MEGOSZTÁS

Az újraindult Broncolor sorozatban – melyben Karl Taylor Broncolor/Hasselblad nagykövet és Urs Recher Broncolor guru mutatnak be közösen fotós, de mindinkább világítási trükköket – ezúttal olyan részt kapunk, amiben lerántják a leplet a sorozatfotózásról világítással kombinálva.

Elöször is megjegyezném, hogy a mostani Broncolor How-to videók már nem olyanok, mint a korábbiak voltak. Azok tényleg How-to-k voltak, ezek a mostaniak inkább What-with videók, ugyanis sokkal inkább szólnak a Broncolor termékekről, mint a fotózás mikéntjéről. Persze azért van benne világítási ismeret is bőven, de a régiek sokkal inkább a különleges világítási trükkökre voltak kihegyezve (emékszünk az UV-s fehérnemű fotózásra például?), a mostaniak meg sokkal inkább a Broncolor termékek és főleg azok fancy funkcióinak bemutatásáról szólnak.

A mai videó is lényegében a Siros L Alternate villantási funkciójáról szól. A végső kép természetesen Photoshoppal varázsolódik egy képpé (aki ennek mikéntjét várta a cikktől, ki kell ábrándítsam, nem erről szól, de javaslom például ezt a cikksorozatot a millióegy közül ami a neten található), a készítés mikéntjéhez viszont nélkülözhetetetlen az, hogy a 4 képből álló sorozatot négy vaku egymástól független elsütése szolgálja. Egy vaku ugyanis képtelen olyan gyorsan újratölteni, hogy a sorozatlövés mind a négy kockáját megvilágítsa úgy, hogy közben olyan erővel villan, ami a szembejövő napfényt túlszárnyalja.

A videón tehát az törénik, hogy Urs betesz három csupasz vakut, ami a támadó ziccerének (apám kosaras volt) lépéseit villantja ki a sorozatban, és egy negyediket egy Para ernyővel, ami a dobás pillanatát világítja meg, amint a védő is belép a képbe, szóval emiatt a nagyméretű fényformáló, hogy a két játékos egyenletesen legyen megvilágítva. 

A dolog lelke pedig az akkus Siros L vaku, pontosabban a Broncolor vezérlő appja, melynél be lehet állítani, hogy a rendelkezésre álló négy vakut milyen ütemben villantsa el. Tehát milyen sorrendben és egymáshoz képest milyen késleltetéssel. Ursnak így nincs más dolga, mint nyomni az expogombot (kamera sorozatra állítva), és a többit a rádiós vezérlő, az app és a Siros L vakuk megoldják. 

Ahhoz, hogy az égbolt ne égjen ki fehérre, Urs egy átemenetes Lee szűrőt tett az objektív elé.

Ha engem kérdeztek jópofa dolog ez, de mostanság én azt látom hogy ezzel, hogy a How-to videókban a technikát helyezték előtérbe, a képek és a világítások minőségét háttérbe szorították. Van még pár How-to videó, amit mi is közzé fogunk tenni itt a Vaku.hu blogon, de egyik eredményétől se dobom el az agyam úgy, mint néhány régi videótól.

 

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here