MEGOSZTÁS

Másodszor van nálam teszten a Jinbei Canon-klónja, íme a vélemény a termékről. Előzetesben annyit, hogy a Jinbei Caler 600EX-RT a sokadik Canon 600EX-RT klón Kínából. Míg a Yongnuo azért néminemű változtatást eszközölt a saját klónján, addig a Jinbei ezzel nem fáradozott.

Külső, felépítés

A vaku küllemre egy az egyben megegyezik a Canon 600EX-szel. Ugyanúgy forgatható-dönthető a feje (360/90 fokban, Lock gombbal), ugyanúgy 20-200mm-ig szűkíthető a zoomja, még a felirat is ugyanaz rajta. Ugyanazok a gombok, ugyanaz a vakupapucs rögzítés, ugyanaz a kijelző, ugyanazok a LED-ek. Ami a minőséget illeti végülis nem rossz, nyilván ennyi pénzért nem ugyanaz mint a Canon, de nem rossz.

Taps jár a gyártónak azért, hogy a vaku szinte semmit nem lötyög, kotyog a vakupapucsban, teljesen passzentos, nem úgy mint pl. a Yongnuo.

Üzemmódok

Itt is ugyanaz minden, mint a Canonnál, találunk E-TTL, Manuál, Multi és Ext-A és Ext-M módot. Utóbbi két üzemmód – ha valaki nem tudná – azt jelenti, hogy a vaku nem TTL elővillanásra és a kamera saját fénymérőjére hagyatkozik, hanem a saját beépített fénymérőjére. Vagyis expozíciókor elindul a villanás és amikor elégnek ítélt fény éri a vaku elején lévő fénymérő szenzort (a tárgyról visszaverődve), a villanás lekapcsol (az Ext.M módnál mi adhatjuk meg az ISO értéket és a rekeszt, az A-nál teljesen automata a rendszer). Ez régebbi mód, mint a TTL, kissé idejétmúlt már, de néhány vakuba még mindig beépítik. Tesztem alapján viszonylag pontos egyébként, használható direkt vakuzásnál és visszavert fényű vakuzásnál egyaránt. Próbáim alapján az jött ki, hogy tág rekeszen +1FÉ-kel lövi túl az ETTL-t, szűk rekeszen -0,5FÉ alullövi kb. Akkor lehet még hasznos az External (más vakuknál A, vagy Auto) üzemmód, ha a vakunkat nem áll módunkban TTL kioldóval használni, csak egyszerű manuális kioldónk van, de mégis szeretnénk valamiféle automatikát a vakuzáskor. Ekkor Ext.M-re állítva, ISO rétéket és F-értéket megadva tudunk manuális kioldóval is automatikus vakuvillanást elérni.

A vaku tud HSS gyorsszinkront és 2. redőny szinkront egyaránt, gond nélkül.

Vakuvezérlés

Ez is teljesen megegyezik a Canonnal, a vaku képes rádiós master és rádiós slave is lenni, ahogy optikai (infrás) TTL master és slave is, és tudja a hagyományos ALL, A:B, A:B+C csoportvezérlés mellett kezelni az A-B-C-D-E csoportos vakuvezérlést is, csoportonként külön beállítva, akár Manuál és ETTL módokat vegyesen. Ha a vakut Master módban használjuk zöld a kijelzővilágítása, ha Slave módra állítjuk átvált sárgára. Ennél a vakunál is azt mondom – ahogy a Canonál és a Yongnuonál is elmondtam már -, hogy annyiféle funkció és üzemmód van benne, hogy simán elveszünk a menüben. Bizonyára van logika a navigációban, de idő kell hogy megszokja az ember.

Teljesítmény

A vaku kellően erős, kategóriájának megfelel. Kb 4/10-ed FÉ-kel erősebb a Yongnuo YN560 vakuknál, magyarán valahol 1/3-ad és fél blende között. Ezt standard 35mm-en mértem, de mivel a Jinbei 200mm-ig zoomolható, így egy ponton mérve max zoom álláson még erősebb, mint a régebbi Yongnuok (az újabbak már szintén 200mm-ig tolhatók).

