MEGOSZTÁS

Tesztre kaptam egy ígéretes lámpát, de sajnos csalódnom kellett, több szempontból is. A lámpa persze használható, de jelentős kompromisszumokkal.

A Manda gyártmányú lámpa fotón nézve nagyon ígéretesnek tűnt. Fresnel lencse? Bowens bajonett? Erős, fehér LED? Akkumulátor és távirányítás? Egy álom!

Aztán mikor a kezembe került jött az első feketeleves. Sajnos gagyi műanyag. A fresneles refik egyik nagy előnye a fókuszálhatóság, ezen kerestem ezt a funkciót, de elsőre nem találtam. Azán kiderült, hogy a Bowens bajonettes fej mögötti gyűrűt kell tekerni és a lámpa feje elindul kifelé, így tudjuk szűkíteni a lámpa fényét. Ezzel nem is lenne baj, hanem kéne a két végállás között kb 15 fordulatot tekerni rajta, ami egy örökkévalóságnak tűnik. Ezzel se lenne baj, ha lenne lényegi különbség a szórt fény és a fókuszált fény között, de alig van, szemmel menet közben alig látni, inkább csak before-after fotókon tűnik fel, hogy picit szűkebb a fény. Ehhez jön még hozzá hogy a fej menete amit így használunk szintén elég gagyi műanyag, bár nagy terhelésnek nincs kitéve, de akkor se túl bizalomgerjesztő.

A lámpa ereje sem túl nagy sajnos. Kényszerből egy kajafotóhoz fogtam be, ahol ISO200-400 körüli tartományban f/16 körüli rekesznél bizony hosszú tizedmásodperceket 1/8-ad 1/16-odokat kellett exponálnom. Töredéke egy rendszervakunak vagy egy komolyabb Led-tablónak.

{gallery}manda{/gallery}

A lámpa a hátulján kapott egy megvilágított LCD kijelzőt, melyen százalékos értékben tudjuk nyomon követni az akkuállapotot és a fényerőt. Utóbbit 1%-os lépésekben tudjuk állítani a lámpa tetején lévő két tekerő egyikével. A másik tekerő egy kétállású, elfordítós bekapcsológomb. Én akku nélkül használtam a lámpán, így gyakran előfordult, hogy villogni kezdett bekapcoslás után amíg max fényerőn volt, és a villogás csak akkor múlt el, ha letekertem a fényerejét. Utána minden további nélkül vissza lehetett tekerni, de ez fura viselkedés volt. Ha alacsony fényerőn kapcsolom be eleve, akkor nem villog.

A cucc egyébként ritka módon Bowens bajonettes, bármilyen stúdiófényformálót rátehetünk. Sajnos nem rugós, hanem egy csavart kell ki-be tekerni a rögzítéshez és az oldáshoz. A problémák a rögzítéssel vannak, ugyanis a lámpa alján találunk egy műanyag vakutalpat a közepén 1/4″-es állványmenettel. Namármost a vakutalpat úgy felejtsük el ahogy van. Műanyag, ergo nulla súlyt nem bír el. Már a lámpa saját tömegét se tartja igazán magabiztosan, egy softboxot rátéve meg el se mertem engedni, mert azonnal kitörte volna a talpat a helyéről.

Az állványmenetbe csavarva már stabilabb a szerkezet, de ehhez olyan tartószerkezetre van szükségünk, ami nem vakupapucsban végződik hanem állványmenetben.

A lámpa fénye egyébként korrekt, 5600K elszíneződések nélkül. Sötét zárt térben portréra is használható lehet, főleg ha van hozzá Sony NP akksink. A fókuszálást és a fényformálást azonban hanyagolni fogjuk vele szerintem. A távirányítást már ki sem próbáltam megmondom őszintén.

Ehhez képest az ára elég brutál, majd’ 50ezer Ft a webshopban.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here