MEGOSZTÁS

Kezembe nyomtak egy ilyen csodát. Sosem voltam híve ezeknek a “gyüttment” fényformálóknak, és ez a Speedbounce-ot kipróbálva sem változott.

Tudni kell, hogy ez a sztori az Fstoppers által kreált FlashDisc nevű képződménnyel kezdődött. Ők találták ki ezt a fényformálót, az Aurora meg lekoppintotta. A dolog lényege, hogy egy kör formájú pici boxba villantjuk a vakut, aminek egyik oldala fényáteresztő, így ezen a diffúz felületen keresztül távozik a fény, megszórva azt. Ez a felület mindössze 30cm átmérőjű (innen a neve Speedbounce 30), szóval csodát ne várjunk tőle: egy 30centiméteres felülettel világítva nem lesz sokkal lágyabb fényünk, itt sajnos a méret a lényeg, nem lehet a fizikát kitrükközni. 

A nagy különbség a FlashDisc és a Speedbounce között, hogy előbbinek oldalai is fényáteresztőek, ami zárt térben jöhet jól, illetve a hátulján szürkekártyára hajazó mintát találunk. Ezzel szemben a Speedbounce csak elöl ablakos, oldala-hátulja fekete és a belseje ezüst anyaggal bevont, így talán erősebb fényt ad szembe, mint a FlashDisck bár utóbbit sosem próbáltam.

Jóllehet a fenti fotón a kamerára téve fotóztam a terméket, de igazából csak viccből. A Speedbounce nem on-camera vakura való, hanem állványra tett vakura. A gyártó külső helyszínen dolgozó fotósoknak, esküvősöknek ajánlja. A méret ugye távolság és fotózott tárgy függő, vagyis egy gyűrűt makrózva a Speedbounce is kellően lágy fényt tud biztosítani, csak közel kell vinni a gyűrűhöz. Ugyanígy egy headshot portréra használva, 50-80centiről világítva azért lágy fényt ad, és szép csillanást okoz a szemekben.

Mindezek ellenére bevallom őszintén én egy haszontalan terméknek tartom. Jóllehet picire összehajtható, de akkor is vinni kell, összeállítani (4oldali tépőzárral rögzíthető a vakura, a mintafotón gumival rögzítettem, nem akartam összeragasztgatni a vakumat a kép kedvéért). Akkor már inkább egy 60×60-as összecsukható softbox, vagy bármi hasonló, mobilis, de 30 centinél azért nagyobb rendszervaku fényformáló legyen. Nem mondom hogy teljesen haszontalan a dolog, mondjuk egy felfújható rendszervaku softboxnál többet ér, de nem sokkal.

Az Aurora Speedbounce 30 a Mikrosat webshopjában kapható 11.900 Ft-ért. Mikor utánanéztem az árának, kiderült számomra, hogy létezik 40 centis verzió is (az 13ezer). Egy fokkal jobb méret, de szerintem inkább softbox, mint ezek, ha más nem a Speedbounce kényelmetlen tépőzáras rögzítése miatt.

 

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here