A feltöltési idő viszont elég hitvány, full erejű villantásnál 4.8mp-et mértem, ami nagyon gyászos. A feltöltést egyébként csipogással jelzi, de ez annyira halk, hogy nappali alapzajban már nem fogjuk hallani. Természetesen meg tudjuk turbózni a Calert egy külső elemtartó egységgel, hiszen van ilyen csatlakozója, ezáltal a feltöltési idejét is rövidíthetjük. Nézzük a jó oldalát, a lassú feltöltés miatt lassabban is használjuk így nehezebb túlhevíteni. 🙂

És akkor jöjjön a feketeleves:

Fóliázás

A mai profi vakuk felismerik, ha fóliát rakunk rájuk, majd “leadják a drótot” a kamerának, hogy az megfelelő fehéregyensúlyt tudjon automatikusan beállítani, és így tesz a Jinbei is. Persze ezt is a Canontól koppintotta, de ő legalább megtette, a Yongnuo pl ezt kihagyta a hasonló vakujából. Ehhez egy speciális gyári adapter kell, benne a speciális gyári színfóliával. Sajnos csak kétféle CTO-t adnak hozzá, se kék, se zöld fólia nincs, de a Canonnál sincs ez másképp (ráadásul kapni sem lehet, ha jól tudom). A dolog úgy működik, hogy a vakufej alján van egy aprócska LED, mely világítani kezd, ha a fóliaadaptert rácsattintjuk a vakura. Ez átvilágítja az adapter csatalkoztatásakor fölé került fóliát, és az így megszínezett fény egy aprócska prizmán keresztül visszajut a vakuba, így az elemezni tudja a színét és leadja a fehéregyensúly információt a kamerának.

Namármost a Jinbeinél ez csak félig működik. A negyedes CTO-val remek, az 5600K-es fehéregyensúlyt leviszi gyönyörűen 4000K-re és a WB helyes marad. A teljes CTO-t rátéve azonban 3200K helyett 2600K-re viszi le, így brutálisan kék fotót kapunk végeredményül. Az első Calert visszaadtam, hogy biztos csak az hibás, de sajnos a második Caler is ugyanezt produkálta.

Komolyan mondom nem értem az ilyet. Veszik a fáradtságot, hogy beépítsenek egy LED-et és egy fénymérőt, sőt mi több, valamiféle spektrofotométert, leprogarmozzák hozzá a szoftvert és egy ilyen apróságon elbukik a dolog. Raádásul nem használják ki rendesen, mert se CTB (kék), se Plus Green (zöld) színkorrekciós fólia nem érhető el a vakuhoz. Pedig még a tokban is van vagy 5-6 másik fóliának hely, amiben gyárilag a két CTO-t kínálják. Totál érthetetlen.

Megbízhatóság

Az első Caler jelölt hajlamos volt a kontakthibára. Néha megszűnt a TTL kapcsolat a gépváz és a vaku között, ami hibás működést, össze-vissza villanást eredményezett. Próbaképpen elvittem magammal esküvőre és befogtam a kiscsoportos képeknél, ahol ugye van ideje az embernek visszanézni az eredményt és korrigálni ha valami nem stimmel. 30-40 képből 1-2 azért elrontott a Caler, mert megszűnt a kapcsolat egy pillanatra a vaku és a gépváz között, emiatt a vaku az expozíciókor full erővel atomvillanást produkált. Ez volt az éles teszt közben, az otthni próbálkozáskor meg volt hogy 3-4 fel- és lecsatlakoztatáson keresztül nem sikerül rávenni a kapcsolatra, hogy átvegye a rekeszértéket és a zoomot, vagy hogy a gépvázról irányítani lehessen.

Ehhez képest jött a második Caler hozzám, ami azzal indított, hogy a fóliaadaptert rátéve lefagyott. Így tudtam lefotózni a fóliászenzor LED-jét, amiért köszönet a Jinbeinek, mert mostmár legalább tudom hogyan működik. 😀 (UPDATE: sajna idő előtt formáztam a memokártyát így nincs meg a fotó). De a vége az volt, hogy ki kellett szedjem az akkukat az újrainduláshoz. Később ezt nem produkálta és rövid tesztem alatt kontakthiba sem volt.

Végszó

Ez egy nagy tudású és remek vaku, de tele van tipikusan kínai gyerekbetegségekkel és itt most nem a mumpszra és a bárányhimlőre gondolok, hanem arra, hogy nem ismeri fel rendesen a fóliát, hogy lefagy, hogy kontakos. Emiatt azt mondanám, hogy hobbifelhasználásra ideális, de megbízhatatlansága miatt munkára ha lehet, ne fogjuk be.

A Jinbei Caler 69.000 Ft-ért kapható, ezzel szemben a nagyjából hasonló tudású Yongnuo 66.900 Ft.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here