MEGOSZTÁS

Nem akartam még írni erről “további intézkedésig” de mivel a neten kezdenek megjelenni erről a vakuról a cikkek, így egy gyors posztot szánnék neki. Megjelent ugyanis egy másik Canon rendszervaku klón, a Jinbei Caler 600EX-RT, amiből nálam is van pár hete egy tesztpéldány. Viszont vannak vele bajok…

A Caler 600EX-RT gyakorlatilag 1-az-1ben koppintása a Canon vakunak, míg a Yongnuo valamit azért változtatott a designon és a szolgáltatásokon, addig a Jinbei semmit. Teljesen megegyezik küllemre és funkcióra a Canon 600EX-RT-vel. A működésével ugyanakkor voltak gondok a tesztelés során, sok furcsaságot produkált, hol össze-vissza villant, hol nem lehetett FEC korrekciót végezni a kamerán csak a vakun, hol nem vette fel a zoom értéket az objektívnek megfelelően. Néhány próbálkozás után kiderült, hogy minden ilyen jellegű probléma egy tőről fakad, mégpedig onnan, hogy a vakutalp kontakthibás és néha elveszíti a TTL-kapcsolatot a vázzal.

A másik probléma a vakuval a korrekciós fólia volt. A Jinbei nem volt rest ezt is lekoppintani a Canontól, amit a Yongnuo nem csinált meg a saját vakujában azt a Jinbei meglépte: a vaku optikai szenzoron keresztül érzékeli, hogy milyen CTO fólia van rajta és fehéregyensúly adatot küld a kamerának. De sajnos nem jól működik. Full CTO és 1/2 CTO fólia van hozzá, a felest jól kezeli, 5500K-ről kb 4000K-re viszi lesz a fehéregyensúlyt a kamerában és így színhelyes képet kapunk, viszont az 1 blendés CTO esetében rossz adatot küld, 2600K-re viszi le 3200K helyett a kamera fehéregyensúlyát, így használhatatlanul kék fotót kapunk végeredményül. 

Egyelőre itt tart nálam a Jinbei Caler 600EX-RT, ezt a példányt visszaadom és kapok helyette egy másikat, hátha csak ez a rossz. Addig is ha valaki ilyen vakut vásárolna, feltétlenül próbálja ki, tegye fel a gépvázra, vegye le, mindezt többször és minimum 20-30 tesztfotót lőjön vele, változtasson rekeszt vagy ISO-t, hogy a vaku leköveti-e, cserélgesse az objektíveket, zoomoljon, próbálja ki a vakuexpo korrekciót kamerán keresztül, és próbálja ki a fóliázást is. Utóbbi esetben állítsa a kamera fehéregyensúlyt automatára, ekkor ugyanis TTL vakut csatlakoztatva a kamerának minden körülmények között helyes fehéregyensúlyt kellene produkálnia. Fólia nélkül 5500-6000K-t, 1/2 CTO-val 4000-4200K-t, full CTO-val 3200K-t. Ezt persze az LCD-n számszerűleg nem fogjuk látni, csak azt hogy bármilyen fóliát rakunk a vakura, a fehér ugyanúgy fehér lesz anélkül hogy a fehéregyensúlyhoz nyúlnánk. Ha nem így történik, ne vegyük meg a vakut!

További Caler teszt hamarosan.

 

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here