt nem tudni egyelőre, én a Yongnuo YN622-re tippelek, hiszen az elődmodell is ezzel volt kompatibilis), illetve Jinbei új TTL vezérlőjével (TR-A6, TRS-V, TRS). A TTL mellett természetesen kapunk normál Manuál üzemmódot is, melyet egészen 1/256-od erőig le tudunk szabályozni (0.1 – 9.0 között állítható a vakuerő 1 vagy 0.1 lépésenként). HSS módban a vakuerő 4.0 – 9.0 között állítható. A vezérlővel egyébként A-B-C-D-E-F vakucsoportut tudunk külön-külön kezelni.

Három üzemmód

A TTL/Manuál módokon belül is kínál három üzemmódot a HD610, ez a Normal, a HSS és a Freeze. A Normált nem kell magyarázni, ahogy a HSS gyorsszinkront se nagyon (ez valódi, TTL alapú HSS, tehát nem Hypersync vagy Supersync). A Freeze pedig valamiféle gyors villanási idejű üzemmód, ahol a normál 1/8000s villanási idő (duration) helyett 1/19.000s villanási időt tud produkálni a vaku és akár 20fps sorozatlövést is le tud követni így. Nyilván ezt már csak nagyon gyenge villanási erő mellett teszi, az viszont nem derül ki, hogy nagyobb tejesítményen is gyorsabb lesz-e a villanási idő, mint a FlashMobnál. Max erőn normál és Freeze módban egyaránt 1/800s a villanási idő.

Hatalmas LCD kijelző és áttervezett akku

A régi modell egyik baja a pici kijelző volt pici gombokkal, melyek ráadásul nem is voltak egyértelműek. Most megkaptuk a nagy kijelzőt nagy betűkkel és számokkal és talán egyértelműbb kezeléssel is (hamarosan érkezik a tesztpéldány és írok róla itt a blogon). A HD600-nál a kis kezelőfelület oka a rosszul pozícionált akkumulátor volt, hiszen az vette el a helyet a kezelőfelülettől. A HD610-ben az új Cononmarkhoz hasonlóan a tetejére került a 6000mAh-ás lítium akksi. Ez 400 teljes erejű villanást garantál és saját kijelzőt kapott, mely gombnyomásra megmutatja hogy mennyi kakaó van még az akkuban.

Gyorsabb feltöltési idő

Az elődmodell elég lassú volt sajnos. Teknős és Nyúl üzemmódot is megkülönböztettek, teknős módban 5.5s volt a feltöltési idő full villanás esetén, Nyúl módban 4.5s ami még így is baromi lassú. Ne feledjük, hogy a Cononmark i6T 1 másodpercet produkál (bár a való életben nincs is 600Ws-os csak valahol 300 körül). Az új Jinbei HD610-ben már nem lesznek se teknősök se nyulak, csak masszív kondenzátorok, melyek 2.3s max feltöltési időt produkálnak, ami teljesen korrekt és használható, jobb, mint egy átlag rendszervaku.

A fentieken kívül van még 20W LED beállítófény, mattított védőbura a villanócsövön, és áttervezett szorítómechanika. A szinkroncsatlakozó viszont továbbra is kis-jack (3,5mm), a vaku pedig akku nélkül 2.3kg tömegű.

Árról egyelőre nem tudni, de gyanítom drágább lesz a HD600-nál.

{gallery}jinbeihd610-1{/gallery}

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here