MEGOSZTÁS

Bevezet

Az akkumulátoros vakuk piaca egyre bvül és felhasználói oldalról is egyre naz igény az újabb és kreatívabb megoldásokra. A Godox évek óta készít akkumulátoros eszközöket, mint a LP750 / LP800x inverter vagy a Witstro akkus vaku sorozat.
A magas min
séget az is sejteti, hogy a világ egyik legpatinánsabb vakugyártója, a broncolor termékpalettáján is megtalálható néhány termékük. Jelenleg a Godox X1 vezérlfut a Broncolornál is RFS2.2 néven. ( A Broncolor nyilatkozata szerint csak a ház egyezik a benne lévelektronika és szoftver teljesen eltér).

Ez a mobil vaku négy változatban érhetel:
AD600M – 600 Ws manuális / HSS képes / Godox fényterelcsatlakozás AD600BM – 600 Ws manuális / HSS képes / Bowens fényterelcsatlakozás AD600 – 600 Ws TTL képes / HSS képes / Godox fényterelcsatlakozás AD600B – 600 Ws TTL képes / HSS képes / Bowens fényterelcsatlakozás

A mi választásunk a legnagyobb tudású, Bowens csatlakozású típusra esett. Teljes becsületes nevén: Godox Witstro AD600B TTL All-In-One Outdoor Flash

Kicsomagolás

A vaku rendelheta Godoxtól önmagában és induló szettben is. Úgy gondoltuk, mobil vaku lévén praktikusabb ha egybl hortáskában van.

A táska fekete színnarancssárga élekkel és felirattal. Felül egy kézi fogantyú segít a szállításban, a táska két oldalára fém akasztókat varrtak ahova a vállpánt csatlakozik.

Belül szabadon variálható tépzáras elválasztók segítenek elrendezni a tartozékokat.

WITSTRO AD600B

A táska mérete: 350 x 470 x 200 mm 

A szett a következtételeket tartalmazza:

– hordtáska
– AD600B vaku
– akkumulátor
– villanócs

– manyag védkupak
– hálózati tölt

– hálózati kábel a tölthöz
– alapreflektor
– m
anyag diffúzor az alapreflektorhoz – vállpánt

Érdekesség, hogy a villanócsövet nekünk kell a helyére tenni beüzemelés elött, ugyanúgy mint az akkumulátort, külön tették a táskába.

Felépítés

Kézbevéve a vakut nagyon pozitív benyomást kelt, igazán robosztus felépítés. A készülék háza manyag leszámítva a fényterelcsatlakozást illetve az akkumulátor foglalatát ami fém. Az illesztések mindenhol pontosak.
Alul található a ventillátor szell
zje és az állvány csatlakozás, a döntése egy kar segítségével rögzíthet. Az állvány csatlakozás hosszából adódóan alkalmas kézi markolatként való használatra is. Itt található az ernyrögzítfoglalat is. Apró figyelmesség, hogy a rögzítcsavarokon kis ikonok és nyilak jelölik a nyitás-zárás irányát.

Felül kapott helyet az infra érzékel, a firmware frissítéshez szükséges mikro USB, a godox külss rádióskioldókhoz használatos normál USB és egy 3,5mm jack szinkron csatlakozó.
A vaku bal oldalán a nyomógombok és a nagyméret
kijelz, jobb oldalán a fényterelrögzítkar foglal helyet.
Elöl a Bowens kivitelnek megfelel
fém
csatlakozófelület az üvegvéd
burával
egybeépített villanócs
és a 10W-os LED
modellfény helyezkedik el.

Fizikai paraméterek:

Hossz akkumulátor és villanócsnélkül: 183 mm Hossz akkumulátorral: 220 mm
Hossz akkumulátorral és villanócs
vel: 290 mm Magasság behajtott állvány rögzítvel: 160 mm Magasság kinyitott állvány rögzítvel: 245 mm Szélesség: 125 mm

Súly akkumulátor nélkül: 2.78 kg Súly akkumulátorral: 2.16 kg Akkumulátor súlya: 0.62 kg

Tudás

A Godox Witstro AD600B vaku 600Ws teljesítménykulcsszáma 87 (ISO100 érzékenységnél, 1m távolságban, alapreflektorral). Az akkumulátoros kivitel mellett legnagyobb erénye a TTL képesség Canon, Nikon és Sony rendszerrel és a HSS képesség (vakuszinkron 1/8000 sec zársebességgel is).
Háromféle m
ködési mód közül választhatunk: TTL, Manuális és Multi mód
Manuális módban a vaku teljesítménye 1/1 és 1/256 érték között változtatható 1/3 fényérték lépésközzel. A kijelz
rl a beállított teljesítmény érték mellett a hozzá tartozó villanási idis leolvasható:

  1. 1/1  1/220 sec

  2. 1/2  1/740 sec

1/4 1/1470 sec 1/8 1/2352 sec 1/16 1/3448 sec 1/32 1/4651 sec 1/64 1/6250 sec 1/128 1/8130 sec 1/256 1/10000 sec

(t0.1) (t0.1) (t0.1) (t0.1) (t0.1) (t0.1) (t0.1) (t0.1) (t0.1)

Csak az egész értékeket gyüjtöttem ki, de a vaku a harmad blendékre vonatkozó villanási idket is kijelzi természetesen. Az extrémgyors villanási idknek köszönheten a mozgás könnyedén megfagyasztható.

Multi módban (stroboszkóp mód) beállítható a teljesítmény a frekvencia és a villanások száma. A frekvencia 1 – 100 Hz között, a teljesítmény ebben a módban 1/4 – 1/256 között, a villanások száma 1 és 100 db között állítható be. Természetesen a három érték egymásra hatással van így például nem állítható be hogy 1/4 teljesítményen 100Hz frekvencián 100 darabot villanjon. 🙂

Szerencsés helyzetben vannak a Sony rendszerrel dolgozók is, mivel a legtöbb gyártó csak a Nikon és Canon felhasználóknak kedvez, a Godox viszont elérhetvé tette a teljes TTL és HSS kompatibilitást Sony gépekhez is.
Az AD600B vakuba épített rádiós vev
egység kompatibilis mindhárom rendszerrel a Godox X1 vezérlsegítségével. Ezt részletesebben a késbbiekben taglalom.
A TTL rendszernek megfelel
en itt is megtalálható a vaku kompenzáció állítás, FEB, FEC, elsés második rednyre történszinkron.
Rádiós módban 5 csoportból (A, B, C, D, E) és 32 csatornából (1-32), míg optika slave módban 3 csoportból (A, B, C) és 4 csatornából (1-4) választhatunk.

A maximális teljesítményre való feltöltéshez mindössze 2.5 másodperc szükséges, kis teljesítményeken pedig nincs újratöltési id. Ez a vaku is IGBT technológiát alkalmaz azaz mindig maximális értékre tölti a benne található kondenzátorokat és ebbl “csipegeti” le a beállított teljesítményhez szükséges enegriát.

Az IGBT technológiának köszönheten a színhmérséklet is igazán stabil. A gyári adatlap szerint a teljes teljesítménytartományra nézve 5600K +/-200K

Lehetség van a villanás késleltetésére is (DELAY). A késleltetés ideje 0,01 és 30 másodperc közötti értékre állítható be.

A beállítófényt az akkumulátoros kivitelnek megfelelen itt is egy LED látja el, mely 10W maximális teljesítményre képes. Fényereje három lépésben állítható illetve kikapcsolható.
Els
lépés a maximális fényer30%-a mely 30 perc után kapcsol ki automatikusan
Második lépés a maximális fényer
60%-a mely 20 perc után kapcsol ki automatikusan

Harmadik lépés a maximális fényermely 10perc után kapcsol ki automatikusan
A modellfény beállítható úgy hogy folyamatosan világítson amíg ki nem kapcsoljuk vagy míg automatikusan ki nem kapcsol de beállítható az is, hogy a villanást követ
en egy kis idre kikapcsol.

Természetesen hangjelzés is található a vakuban, mely ki-be kapcsolható.

A túlmelegedés elleni védelmérl ventillátoros htés és szenzoros hvédelem gondoskodik.
A ventillátor beállítása a felhasználói menüben választható: kikapcsolt vagy auto
Amikor a szenzor által mért h
mérséklet 45 fok alatt van a ventillátor nem indul el, 45 és 60 fok között alacsony fordulatszámon dolgozik. 60 fok felett viszont már magas fordulatra kapcsol.

A használati utasításból kiderül, hogy a vakut elláttak egy szoftveres hvédelemmel is. Ez azt jelenti, hogy ha rövid idn belül bizonyos mennyiségvillanás történik a vaku aktiválja a hvédelmét, ekkor a töltés több mint 10 másodperc lesz.
Normál módban 1/1 teljesítményen ez 100 míg 1/256 teljesítménynél 1000 villanást jelent

HSS módban 1/1 teljesítményen 50 míg 1/256 teljesítményen 300 villanás után aktivizálódik.

A nagyméretkijelzkellen informativ. Minden számunkra fontos adat leolvasható, a beállított mód, a teljesítmény, az akkumulátor töltöttsége, stb.

Az utoljára használt beállításokat a vaku automatikusan menti.
Egyéni beállítások (custom function) menüpontban a következfunkciókat módosíthatjuk:

BEEP – Hangjelzés – Ki / Be
SLAVE – S1 / S2 slave mód – Kikapcsolt / S1 slave / S2 slave
FAN – Ventillátor m
ködési mód – Kikapcsolt / Auto
SLEEP – automatikus kikapcsolás – Kikapcsolt / 1 óra / 2 óra / 3 óra LIGHT – kijelz
háttérvilágítás – Kikapcsolt / Bekapcsolt / 12 mp DELAY – villanás késleltetés – Kikapcsolt / 0.01 – 30 mp között állítható UNITS/ALT – több vaku kombinálása (pl. maszkolás)
LCD – Lcd kontraszt – 0-9 érték között állítható
REMOTE – Optikai vezeték nélküli vezérl
rendszer – Canon / Nikon RESET – gyári beállítások visszaállítása – igen/nem

Akkumulátor

A Godox AD600B vaku akkumulátora meglepen kis fizikai méretekkel bír. 11.1V-os és 8700mAh kapacitású. A technikai adatok alapján egy feltöltéssel a vakut
maximális teljesítményen használva körülbelül 500 villanásra képes. Ez tekintélyesnek mondható a 

600Ws-ot figyelembe véve.
Az akkumulátor és a vakun lév
rögzítis fém
merevítést kapott. Felhelyezni egyszer
, csak
fentr
l lefelé a helyére kell csúsztatni, rögzítésérl
egy retesz gondoskodik.
Az akkun található egy négy LED-es töltöttségjelz
és egy nyomógomb amivel az ellenrzést el tudjuk végezni.

Kioldás / Vezérlés

A Godox jól kitalálta rádióskioldó rendszerét. Röviden összefoglalva gyakorlatilag minden mindennel kompatibilis a gyártó kínálatából.

Vegyük elsre az optikai kioldás lehetségeit. A vaku felsrészén egy piros takarólap alatt találhatóak az optikai kioldás szenzorai. Az AD600B rendelkezik S1, S2 slave móddal továbbá Canon, Nikon optikai TTL slave rendszerrel is. Ezek mindegyikét a vaku menüjébl választhatjuk ki.

Felül a csatlakozóknál találunk egy normál USB aljzatot (a godox ezt használja összes vakujánál külsrádióskioldó csatlakoztatására).
Ide lehet csatlakoztatni az FTR-16 (433MHz) és XTR-16 (2,4GHz) rádióskioldók vev
egységeit.

A leginkább izgalmas kioldási módot viszont az X1 rádióskioldó adja. Az AD600B vaku beépített vevvel rendelkezik, mely kompatibilis az X1 kioldó Canon, Nikon és Sony változatával is. Értelemszeren itt nem csak sima kioldásról van szó. Teljes TTL / HSS kompatibilitás és távvezérlés.

A Godox TT685 rendszervaku sorozattal is teljes kompatibilitást mutat a rendszer. Legyen szó optikai vagy rádiós vezérlésrl, megtalálják a közös hangot.
Remekül lehet emiatt kombinálni a nagy aksis vakut kis kiegészít
rendszervakukkal.

Az optikai vezérlés hatótávolsága beltérben 12-15 méter, kültérben 8-10 méter. X1 rádiós kioldó használata esetén körülbelül 80 méterre távolodhatunk el a vakutól.

Opcionális kiegészítk

Kézi fej

Egy olyan kis méretvakufej, mely a villanócshelyére csatlakoztatható. Így a fejbe kerül át a villanócsa vakuból. Más a LED beállítófényen kívül gyakorlatilag nincs is benne. Ugyanúgy rendelkezik állványrögzítéssel. Elnye ha például egy kézi rúdon akarjuk kitartani nem kell az egész vaku súlyát tartani, de boom állványunkat se terheli meg.
Mivel külön villanócsövet nem igényel ára is kedvez
.

 

Dupla csöves fej

Le a kalappal a Godox mérnökei eltt! Ez a fej két villanócsövet tartalmaz és olyan kábellel rendelkezik amely két Godox AD600 vakuhoz csatlakoztatható egy idben.
1200Ws teljesítmény HSS és TTL támogatás (vakuktól függ
en), nem semmi!
A Godox a fejet cs
nélkül kínálja, pontosabbat a csövet külön kell megvenni. Mi viszont ezt egybe csomagolva hozzuk

már forgalomba.

 

 

AC adapter

Az akkumulátor helyére csatlakoztatható egység, mely lehetvé teszi a hálózati feszültségrl történmködtetést a világ bármely pontján (110-250V).
Az adaptert használva az újratöltési id
2 másodperc maximális teljesítményre. Htésérl beépített ventillátor gondoskodik. Súlya 554g.

 

 

Összehasonlítás Profoto B1-el

Amerikában nagyon népszera Godox aksis vakuja, rengeteg tesztet, bemutatót, videót lehet találni a termékrl. A Petapixel.com oldalon olvasható a következösszehasonlítás, ahol a Profoto B1 vakuval vetették össze: https://petapixel.com/2016/12/05/dont-get-pay-700-godox-ad600-vs-2100-profoto-b1/

Az összehasonlítás lényegi elemei:

– a Profoto nehezebb és hosszabb a Godoxnál
– a Godox teljesítménye nagyobb (+100Ws)
– ha mindkét vakura 7″ reflektor kerül és a Profotonál a kivilágítás szögét a Godoxéhoz igazították úgy majd 1 fényértékkel (0,9F-stop) nagyobb kulcsszámok mérhet
ek a Godox javára a teljes teljesítmény tartományban
– Softbox használata esetén a Profoto megközelíti vagy bizonyos esetekben nagyobb kulcsszámok mérhet
ek. Ez valószínüleg a más kivilágítási szögnek tudható be, mivel a Profotó villanócsövét besüllyesztették így nincs olyan mértékoldal irányú fényterjedés mint a Godoxnál. (Érdemes lett volna egy mérés végezni a softbox szélein is mindkét esetben).
– azt is megemlítik, hogy a Profoto gyakrabban téveszt akár 0,1 -0,2 fényértékeket egymást követ
villanásoknál mint a Godox
– A Maximális (1/1) és Minimális (1/256) teljesítményen mért szính
mérséklet a Profoto esetén egyértelmen jobb eredményt ad ( a teszt nem tér ki az azonos teljesítményen egymást követvillanások pontosságára)
– azonos körülményeket teremtve a Godox AD600B villanási ideje nagyságrendekkel jobb mint a Profoto B1 villanási ideje
– akkumulátor kapacitás, nincs mit szépíteni rajta: Profoto B1 220 teljes erej
villanás, Godox AD600B 500 teljes erejvillanás
– színmódosító fóliák használata egyszer
bb a Profoto esetén (OCF gel system)
– a kioldási rendszer szélesebb kör
a Profotoénál
– Nagyszer
opcionális tartozékok a Godoxhoz (kézi vakufej, AC adapter)
– Fényformálók esetén a Profoto jobb min
séget kinál, de adapterek cseréjével a rendszer átjárható
– Mindkét termék nagyon jó építési min
séggel bír
– Az ár (magyarországi árakat figyelembe véve): a Godox 349.000.- Ft + kioldó 10.250.- Ft) felébe kerül a Profotonak (654.000.- Ft + kioldó 125.900.- Ft) 360e vs. 780e

Az eredeti cikkben található egy videó is, ahol látszik, hogy a teszteket hogy végezték el. 

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here