MEGOSZTÁS

Érdekes kérdés fogalmazódott meg bennem, amikor megkaptam tesztre a Lastolite derítőlapjait, amellett, hogy örültem, hogy ilyen kiváló termékeket van lehetőségem kipróbálni. A kérdés pedig az, hogy ma, az ebayek, aliexpressek, kínaiak és koreaiak korában vajon hogyan tud fennmaradni egy Lastolite, aki csupa olyan dolgot gyárt és forgalmaz, amit bármelyik kínai megcsinál töredékáron. A választ azt hiszem megkaptam rá, mutatom.

A kínaiak azért nem tudnak fototechnikai világuralomra törni, mert lusták. Ha egy kínai, vagy kínaibarát olvassa ezt a cikket, ezúton is elnézést kérek, és gyorsan hozzáteszem, hogy a magyar is lusta nép. Az, hogy a kínai lusta abban nyilvánul meg, hogy nem innovál. Nem az innovativitás a jellemző a kínai termékekre, csak a koppintás. De mégcsak nem is ez a baj (baj?), hanem az, hogy ha lekoppintanak valamit és az eladható, akkor nekik ennyi elég is. Jön a pénz, élünk mint Marci Hevesen (FYI), oszt’ csókolom. Ezért tudnak az amerikai, dán, német, francia, olasz vagy akármilyen gyártók labdába rúgni Kína mellett, és nem csak a fotográfiában, hanem bárhol. De ne menjünk messzire, mardjunk csak a derítőlapoknál. Mi volt régen e területen? Duplaoldalas, aztán 5 az 1-ben, meg 3 az 1-ben, de alapvetően arany, ezüst, fehér és fekete, meg középen a diffúz. A kínai ezt lekoppintotta, 680 cég gyártja és kínálja már kb 5000 Ft-ért is és köszönik ők így jól elvannak. Egyébként a zippzárja szétmegy 2 év után, de 5ezerért veszel másikat. Van amelyiknek az arany/ezüst bevonata is lepereg egy idő után.

Ezzel szemben mi van a Lastolite-nál? Ő 15ezerért adja a derítőlapját, mégis viszik. Miért? Mert jó. Mert van rajta egy címke, hogy a 7-es számű ellenőr csekkolta csomagolás előtt, hogy biztosan azt kapd, amiért fizettél és azért mert nem megy tönkre a zippzárja és nem pereg le a bevonata pár év után. Mert kényelmesen belefér a tokjába. És mit csinál még a Lastolite? Már rég elfelejtette az arany/ezüst, fehér/fekete felállást. Oké van ilyen is náluk, de mellette kínálnak még softsilvert, sunfire-t, sunlite-ot és a fehér derítőlapjuk se olyan, mint a kínai. Sajnos arany és ezüst nincs nálam, ezért azt nem tudom ezek milyenek, de tény, hogy az ittlévő derítőlapok anyaga is különlegesebb, mint az átlag derítőlap. Szőtt texturája van. 

Ami a színeket illeti, csak hogy tudjátok:

Softsilver: fehér és ezüst keveréke, vagyis a derítőlap tele van apró csíkokkal – egy szál ezüst, egy szál fehér, így keményebb fényt ad, mint a sima fehér, de nem annyira keményet, mint az ezüst

Softgold: ilyen azt hiszem nincs a Lastolite-nál, de az elv ugyanaz, mint a softsilvernél – egy csík arany, egy csík fehér

Sunfire: ez is csíkos, egy csík ezüst, egy csík arany, egyenlő arányban, erős délutáni nap fénye kb.

Sunlite: hasonló a Sunfire-höz, de több benne az ezüst, nagyjából 2/3 – 1/3 arányban. Amolyan kora délutáni napfény színű.

White: fehér derítőlap, viszont gyöngyház felületkezeléssel, emiatt jobban hasznosítja a fényt, mint a sima fehér textilanyag. 

 

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here