MEGOSZTÁS

Egyre komolyabb a Yongnuo egyik fő konkurense, a Godox termékkínálata, így itt az ideje megismerni. Sokban különbözik a Yongnuotól és bevallom őszintén szerintem jobb is annál. Én magam Yongnuo cuccokat használok, de erősen foglalkoztat a rendszercsere.

 A Godox kínálatában is megtalálunk TTL, HSS és manuál vakukat, ám vannak különlegességek is, úgymint lítium-ion akkus rendszervaku, bivalyerős, csupasz villanócsövű rendszervaku, variálható akkus stúdióvaku stb.

Itt egy táblázat, mely a Godox kínálatának egy jórészét tartalmazza, ám nem mindent.

Lássuk először ezeket.

Kezdjük a rádiós kioldókkal:

Godox X-System

A Godox legfőbb vakuvezérlési rendszere az ún. X-rendszer. A 2.4GHz-es X-rendszert támogató kioldók és vakuk oda-vissza kompatibilisek egymással, függetlenül attól, hogy TTL vagy Manuál vakukról illetve TTL vagy Manuál kioldókról beszélünk. Figyelsz, Yongnuo? 😉

Godox X1 TTL + HSS vezérlő

Az X-rendszer zászlóshajó kioldója az X1 vagy X1T jeladó (T – mint Transmitter). Jelenleg Canon, Nikon és Sony kompatibilitással kapható, ennek megfelelően a neve X1C, X1N vagy X1S-re változik. Az X1 vezérlő képes A-E csoportig vakukat kezelni TTL és/vagy Manuál módban, akár keverve is, hatótávja 100 méter és természetesen támogatja a HSS gyorsszinkront, a 2. redőny szinkront, TTL vakukkal pedig az AF segédfény indítását, illetve modellfényt. Van saját AF segédfénye is.

Amennyiben olyan rendszervakuval használjuk, amiben nincs beépített X-vevő, úgy az X1R dedikált vevőegységet kell a vakuhoz csatlakoztatnunk (ld alábbi képen párban, balra az X1R vevő, jobbra az X1 vezérlő).

Az X1 designja annyira sikeres, hogy még a Broncolor is átvette a vezérlő házát, jóllehet saját hardvert és szoftvert raktak bele, ami a saját vakuikkal működik együtt. Tetején TTL vakupapucs található, tehát tudunk a gépről villantani úgy is, hogy a kioldóval más vakukat vezérlünk.

Godox XT32 manuál + HSS vezérlő

A másik vezérlőjük az újabb kiadású, ám lejjebb pozícionált Godox XT32, mely szintén 2.4GHz-es. Az XT32-ből létezik Canon, Nikon, Sony és univerzális , középérintkezős változat, neveik mögött értelemszerűen a kompatibilis márka kezdőbetűje szerepel, az univerzális neve mögött pedig G-betű, mint General (utóbbi a cikk írásakor még nem kapható). Ennek a vezérlőnek főbb funkciója a Godox vakuk erejének távvezérlése, és a HSS és 2. redőny támogatása, az A-F és 0-9 (összesen 16) vakucsoport kezelés, illetve az AF segédfény vagy modellfény indítása a vakun, továbbá a hangjelzés ki-be kapcsolása. TTL-t azonban ez kioldó nem tud, manuális Godox vakukat tud irányítani, illetve TTL Godox vakukat manuális módban. Jó hír még, hogy az XT32-nek is van saját AF segédfénye, viszont nem tud vakut fogadni, mint az X1. 

Godox XT-16 manuál vezérlő

A 2.4GHz-es Godox X-rendszer jelenlegi legegyszerűbb vakuvezérlője, lényegében az XT32 elődje, de nem helyettesítője, inkább nevezhetjük a korábbi FT-16 vezérlő (ld. lentebb) közvetlen utódának. Tudása hasonló az XT32-höz, de nem tud HSS-t és AF segédfényt. Ugyanúgy lehet vele A-F illetve 0-9 vakucsoportot kezelni, ezek erejét manuálban állítani, továbbá a vakukon a hangjelzést és a modellfényt ki-be kapcsolni.

Godox XTR-16 és XTR-16s vevőegység

Az új Godox vakukban már beépített X-vevőegység található, de a cég gondolt a korábbi termékek tulajdonosaira is. Minden Godox vakuhoz lehetőség van ugyanis csatlakoztatni egy ilyen aprócska vevőegységet. Az XTR-16 USB-n keresztül csatlakozik a Godox stúdióvakukhoz, az XTR-16s pedig ún. Wireless Control Porton (WCP) keresztül rendszervakukhoz (ez egy 4 érintkezőből álló egyedi csatlakozó a Godox vakuk oldalán, segítségével a régi Godox vakukat tehetjük X-kompatibilissé, vagy – majd lentebb láthatjuk – az új Godox vakukat a régi rendszerrel kompatibilssé). 

Godox XT-16 adó és stúdióvakuhoz illetve rendszervakuhoz való XTR-16 vevők
Godox XT-16 adó, és stúdióvakuhoz illetve rendszervakuhoz való XTR-16/XTR-16s vevők

 

Godox 433Mhz-es rendszer

A fentiek az újfajta kioldói/vezérlői a Godoxnak, de létezik egy régebbi széria is, mely az alábbi vakukioldókat és vevőket foglalja magába:

  • Godox FT-16 vezérlő: ugyanaz, mint a fenti XT16, csak még 433Mhz-es, tehát a régi típusú FTR-16, illetve FTR-16s vevőkkel kompatibilis, az új, 2.4GHz-es X-rendszerrel nem. Ellenben ez is tudja a vakuk erejét távvezérelni.
  • Godox FTR-16 és FTR-16s vevők: az FT-16 kioldóhoz való, USB-n és WCP porton keresztül csatlakoznak a vakukhoz. Ezeket muszáj használni, mert a 433Mhz-es rendszerben még nem volt jellemző a vakuba beépített vevő (bár egy kivétel mégis volt). Ellenben ezeket a vevőket az új, X-rendszerű vakukhoz csatlakoztatva kompatibilissé válnak a régi 433Mhz-es rendszerrel, igaz ennek nincs sok értelme, mert az új X-rendszer sokkal fejlettebb.
  • Godox CELLS II adóvevő kioldó: a Godox legegyszerűbb, 433Mhz-es kioldója, hasonlít az eredeti PocketWizardhoz. Vakuerőt állítani nem tud, FTR-16/16s vevővel ellátott vakukat, vagy másik CELLS II-re tett vakukat tud elsütni, továbbá kamera távkioldóként is működik. Érdekesség viszont, hogy tud HSS-t a Godox rendszervakuival.

Nem tudom, hogy van-e jelentősége, de a fenti kioldók közül az XT-16, az FT-16, és a CELLS II nem szerepelnek a Godox hivatalos weboldalán, ugyanakkor webshopokban világszerte kaphatók még. Elképzelhető mégis, hogy ezek kifutó modellek és végül csak az X1 és az XT32 marad…legalább nem kell ennyifélét megjegyezni.

A sorozat cikkei:

  1. Rádiós kioldók
  2. Rendszervakuk
  3. Witstro széria

 

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .