MEGOSZTÁS
2015 végén jelentette be a Godox az AD600 névre keresztelt új mobil akkumulátoros vakuját. Most kezünkbe vettük és megnéztük mit tud.
A 600 Ws teljesítményű vaku TTL-t kezelő és azt nem kezelő változatban is kapható. Konkurenciáihoz képest jóval olcsóbban kapható, mint a Profoto B1, ám ár/érték arányban nem messze marad el tőle. 

Felépítés

A Wistro AD600 egy picit mindennek a keveréke, valahol az Einstein 640-se és a Profoto B1-se között helyezkedik el. A felépítése masszív, a robosztus külső nem takar olyan nehéz jószágot, de azért nem fogjuk az autóban felejteni, azért mert olyan kicsike lenne. Összesen 2,66 kilogramm, kicsit rövidebb és vastagabb a Profotonál, de vékonyabb és hosszabb az Einsteinnél. A mérete fotós szemmel egy 70-200/f2.8-hoz hasonlítható. A szállításhoz a gyártó egy nagyon szép táskát ad, amiben kényelmesen elfér minden felszerelés. Habár nem a legszebb rózsa a kertben, de a célt mindenképp teljesíti és nem kell szégyenkezni miatta.

Használat

A gombok elhelyezése és a kívánt funkció elérése talán bonyolultabb egy kicsit a kelleténél, de azért használható. Kilenc gomb található rajta, valamint több funkció csak a menün keresztül érhető el, ezt valószínűleg sokkal egyszerűbben is meg lehetett volna oldani. Az AD600 képes TTL módra, High Speed Syncre (HSS – gyors sebességű szinkron), csoportok alkotására, így több vakut is tudunk kezelni vele. Erre később visszatérünk az AD600-al tesztelt Godox TT685 rendszervaku bemutatásánápA géppel való kommunikációhoz a Godox X1, igen csak nagy méretű irányítója segítkezik.

Az AD600-nál, az állványcsatlakozó tűnhet a leggyengébb láncszemnek, mely elég törékenynek tűnik és érdekes kattogó hangot ad ki állítás közben, de a teszt során nem találkoztunk semmilyen problémával. A gombokat nyomva olyan érzésünk lehet, hogy hamarosan ki fognak esni helyükről. Az X1-en keresztül könnyen tudunk ugyanakkor állítani. Sajnos a gombok piktrogramozása sem túl informatív, az elején biztosan a kézikönyv segítségét kell vennünk, ha el akarunk igazodni.

Teljesítmény

A vaku teljesítménye 1/1-től 1/256-ig állítható 1/3-dekkel emelve. Ez a folyamat elvégezhető a vakuról és az X1-ről is. Ugyanígy tudjuk mindkettőn állítani a funkciókat, a módokat, csoportokat is. A feltöltési sebessége 0,01 és 2,5 másodperc között változik.

Az energiát egy 8700 mAh-es akksi biztosítja, mellyel teljes feltöltéssel 500 képet tud készíteni. Az akkumulátor tölthető külön és a vakuba helyezve is. A gép kijelzőjén mindig láthatjuk mennyin áll a töltöttség.

HSS

High Speed Sync jól működik, így nyugodtan otthon hagyhatjuk az ND szűrőket. Természetesen a feltöltések után vesztünk kis erőt, de a kezünkbe kapott mélységélesség bőven kárpótol ezért. A Nikon SB800-hoz hasonlítva AD600 3-4 értékkel világosabbat ad teljes fényerőn. Ez pedig nem elhanyagolható, így nyugodtan használhatjuk fényes nappal, nagy softboxszal akár 1/8000-edes záridővel.

Végezetül

Amit kedveltünk

 • Jó felépítés
 • Jó szín összetétel
 • Jó fénybeli teljesítmény
 • Könnyű hordozhatóság
 • High Speed Sync
 • Az akkumulátor hosszú élettartama
 • Gyors összeszerelhetőség

Amit nem annyira kedveltünk

 • Kissé gyenge rögzítő fül
 • HSS próbléma néha az irányítóval
 • Bonyolult és nehezen érthető gomb rendszer
 • Bowens bajonett nagyon laza szorítású

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here